Güncelleme Tarihi:
BERLİN’deki Bergama Müzesi, İngiltere’de British Museum ve New York’taki Metropolitan Müzesi’nin Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın taleplerine karşı bir araya geldikleri iddia edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bir yetkili, Türkiye’nin tarihi eserlerini talep ettiği dünyanın 3 önemli müzesinin, Türk Kültür Bakanlığı’na karşı ortak kampanya yürütme konusunda anlaştıklarını söyledi. Üç müze temsilcisinin New York’ta bir araya geldiği iddia ediliyor. Almanya, ABD ve İngiltere’deki medya aracılığıyla eserlerinin peşine düşen ülkelerin aleyhine yapılan yayınların da kampanyanın bir parçası olduğuna dikkat çekildi.
KIZDIRAN TALEP
Türkiye bu yıl içinde Almanya’dan Bergama Müzesi’nde sergilenen Hitit dönemine ait Sfenksi geri almıştı. Kültür Bakanlığı’nın, Alman arkeologların kazı çalışmalarını iptal edeceği yönündeki açıklamasından sonra Sfenks’i Türkiye’ye iade eden Almanya ise bunun istisnai bir uygulama olduğunu vurgulamıştı. Almanya iade açıklamasında bunun bir jest olduğunu da belirtti. Ancak Türkiye’nin, Bergama Müzesi’nde sergilenen diğer iki tarihi eserine yönelik talebi Almanya’yı ve özellikle de Prusya Kültür Varlıkları Başkanı Hermann Parzinger’i kızdırdı.
HIRSIZLIK SUÇLAMASI
Türkiye’ye yönelik en ağır suçlamayı da Parzinger yaptı. New York Times’a demeç veren Parzinger, Türkiye’nin Lübnan’dan kaçırdığı tarihi eserleri müzelerinde sergilediğini iddia ederek, “Türkler kendi müzeleri yağmalanmış tarihi eserlerle doluyken, başkalarına ahlak dersi verme konusunda dikkatli olmalı” dedi. Parzinger, Büyük İskender’in lahdinin 1887 yılında Lübnan’dan getirildiğini ve bugün İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmesini de buna örnek gösterdi. Parzinger, ayrıca “Türkler kirli politikalarla ve polemiklerle meşgul oluyorlar” dedi.
HEDEF SAPTIRILIYOR
Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilisi ise Parzinger’in bu eleştirilerinin hedef saptırma olduğunu söyledi. Yetkili, eserlerin getirildiği dönemde Lübnan’ın Osmanlı toprağı olduğunu, bu nedenle çalıntı denilemeyeceğini söyledi.
Türkiye iki eseri daha istiyor
TÜRKİYE, yaklaşık 2 bin yıl öncesine ait Afradizyas balıkçısı olarak da anılan ‘İhtiyar balıkçı’ heykeli ile 13’üncü yüzyıldan kalma Selçuklu dönemine ait Konya- Beyhekim Camisi’nin mihrabının iadesini istiyor. Türkiye’nin illegal yollardan yurtdışına kaçırıldığını ve satıldığını belirterek talep ettiği iki eser de Berlin’deki Bergama Müzesi’nde sergileniyor.