Güncelleme Tarihi:
Groot, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğinin tartışma konusu olmasının, İslamofobiyle bağlantılı olduğunu dile getirdi.
Lahey’deki uluslararası basın merkezi Nieuwspoort’ta düzenlenen "Geçmiş ve Gelecek Perspektifinden Hollanda-Türkiye Diplomatik İlişkileri" başlıklı seminerde, tarafların ticari, siyasi ve kültürel ilişkileri masaya yatırıldı.
Turkish Dutch Leadership Society (TDLS) ve Avrupalı Türk Demokrat Birliği’nin (UETD) ortaklaşa düzenlediği seminere Türkiye uzmanı Prof. Alexander de Groot, iktidar ortağı İşçi Partisi’nin (PvdA) milletvekili Selçuk Öztürk ve BM’nin Hollanda Gençlik Temsilcisi Zehra Sarıaslan katıldı.
İki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin tarihinin 400 yıl öncesine dayandığını belirten Prof. Alexander de Groot, geçen süre zarfında özellikle ticaret alanında önemli ilerleme yaşandığını söyledi. Türkiye-Hollanda ilişkisinin dostluk temeli üzerinde yükseldiğine vurgu yapan Prof. De Groot, "İki ülke arasındaki ilişki hep barışçıl olmuştur. Türkiye ile Hollanda arasında bu süre zarfında hiçbir zaman bir savaş olmamıştır. Aslında bu uzun süre zarfında iki ülkenin karşı karşıya gelmemesi önemli bir örnektir" dedi.
-"Türkiye tartışması İslamofobiyle bağlantılı"-
Türkiye’nin AB üyeliği ve Batı’da yükselen İslam karşıtı havaya da temas eden Prof. De Groot, Avrupa’da yaşayan Türk toplumunu kastederek, Türkiye’nin zaten bir anlamda AB’ye girdiğini ifade etti. AB müzakerelerinin tam üyelikle sonuçlanması gerektiğine işaret eden Alexander de Groot, son dönemlerde Türkiye’nin üyeliğinin tartışma konusu olmasının yükselen İslamofobiyle bağlantılı olduğunu dile getirdi.
İslam’ın Avrupa’nın bir parçası haline geldiğini ve bundan korkmanın yersiz olduğuna vurgu yapan Prof. De Groot, "İslam’ın Avrupa’da yeri vardır, İslam Avrupa’ya karşı değildir" dedi.
Aşırı sağ akımların İslam korkusunu Türkiye’ye karşı kullandıklarını da kaydeden De Groot, Avrupa’da yaşayan Türklere bu konuda büyük görev düştüğünü, bu korkuyu onların bertaraf edebileceğini söyledi.
-Ticari ilişkilerin etkisi-
PvdA milletvekili Selçuk Öztürk ise konuşmasında daha çok iki ülke arasındaki ticari ilişkilere değindi. Hollanda’nın Türkiye’deki yatırımlarında son yıllarda önemli bir büyüme yaşandığını belirten Öztürk, bunun en önemli sebebinin Türkiye’nin sağlıklı büyüyen dinamik ekonomisi olduğunu kaydetti.
Ticari alandaki ilermelemenin iki ülke ilişkilerine katkı sağladığını anlatan Öztürk, Hollanda’daki Türk kökenli iş adamlarının iki ülke arasında köprü görevi gördüğünü ifade etti. Öztürk, iki ülke arasında varolan ticaret hacminin daha da artırılabileceğine vurgu yaparak, "Bu konuda imkanlar çok fazla" dedi.
BM’de üstlendiği yeni göreviyle ilgili bilgi veren Zehra Sarıaslan da daha çok kadın hakları konusunda mücadele vereceğini söyledi.