Türkçe'yi yaşatan örnek Alman lisesi

Güncelleme Tarihi:

Türkçeyi yaşatan örnek Alman lisesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2007 20:04

Türkçe'nin ikinci yabancı dil olarak okutulduğu Kreuzberg Robert-Koch Lisesi'nde Türkçe lise bitirme sınav dersi olarak kabul ediliyor. Yüzde 90'ı yabancı 650 öğrenci eğitim görüyor.

Haberin Devamı

BERLİN'in Kreuzberg semtindeki Robert-Koch Lisesi'nde Türkçe lise bitirme (Abitur) sınav dersi olarak kabul ediliyor. Yüzde 90'ı değişik uluslardan 650 öğrencininders gördüğü lise, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca ve Rusça gibi Türkçe'yi de ikinci yabancı dil olarak 7. sınıftan 13'üncü sınıfa kadar sunan tek lise olma unvanını koruyor.

Türkçe derslerde dil bilgisi, Türkiye'nin coğrafyası, tarihi ve kültürel yapısı ile Türk ve dünya edebiyatı hakkında eğitim veriliyor.

TÜRKÇE SINAV DERSİ

Almanca sorunu olan öğrencilerin lisede başarılı olmalarının mümkün olmadığını belirten Fransızca, Türkçe ve spor öğretmeni Fikriye Aras, lise eğitimin ilkokuldan farklı olduğunu vurguladı. Berlin genelinde sadece Robert-Koch Lisesi'nde Türkçe'den lise bitirme (Abitur) sınavına katılma imkanının olduğunu dile getiren Aras, 'Eğer aile çocuğunun eğitimine karşı duyarsız değil ve ona destek veriyorsa okulda da başarılı oluyor. Biz eğitimciler okuldaki öğrencinin genel durumuna bakıp nasıl bir aile yapısına sahip olduğunu tahmin edebiliyoruz" dedi.

ANAHTAR ALMANCA

Türkçe'yi bilen öğrencilerin Almanca'yı daha çabuk ve iyi öğrendiklerini belirten Aras, 'Bu tez, uzmanlar tarafından da kabul edildiği gibi, gerçekten de ben buna okulumuzda şahit oluyorum. Türkçe'si iyi olan öğrenciler, Almanca'da ve diğer derslerde daha başarılı oluyorlar. Ama başarıda anahtar tabii ki, Almanca'dır. Yedinci ve sekizinci sınıf öğrencilere, diğer yabancı dil derslerinde olduğu gibi haftada 4 saat, 9. sınıftan lise bitirme sınavlarına kadar da haftada üç saat Türkçe dersi veriliyor. Türkçe'yi seçen öğrenci lise bitirme sınavında Türkçe'den iyi not alması halinde, not ortalamasını yükseltebiliyor ve üniversitede iyi bir bölümde okuma şansına sahip olabiliyor' şeklinde konuştu.

REALSCHULE'DEN ÖÐRENCİ

Okul Müdürü Rainer Völker, ilkokul altıncı sınıfta 'liseye gidebilir' referansı alamayan ve Realschule'ye giden öğrencilere de, 10'uncu sınıfta başarılı olmaları halinde okullarında liseyi bitirme imkanı tanıdıklarını belirtti.

DAHA ÇOK İLGİ

Türk ailelerinden çocuklarının eğitimiyle yakından ilgilenmelerini isteyen Okul Müdürü Rainer Völker, 'Türk aileler genelde çocuklarının liseye gitmesini gönülden istiyor. Lisedeki ilk altı aylık deneme süresi atlatıldıktan sonra veliler aynı ilgiyi göstermedikleri gibi okul aile toplantılarına da katılmayı ihmal ediyorlar. Berlin'de uygulamaya geçen yeni 'Okul Yasası' çerçevesinde Robert-Koch Lisesi ile Türk Veliler Birliği arasında yapılan ikili anlaşma gereği Veliler Birliği'nin Okul Konferansı'na katılmalarıyla öğrenci, öğretmen, veli ve okul arasında ilişkiler arttı' diyerek ailelerin çocuklarını daha da çok desteklemelerini istedi.

Öğretmen Fikriye Aras, Abitur yapmak isteyen Türk gençlerine seslenerek Robert Koch Lisesi'nin sunduğu fırsatları değerlendirmelerini isterken, Kreuzberg; Dieffenbachstr. 60 adresindeki okulun kapısının tüm Türk ailelerine açık olduğunu ve isterlerse 030- 50 58 57 31 numaralı telefondan okul hakkında bilgi alabileceklerini söyledi. Okulda ayrıca haftada 20 saat 'İkinci Dil Almanca' adı altında ek ders veriliyor. Bunun yanı sıra öğrencilerin zayıf olduğu derslerde başarıyı sağlamak için kurslar veriliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!