Güncelleme Tarihi:
ALMANYA Başbakanı Angela Merkel’in temsil ettiği muhafazakarların, Türkiye’nin AB’ye üyeliğine karşıt kampanyadan vazgeçtiği bildirildi. The New York Times gazetesinin iddiasına göre bu yaklaşımdaki değişimin sebebi, muhafazakarların Türkiye'yi AB’den ayıran politik ve kültürel farklılıklar üzerine vaazlar verip Türkiye’yi dışlamaktansa, Almanya’da yaşayan 690.000 oy kullanacak Türklerden daha çok şey kazanacak olmalarını kabul etmeleri olduğu bildirildi.
Alman Muhafazakarların, özellikle Eylül ayında yapılacak olan seçimlerde Merkel’in yeniden seçilebilmesi için her türlü oya ihtiyaç duyduklarının farkında olduğu, bu nedenle Merkel’in bu zamana kadar Türkiye aleyhine sürdürdüğü kampanyadan vazgeçtiği ileri sürüldü.
Haberde, Hanns Seidel Vakfı’nda analist olan Gerhald Hirscher’in “Almanya’da Hıristiyan Demokrat Partinin Türkiye karşıtı kampanya izlemesi için zaman bitmiştir. Partideki dış politika uzmanları AP seçimlerinde Türkiye’nin AB’ye girişine karşıt kampanya yapılması fikrini desteklemediklerini açıkça belirttiler. Türkiye önemli bir ülkedir ve her şeyden önemlisi Eylül'de her bir oy fark yaratacak” şeklindeki sözlerine yer verildi.
TÜRKLERİN OYU SPD’YE
Haberde diğer ülkelerle ilgili örneklere yer verildi. Hollanda’da, ‘Fitna’ filmi ile İslam’a ve Kuran’a hakaret eden karelerle öne çıkan Direktör Geert Wilders’in Avrupa Parlamentosu’na seçilmek için İslam’a olan karşıtlığını kullandığı belirtildi. Avusturya’da Özgürlük Partisi’nin ‘Türkiye’ye Hayır’ sloganı başlattığını, AB’ye 2007 Ocak’ta katılan Bulgaristan’da, milliyetçi parti kampanyalarında Türk karşıtı sloganlar kullanıldığı kaydedildi.
Merkel’in ve muhafazakar partilerin, büyük Müslüman bir ülkeyi almanın zorlukları ve bedellerine ve genişlemenin getirdiği olumsuzluklara işaret ederken politik avantaj sağlayabilecekleri yönünde sözlem geliştirdiğini beliten gazete, “Fakat bu duruş yerini politik realiteye bıraktı. Almanya’da yaşayan Türkler arasında yapılan ilk ankete göre, seçimler şu an yapılsa Türklerin yüzde 55inden daha fazlası oyunu Sosyal Demokratlar için kullanacak. Yüzde 23ü Yeşiller Partisine oy vereceğini ile sürerken, sadece yüzde 10’u Merkel’in partisi için oy vereceğini bildirdi” denildi.
TÜRKLER RAHATSIZ
Oy ihtiyacının kampanyanın stratejisini değiştirmiş olsa da, Merkel’in Türkiye’ye bakış açısını değiştirmediğini kaydeden New York Times gazetesi, “Merkel sürekli olarak Türkiye ile Türkiye’ye önemli ayrıcalıklar getiren fakat tam üyeliğini engelleyen ‘ İmtiyazlı Ortaklık’ önerisini dile getiriyor, böylece Türkiye AB'yi ilgilendiren konularda oy kullanma hakkından mahrum bırakılacak. Fakat Merkel 2005'te Türkiye ile AB arasında başlatılan müzakereleri durdurmaya çalışmadı” görüşlerine yer verildi.
Hıristiyan Demokrat Birliğine üye olan Alman Türkler’in seçim bildirisinin Türkiye’yi eleştiren kısımlarından rahatsızlık duyduklarını belirten gazete, Hıristiyan Demokrat Birliği Türk Vakfı Başkanı Bülent Arslan’ın, “Bildiri, partinin imajına ve Türklerden gelebilecek oylara zarar veriyor” sözlerine yer verdi.