Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'da ikametlerini devam ettiren ancak Türkiye'de altı aydan daha uzun bir süre Türkiye'de kaldıkları için oturum izinleri iptal olanların sayısının son zamanda artması üzerine Köln Belediyesi Yabancılar Dairesi Müdürü Dagmar Dahmen bir açıklamada bulundu. Dahmen “Kişinin süresiz oturum izni veya yerleşim izni olması farketmeksizin Almanya dışında altı aydan uzun bir süre kalması durumunda, bunu daha önceden yabancılar dairesine bildirmesi gerekir. Ancak bu şekilde sorun yaşamadan Yabancılar Yasası'nın 51. Paragrafı'nın 7. Maddesi'nde belirtildiği sürenin üzerinde bir süre Türkiye'de kalabilir. Önemli olan kişinin ana ikametinin Almanya'da devam ettirilmesi. Eğer kişi ana ikametini yurtdışına taşırsa veya buna yönelik bir intiba edinilirse, yani Almanya'da kaldığı konutu ikameti olarak sildirirse ve kendi memleketine, yani Türkiye'ye aktarırsa, oturum hakkının yitirilmesi mümkün" dedi.
İrtibata geçilmeli
Dahmen "İstisnai durumlar sadece kişinin ana ikametinin Almanya'da devam ettirmesi ve geçiminin güvence altında olması durumunda, yani herhangi bir yardım almıyorsa, geçerlilik kazanır. Ancak burada bunu yine de bildirmesi gerekiyor. Dolayısıyla sonuçta bizim onayımız gerekir. Ancak burada yine kıstas olarak kişinin geçiminin güvence altında olması ve ikametini en son kaldığı kentte devam ettirmesi gerekir. Altı ayı geçirdiğini ancak bunu bildirmediği için oturum iznini kaybetme ihtimali bulunuyor ise, o zaman derhal ikametinin bulunduğu kentteki yabancılar dairesi ile irtibata geçilmelidir. Böyle bir durumda Göç Yasası'nın 51. Paragrafı'nın 2. Maddesi göre işlem yapılabilir. Fakat bu yine belirtilen çerçeve dahilinde yerleşim hakkı olan kişiler için geçerli” diye konuştu.
Ülkelere göre değişiyor
Yurtdışında kalabileceğiniz süre ülkelere göre değişiyor. Örneğin Almanya'da yaşayan bir Türk vatandaşı en fazla altı ay, Avusturya'daki ise 12 ay yurtdışında kalabiliyor. Özel bir durum söz konusu ise yurtdışında daha uzun bir süre kalmak da mümkün. Ancak bunun için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Örneğin Almanya'da, Yabancılar Dairesi'ne başvuranlara bir "İzin belgesi" veriliyor. Bu belge ile dönüşte ülkeye sorunsuz girmeniz sağlanıyor. İhmalkar davranıp bu belgeyi almayı unutanlar ise oturum iptali gibi büyük bir sorunla karşılaşıyorlar.
ÜÇ ŞARTA DİKKAT
- 15 yıldır Almanya'da yaşıyorsa
- Kendi geçimini sağlıyorsa
- Yerleşim hakkı varsa
MÜNİH'te Sanas avukatlık bürosu avukatlarından yabancılar hukuku uzmanı Temel Nal, Almanya’da 2005 yılında yürürlüğe giren yeni yasaya göre belli şartları yerine getiren Türklerin yurtdışında 6 aydan daha uzun süre kalsa bile süresiz oturma izinlerinin iptal edilemeyeceğini vurguladı. Nal, ancak buna rağmen yurtdışında 6 aylık süre şartını geçirdiği için oturma hakları iptal edilen Türklerle ilgili vakaların arttığına dikkat çekti.
51. Madde ne diyor?
Avukat Nal şöyle dedi: “Göç yasasının 51. maddesinin 2. fıkrası şöyle diyor: Eğer bir yabancı süresiz oturma iznine sahipse, 15 senedir resmi olarak Almanya’da yaşıyor ve geçimini kendi karşılıyorsa yurtdışında 6 aydan fazla kalmış olsa bile oturma hakkı devam eder. Kişi geçimini sağlayamıyorsa ve 6 ayı geçirmişse, bu durumda oturma hakkı iptal edilebiliyor. Nal “Üç şartı yerine getiren kişilerin 6 aydan fazla yurtdışında kalmak istedikleri takdirde izin belgesini belgesi alma hakları var. Belge sadece haklarınızın saklı olduğunun bir ispatıdır. Geçimini sağlama şartındaki sınır, kişinin yaşadığı kentteki yaşam koşullarına göre değişiyor. Bu 230 ile 390 Euro arasında değişiyor.