Güncelleme Tarihi:
Avusturya Yeşiller Milletvekili ve İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Alev Korun, Avrupa Adalet Divanı’nın Türkler için Avrupa'ya vizesiz seyahat kararının bir an evvel uygulanmasını talep etti. Bu kararın AB’nin kurucu ülkeleri için geçerli olduğunu, Avusturya’nın 1995’te AB’ye girdiğini belirten Korun, ancak AB ülkelerinde tek tip uygulamanın en doğrusu olacağını söyledi.
Avusturya ilgisiz
Alev Korun, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Vizesiz Avrupa konusunda Avusturya kamuoyunda maalesef bir tartışma yok. Burada yayınlanan Türkçe dergi ve gazeteler böyle bir tartışmayı kamuoyuna taşımaya çalışıyor. Ama Avusturya basını bu konuya yer vermedi şimdiye kadar. Bu konuda Avusturya’daki durum Almanya’dan farklı.
Türkiye ile AB ülkeleri arasında 1973’te imzalanan Katma Protokol'de eski hakların korunması diye bir hüküm var. Bir Avrupa ülkesi AB’ye girdiği tarihten itibaren Türk vatandaşlarının haklarıyla ilgili yasaları sertleştiremez veya bu tür yasalar çıksa bile Türk vatandaşlarını bağlamaz. AB’nin kurucu üyelerinden olan Almanya Türkler için vizeyi bu sözleşmeden sonra koymuş bulunuyor. O nedenle vize uygulamasının Türk vatandaşlarını bağlamaması gerekiyor.”
Avusturya sonra girdi
Avusturya'nın 1995’te Avrupa Birliği'ne girdiğini hatırlatan Korun, “Avusturya Türk vatandaşlarına 1991 yılında vize uygulaması başlattığı için anlaşmanın bu hükmü Avusturya’da maalesef büyük bir değişiklik yaratmayacak. Ama bizim görüşümüze göre Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda, Belçika, Lüksemburg gibi, AB’nin bütün kurucu ülkelerine tüm Türk vatandaşlarının vizesiz girme hakkı olması lazım. Çünkü sözleşme imzalandığında bu ülkelerin Türklere vize uygulaması yoktu. Vize uygulaması daha sonra konuldu. Bu da Türk vatandaşlarının AB’deki haklarının kötüleştirilemeyeceği maddesine aykırı.”
Tek tip uygulama
AB’de tek tip uygulamanın doğru olacağını belirten Korun konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Hukuki olarak baktığımızda Avrupa Adalet Divanı’nın kararı Avusturya için geçerli görünmüyor. Ama AB’nin tek tip uygulama içinde olması elbette mantıklı olur. Schengen Sözleşmesi var. Bu anlaşmayla Türk vatandaşları Almanya’ya vizesiz girebilirlerse, aslında Almanya’dan Avusturya’ya geçme hakları da var. O nedenle Almanya’ya vizesiz girip Avusturya’ya vizeli girmek saçma bir durum olur.
Biz ama Yeşiller olarak eğer vize kalkmazsa, Avusturya’da özellikle Türkiye’deki gençlerin, okul öğrencilerinin daha fazla Avrupa’yı tanımalarını sağlamak için öğrenci değiş tokuşu gibi projelere ağırlık verilmesinden yanayız. O nedenle vize olsa bile, vizenin bir eziyete dönüşmemesi. Şu bir gerçek, bir AB üyesi ülkeye vize almak Türk vatandaşları için büyük bir eziyet durumuna dönüşmüştür. Tüm belgelere rağmen vize talebi reddedilebiliyor. Bütün bu eziyet ve insan onuruna aykırı olan uygulamaların kaldırılması gerekiyor.”
Almanca şartına karşıyız
Avusturya’nın da Almanya gibi Türkiye’den aile birleşimi konusunda Almanca şartı getirilmesini istediğini belirten Yeşiller Partili Milletvekili Alev Korun, şöyle dedi:
“Biz Almanya’daki deneyimlerden de yola çıkarak, bunun büyük ölçüde aile birleşimini engellemek amaçlı bir uygulama olduğu düşüncesindeyiz. Tabii ki, buranın anadili Almanca'ysa, burada yaşayan herkesin Almanca bilmesi gerekir. Biz Yeşiller de bunu talep ediyoruz. Ama bu uygulama Almanya’da uygulandığı şekliyle Avusturya’da uygulanmamalıdır. Bu, kırsal kesimden aile birleşimiyle gelecek olanların aile birleşimi yapamayacağı anlamına geliyor.
Avusturya Kızıl Haç Kurumu'nun bu konuda yaptığı incelemede, çok açıkça 'Almanya’daki bu uygulama büyük ölçüde aile birleşimini engelleyen bir uygulamadır' şeklindeki tespit dikkati çekiyor. Biz de Avusturya Yeşiller Partisi olarak aynı nedenle bu uygulamaya karşıyız. Bir de burada masraf söz konusu. Yurtdışında Almanca öğrenmek için kurs ücretli ve tüm masraflar bu kişilerin üstüne yükleniyor. Biz insanların buraya geldikten sonra Almanca kursuna gitmelerinden yanayız.”
Şirvan Ekici: Çalışma grubu oluşturuldu
Avusturya'da Halk Partisi’nden (ÖVP) Viyana Eyalet Milletvekili Şirvan Ekici, vizesiz Avrupa kararıyla ilgili AB ülkelerinin bir çalışma grubu oluşturduğunu ve çalışma grubundan iyi bir sonuç çıkmasını beklediğini söyledi.
Ekici şöyle dedi:
“Avrupa Adalet Divanı’nın kararı Avusturya’yı kapsamıyor. Ama AB ülkeleri bu konuda bir çalışma grubu oluşturmuş bulunuyor. Bu çalışma grubunun içinde Avusturya da var. Çalışma grubu kararın AB ülkelerini nasıl etkileyeceği, tek ülkelere etkisinin nasıl olacağı, bunun ne tür gelişmelere yol açacağı, hangi alanları kapsayacağı gibi soruları inceliyor. Bu nedenle çalışma grubunun incelemesini ve vereceği kararı beklemek lazım.”