Güncelleme Tarihi:
Ünlü pop yıldızı Tarkan Tevetoğlu, Almanya'nın en etkili yayın organı sayılan Der Spiegel dergisinin internet sitesine verdiği röportajda, Almanya'da yaşadığı dönemdeki "Türken raus" (Türkler dışarı) sözlerini unutmadığını söyledi. Almanya'nın Rheinland-Pfalz Eyaleti'nin Alzey kentinde dünyaya gelen ve 14 yaşına kadar burada yaşayan Tarkan, Türkiye-AB ilişkileriyle ilgili bir soruya "Türkiye'nin AB'ye girmesini istiyorum. Ama benim daha çok istediğim şey, kendi gücümüzle kuvvetli olmak, yurt dışından gelecek para yardımlarıyla ve doğamızı satarak değil" diye konuştu.
Almanya'da büyümüş Türküm
Bir soru üzerine kendini Alman-Türk (Deutschtürke) olarak görmediğini belirten ünlü pop sanatçısı, "Tuhaf bir tanımlama. Benim arkadaşlarım bana bazen Alamancı diyor. Ama bence Almanya'da büyümüş bir Türküm“ dedi. Spiegel'in "Kimlik krizi olmadı mı? şeklindeki sorusuna Tarkan, „Hayır, neden olsun. İki kültürlü olmak benim için zenginliktir. Almanya'da büyümek bana çok şey öğretti. Ben dünya vatandaşıyım. Nerede olursa olsun, her yere uyum sağlayabilirim. Bu tabii hep kolay değildi. Türken raus (Türkler dışarı) sözleri hala hatırımda. Ama Almanya'daki en önemli anım bu değil. Alman arkadaşlarım, müzik, Nena, Falco, Trio daha önemli hatıralarım“ dedi.
Siyasetçiler arayı bozuyor
Alman ve Türkler arasındaki ilişkinin yanlış sinyaller veren siyaset ve siyasetçiler tarafından bozulduğuna işaret eden Tarkan, "Birbirlerini iyi tanıyan insanlar çoğunlukla iyi geçinirler. Başka kültürlerin neden korku yarattığını anlamıyorum. Irkçılık saçmalıktır. Almanlar 'ekonomi mucizesini' Türklere borçlu olduklarını hatırlamalılar, Türkler de gettolardan dışarı çıkmalı" dedi. Derginin "Türkiye için en büyük hayaliniz (rüyanız) nedir" sorusuna Tarkan şöyle yanıt verdi: "Ülkemin, doğayı kurban etmeye gerek kalmayacak şekilde ekonomik güce sahip olmasını diliyorum. Ülkemizde ayrımcılık ve terörizm olmamasını diliyorum. Rüyam bu" dedi.
"Cumhurbaşkanı Gül'e mektup yazdım"
Türkiye'de Hasankeyf'in kurtarılmasına verdiği destek üzerine yapılan geniş röportajda „Doğa katliamına görmezlikten gelemem. Türkiye'nin muazzam güzel doğası ve bölgeleri var. İlerlemek adına bunları kurban etmemeliyiz. Türkiye'deki doğa koruyucuları bana ilham veriyor“ dedi. Derginin "Başbakan Erdoğan ile görüştünüz mü? Kendisi Ilısu Barajı karşıtlarını terörist olarak tanımlıyor“ şeklindeki sorusuna, Tarkan, „Şimdiye kadar sadece Kültür Bakanı ile görüştüm. Ama Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'e bir mektup yazdım. Attığım imza ile baraj projesini protesto ettim“ dedi. Hasan Keyf'in 10 bin yıllık antik bir kent olduğunu söyleyen Tarkan, „Hasankeyf'in UNESCO Dünya Kültür Mirasları arasına girmesi için mücadele ediyoruz. Bu muazzam güzelliği yok etmek haksızlık olur“ dedi.
Çılgınlığa son verin
Derginin "Baraja para sağlayan Almanya'daki finansörler projeden çıkmak niyetindeler. Siz Perşembe günü Berlin'e gideceksiniz, Almanlara mesajınız ne olacak? sorusu üzerine Tarkan, "Mesajım bu çılgınlığa son verin olacak. Böyle bir dünya kültür mirası sizin ülkenizde olsa yok eder miydiniz? Sanmıyorum“ dedi. Hasankeyf'i kurtarma çalışmalarına destek vermek için Uyan şarkısını yazdığını söyleyen Tarkan, "Oturduğumuz dalı kesmememiz lazım“ dedi. Türkiye'de ilk hybrid otomobil alan kişi kendinin olduğunu öne süren Tarkan, "Otomobil çok uzun bir süre gümrükte kaldı. Çünkü gümrük memurları ne olduğunu bilmiyorlardı" dedi. Alman Süddeutsche Gazetesi'ne de konuşan Tarkan "Hasankeyf gibi kültür mirasının yok olmasına müsaade edilmemeli” dedi.