‘Türkiye ile mülteci mutabakatını güncellemeliyiz’

Güncelleme Tarihi:

‘Türkiye ile mülteci mutabakatını güncellemeliyiz’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2021 10:18

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki göç mutabakatının güncellenmesini talep etti.

Haberin Devamı

SOSYAL Demokrat Partili (SPD) Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas Türkiye ile AB arasında 2016 yılında imzalanan ‘Sığınmacı Sözleşmesi’nin yenilenmesini önerdi. Heiko Maas, Almanya’da yayınlanan günlük gazetelerden Welt gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye ile göç konusundaki iş birliğinin güncellenmesine ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Türk hükümetiyle olan tüm zorluklara rağmen bu ülkenin, önemsiz görülmeyecek göç yükünü bizim için üstelendiğini kabul etmek gerekir” dedi. Türkiye’de yaklaşık 4 milyon Suriyelinin ve bölgedeki başka ülkelerden gelen mültecilerin yaşadığına işaret eden Maas, “AB’de bizim, Türkiye ile olan göç mutabakatının daha da geliştirilmesine ve güncellenmesine büyük ilgi duyduğumuza inanıyorum” diye konuştu.

‘PARASIZ OLMAYACAĞI NET’
Maas, yeni bir mutabakatın yapılması durumunda AB’nin Türkiye’ye maddi destek vermesine ilişkin bir soruya ise, “Herhangi bir rakam ortaya atmak istemiyorum ancak bunun parasız olmayacağı tamamen nettir” ifadesini kullandı. Türkiye’nin nihayetinde önemli maliyeti üstlendiğini ve başkalarının bundan tasarruf ettiğini vurgulayan Maas, bunun, milyonlarca insana bakmayla ilgili bir konu olduğunu belirtti. Alman Dışişleri Bakanı, Türkiye’de hâlâ 4 milyonun üzerinde sığınmacının yaşadığını hatırlatırken, Türkiye’nin yalnız bırakılmamasını da istedi. Maas, Türkiye’yle ilişkilerin halihazırda nispeten yapıcı olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

CDU/CSU AB KAPILARINI KAPATTI
Diğer yandan Almanya’da iktidarın büyük kanadı muhafazakâr Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU), Türkiye’ye Avrupa Birliği (AB) kapılarını tamamen kapattı. 26 Eylül’de yapılacak genel seçimlere dönük 139 sayfalık seçim programının ‘Avrupa’ başlıklı bölümünde, “Yeni alınacak üyelerle AB’nin iç birlikteliği zayıflatılmamalı. Birlik Partileri (CDU/CSU) iktidarında Türkiye AB’ye asla üye olamaz” denildi. “Türkiye’nin Almanya ve AB için stratejik ve ekonomik olarak çok önemi vardır. Ayrıca ülkelerimiz insanların ilişkileri nedeniyle birbirine sıkıca bağlıdır. Bu nedenle biz Türkiye ile sıkı işbirliği yapmak ve açık bir biçimde yapıcı ama eleştirisel diyaloğu sürdürmek istiyoruz. Biz Almanya’nın Türkiye’deki sivil toplumu güçlendirmesini ve karşılıklı ilişkileri geliştirmesini istiyoruz” satırlarına yer verildi.

Haberin Devamı

‘DAHA SIKI ORTAKLIK’
Metinde, “Ama biz Türkiye’nin demokrasi, hukuk devleti ve insan haklarına saygı gibi AB’ye üyelik kriterlerinden uzaklaştığını gözlemliyoruz. Türkiye’yle ilişkililerimizin yeni perspektiflere ihtiyacı var. Bizim iktidarımızda Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği mümkün olamayacaktır. Onun yerine Türkiye ile daha sıkı ortaklık üzerinde uzlaşacağız” satırlarına da yer verildi. Böylece, 2000’li yıllarda “AB’ye tam üyelik yerine Türkiye’ye ‘İmtiyazlı Ortaklık’ verilmesini gündeme getiren CDU/CSU, genel seçim öncesi Türkiye’ye AB kapılarını tamamen kapattı.

AKTİF KATILIM
CDU/CSU’nun seçim programında, uluslararası düzeyde yaşanan krizlerin aşılması için Almanya’nın AB, NATO ve Birleşmiş Milletler’de (BM) daha aktif bir rol üstlenmesi de yer aldı. Farklı alanlarda yaşanan görüş ayrılıklarına rağmen Çin ve Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesine özen gösterilmesinin kaçılamaz olduğuna da yer verildi.

BAKMADAN GEÇME!