Türkiye zaten imtiyazlı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye zaten imtiyazlı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2010 10:09

Almanya'nın eski Dışişleri Bakanı Hans Dietrich Genscher, Türkiye'nin zaten sözleşmeler çerçevesinde imtiyazlı bir yeri olduğunu hatırlatırken, Merkel ve Sarkozy'nin imtiyazlı ortaklık önerisini eleştirdi. Genscher, "Türk işçilerini Alman devleti davet etti. Bugünkü refah düzeyinde onların payı büyük" dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA'NIN eski Dışişleri bakanı Hans-Dietrich Genscher, yıllar önce yapılan sözleşmelerle Türkiye'nin zaten Avrupa Birliği'nde (AB) imtiyazlı bir yeri yeri olduğunu belirtirken, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy'nin “imtiyazlı ortaklık” önerisini eleştirdi. 1974-1992 yılları arasında Almanya'nın dış politikasına yön veren Genscher, Hürriyet'e verdiği demecinde, “Türkiye ile dönemin Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) arasında imzalanan 'Ortaklık Sözleşmeleri'de Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) politikacıların imzası var. Dönemin CDU'lu Başbakanı Konrad Adenauer de, Avrupa Komisyonu'nun ilk Hıristiyan Demokrat Başkanı Walter Hallstein de Türkiye'nin şu anda AB'ye dönüşen AET'de yerini almasına tam destek vermiştir.

Verilen söz tutulmalı

CDU'lu politikacılar Türkiye'nin AET'de kısa zamanda yerini alması için sözvermiştir. Türkiye ile AB arasında yapılan sözleşmeler çerçevesinde Türkiye'nin zaten imtiyazlı bir yeri vardır. Türkiye, imtiyazlı bir konumdadır. İşte bu yüzden Almanya'nın CDU'lu Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy'nin 'imtiyazlı ortaklık' önerisini doğru bulmuyorum. AB verdiği sözde durmalıdır. Kopenhag Kriterleri'ni yerine getirmesi halinde Türkiye AB'de yerini almalıdır” dedi. Genscher, Türkiye ile AB arasında müzakerelerin tam üyelik hedefiyle başlatıldığına dikkat çekerken, Türkiye'den farklı koşulları yerine getirmesinin talep edilemeyeceğinin de altını çizdi.

Enerji köprüsü olacak

Hem Sosyal Demokrat Partili (SPD) Helmut Schmidt hem de CDU'lu Helmut Kohl döneminde Federal Dışişleri Bakanlığı yapan Genscher, Türkiye'nin bölgesinde istikrar unsuru olduğunu belirtirken, Batı ile Doğu arasında bir “kültür köprüsü” rolü oynadığını da söyledi. Genscher, önümüzdeki yıllarda Avrupa'nın enerji gereksinimin artacağına işaret ederken, “Türkiye Avrupa'nın enerji köprüsü olacaktır. Yani Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı vardır. AB üyesi bir Türkiye, Avrupa'nın çıkarınadır. AB'nin Türkiye'ye kapılarını kapatması, Avrupa'nın geleceği açısından çok büyük bir hata olur” dedi.

Türkler'in katkısı büyük

Genscher, Almanya'daki Türklerin çeşitli alanlarda yaşanan tüm eksikliklere rağmen önemli gelişmeler kaydettiğini de söyledi. FDP'li politikacı “Türk işçilerini 1960'lı yılların başında iki Almanya arasında duvarlar örülünce Alman devleti davet etti. Bu insanlar Almanya'nın şu andaki refah düzeyine ulaşmasında çok önemli katkılarda bulundular. Onların çocukları ve torunları artık bu ülkenin bir parçası haline geldi. Çeşitli alanlarda başarı gösteren çok sayıda Türk kökenli insan var. Bunlar arasında doktorlar, mühendisler, sanatçılar, işadamları var. Çeşitli partilerde aktif görev alan politikacılar var. İlk Türk kökenli bakan bile göreve başladı. Bunlar sevindirici gelişmelerdir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!