Güncelleme Tarihi:
Fransada, iktidardaki Halk Hareketi Birliğinin (UMP) Genel Sekreteri Patrik Deveciyan (resimde), Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozynin, 'Türkiyenin ABye tam üyeliği için Fransada referandum düzenlenmesinden yana olduğunu' söyledi.
Patrik Deveciyan, internetteki blogunda yer alan yazısında, UMPnin, Fransada ABye üye olacak ülkelerle ilgili doğrudan referanduma gidilmesi koşulunu kaldıran anayasa değişikliğiyle ilgili bir değişiklik önergesi sunacağını hatırlattı.
Değişiklik öngergesiyle, 'coğrafi olarak tamamıyla Avrupa sınırlarında olmayan bir ülkenin AB üyeliği için referandum koşulunun değiştirilmemesini' istediklerini belirten Deveciyan, Sarkozynin bu önergeyi prensipte kabul ettiğini bildirdi.
UMP Sözcüsü Frederic Lefebvre, geçen ay düzenlediği basın toplantısında, UMPnin değişiklik önergesi sunacağını belirterek, 'Değişiklik önergesine göre, aday ülkenin başkenti Avrupada değilse ve topraklarının büyük bölümü Avrupa sınırı içinde değilse, bu ülkenin üyeliği için Fransada doğrudan referanduma gidilecek' demişti.
Sözcü, değişiklik önergesinin Türkiyenin üyeliği için hazırlandığını açıkça belirtmişti.
Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy de, geçen ay katıldığı bir televizyon programında, 'Türkiyenin ABye tam üyeliğiyle ilgili karar aşamasında Fransada referandum düzenlenmesini isteyeceğini' söylemişti.
Anayasa değişikliğinin, yeni üyenin kabulü için referandum seçeneğini tamamıyla dışlamadığını kaydeden Sarkozy, Türkiyenin tam üyeliğine karşı olduğunu yineleyerek, 'Türkiyenin üyeliği gündeme geldiğinde referanduma gidilmesini isterim' demişti.
BAŞBAKAN FILLON DA, TÜRKİYENİN ABYE TAM ÜYELİÐİNE KARŞI OLDUKLARINI YİNELEDİ
Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, doğrudan görüşmelere başlamadan önce hazırlık müzakerelerinde ilerleme görmek istediklerini söyledi.
Dimitris Hristofyas, temaslarda bulunmak üzere Kıbrıs Rum kesimine gelen Fransa Başbakanı Francois Fillon ile görüşmesinden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, 'İlerleme kaydedilmeden görüşmelere başlanacağına dair bir taahhütte bulunmadığımızı belirtmek isterim' diye konuştu.
'Kıbrısta ilerlemenin Türkiyenin tutumuna bağlı olduğunu' belirten Hristofyas, 'Ankaradan yakın zamanda aldıkları haberleri cesaret verici bulmadıklarını' bildirdi.
Hristofyas, Türkiyenin AB üyeliğine karşı olmadıklarını, ancak Ankaranın öncelikle kendileriyle yeniden diplomatik ilişki kurması gerektiğini savundu.
Fransa Başbakanı Francois Fillon da yaptığı açıklamada, Türkiyenin ABye tam üyeliğine karşı olduklarını yineledi.
'Parisin, Türkiyenin AB ile imtiyazlı ortaklık kurmasını tercih ettiğini' bir kez daha dile getiren Fillon, Türkiyenin AB üyeliğine karşı olmalarının 'AB üyesi Kıbrısta Türk askerlerinin bulunmasından' kaynaklandığını öne sürdü.
Fillon ayrıca, Lübnandaki durumun daha büyük bir şiddete ve iç savaşa yol açabileceğini tahmin ettiklerini belirterek, bu duruma çözüm bulunması için Arap Birliği de dahil tüm yetkililerle temas içinde olduklarını bildirdi.