Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'nın Dortmund kentinde bulunan Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Dışilişkiler Enstitüsü’nde, Essen Başkonsolosluğu ve Berlin Aktif Müzesi’nin katkılarıyla “Haymatloz-Türkiye’de sürgün yılları 1933-1945” sergisi açıldı. Sergide, aralarında Paul Hindemith, Bruno Taut, Rudolf Belling, Martin Wagner ve Margarete Schütte-Lihotzky ve Ernst Reuter gibi ünlülerin bulunduğu, 200’ü bilim adamı ve sanatçı olmak üzere, Nazi zulmünden Türkiye’ye sığınan 1000’e yakın Alman’ın yaşantısından kesitler sunuluyor.
“TÜRKİYE HEP KUCAK AÇTI”
Serginin açılışını yapan Essen Başkonsolosu Dr. Hakan Akbulut, Türkiye’nin tarih boyunca Endülüs Emevileri'nden Nazi döneminin sürgünlerine, Irak’tan Bulgaristan’a kadar Türkiye’ye sığınmaya çalışan herkese kapılarını açtığını hatırlattı. Nazi zulmünden kaçan çoğunluğu Yahudi kökenli çok sayıda Alman’ın genç Türkiye Cumhuriyeti’nin yeniden yapılanmasına katkı sunduklarını belirten Başkonsolos Akbulut,serginin Türk Alman yakınlaşmasına katkı sunacağını söyledi.
TÜRKİYE İKİNCİ VATANIM
Açılışta 1935’ten itibaren 11 yıl Ankara’da sürgün hayatı yaşayan ve daha sonra Berlin Belediye Başkanlığı da yapan Ernst Reuter’in oğlu Edzard Reuter, sürgün yıllarına dair babası ve kendisinin hatıralarını paylaştı. Türkiye’den övgüyle bahseden oğul Reuter, ”Türkiye benim ikinci vatanım ve kendimi yarı Türk gibi görüyorum. Türkiye’nin bizlere kucak açmasını asla unutamam” diye konuştu. Türkiye’nin mutlaka AB dahil olması gerektiğine değinen Reuter, Türkiye’nin üyeliğinin AB’ye çok şeyler kazandıracağını savundu.
“Haymatloz” sergisi 15 Temmuz'a kadar Nazi döneminde karakol olarak kullanılan Steinstrasse 50 adresindeki “Steinwache” de gezilebilir.