Güncelleme Tarihi:
Kitap, Başkanlığını eski Müsteşar Gerd Andres’in yaptığı Türk-Alman Topluluğu’nun organizasyonunda Humboldt-Viadrina Avrupa Üniversitesi’nde yapılan bir panelde tanıtıldı.
Andreas’in yönettiği panele yayımcı Udo Steinbach’ın yanı sıra, siyaset bilimci Mehtap Söyler ve Almanya İnsan Hakları Derneği Türkiye Koordinatörü Amke Dietert katıldı. 624 sayfalık kitap, Türkiye’yi çok geniş kapsamlı tanıtıyor. Yedi bölümden oluşan kitabın birinci bölümünde Udo m Steinbach’ın kaleme aldığı Osmanlı’dan günümüze Türkiye tarihi özetleniyor. Kitap, her bölümde farklı yazarların makalelerinden oluşuyor.
Kitapta, ‘Siyasi yaşamdaki sorunlar’, ‘Toplumsal yapı’, ‘Ekonomi’, ‘Uluslararası sistem içinde Türkiye’, ‘Kültür ve Kültürel yaşam’ ve ‘Almanya’daki Türk göçmenlerin sorunları ve perspektifleri’ başlıkları altında konular irdeleniyor. Değişimi yansıtıyor Kitabın tanıtımında konuşan Prof. Udo Steinbach, 1970’lerde Türkiye’nın dış ve güvenlik politikalarıyla ilgilenmeye başladığını belirtirken, ilginç bir anekdot aktardı. Steinbach’ın, “Türkiye’yle ilgilenmeye başladığım dönemlerde bir Alman general bana, ‘Ben Türk Genelkurmay Başkanı’nın bir sol bir de sağ yanağından öperim ve sorun kalmaz’ diyerek bana yaptığım işin gereksiz olduğunu ima etmişti. Şimdi Merkel, Erdoğan’ın sol ve sağ yanağından öper mi bilmem ama öpse de Erdoğan’ı etkileyebileceğini hiç zannetmiyorum” diyerek dinleyicileri güldürdü.
Steinbach, kitabın Türkiye’deki bu değişimi yansıttığını söyledi. Türkiye’nin artık farklı bir ligde oynadığını belirten Steinbach, Türkiye’nin artık kendi çıkarları doğrultusunda adımlar attığını söylerken, “Türkiye bugün attığı adımların, Avrupa veya diğer dünya güçlerinin hoşuna gidip gitmeyeceğiyle ilgilenmiyor. Çıkarı neyse bu adımı atıyor” dedi.