Güncelleme Tarihi:
Alman'da Hamburg St. Pauli'deki Ticaret Lisesi'nde Hitler döneminde Türkiye sığınan Alman muhaliflerin yaşamını konu olan “Haymatloz” sergisi açıldı.
Diversity United (DU) isimli gençlik derneği tarafından Berlin Aktif Müzesi'nin desteğiyle açılan sergiye onur konukları olarak Hitler döneminde ailesiyle birlikte Türkiye'de yaşayan çevirmen Cornelius Bischoff (83), eşi Karin ve Hamburg Başkonsolosu Devrim Öztürk katıldı.
Öztürk, Diversity United'den Karin Wagner ve lisenin proje öğretmeni Wolfgang Ehmke ve Berlin Aktif Müzesi'nden Ursula Büchem yaptıkları konuşmanın ardından Cornelius Bischoff Türkiye anılarını anlattı. Büyükannesi Musevi kökenli olduğu için babasının bir sözde miras meselesini bahane ederek 1939'da İstanbul'a gittiğini söyleyen Bischoff, “Amacımız can güvenliğimizin olmadığı Almanya'dan kaçmaktı. Ben o tarihte 11 yaşlarındaydım. Önce babam gitti. Ardından biz Fransa üzeri İstanbul'a gittik. Türkiye, Nazilerin Avrupa'da terör estirdiği o dönemde sadece ailem ve benim için değil, yüzlerce başka Alman için hayat kurtarıcı oldu” dedi. Kendinin çok çabuk Türkçe öğrendiği ve arkadaş çevresi edindiğini söyleyen Bischoff, “Çok güzel arkadaşlıklar edindim. Türkiye'de liseyi bitirdim ve üniversitede hukuk tahsilime başladım. Savaşq sonrası Hamburg'a döndüğümde Türk üniversitesinde aldığım belgeler hepsi kabul edildi ve eğitimi Hamburg'da tamamladım. Okurken Türkiye Hamburg Başkonsolosluğu'nda çevirmen olarak çalışarak para kazanıyordum” dedi.
YAŞAR KEMAL VE ORHAN PAMUK'UN ÇEVİRMENİ
Başta Yaşar Kemal, Haldun Taner, Çetin Öner ve Orhan Pamuk gibi başka Türk yazarların kitaplarını Almancaya kazandıran Bischoff, “Türkiye'de çok güzel yıllar geçirdim. Çok güzel dostluklar edindim. Bir yarım Türk, bir yarım Alman” dedi.
Bischoff'un konuşmasının ardından sergi açıldı. Budapester Strasse 58 adresindeki lisedeki sergi 23 Hazirana kadar açık sürecek.