Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'da Türkçe'nin okullarda ikinci yabancı dil olarak okutulmasına destek veren eyaletlerin sayısı artıyor. Türk kökenli öğrencilerin anadillerini iyi bilmeleri durumunda Almanca'yı da iyi öğreneceği konusunda artık görüş birliğine varan eğitim bakanlıkları, ardı ardına Türkçe'ye yeşil ışık yakıyorlar. Son olarak Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nde bazı pilot bölgelerde Türkçe, ikinci veya üçüncü yabancı dil olarak verilmeye başlandı. Alınan not sınıf geçmeyi etkiliyor. Bunun için en az 18 öğrencinin (ilkokul 15) bulunması gerekiyor. Alman ve diğer yabancı öğrenciler de bu derslere katılabiliyor.
Komisyona başvurdular
Bremen Eyaleti'nde okullarda Türkçe'nin ikinci yabancı dil olması için önemli bir adım atıldı. Bremen'de Türkçe'nin okullarda yaygın olarak okutulması için çaba harcayan Adnan Çöktü ve Adnan Erol'un başını çektiği Anadil Komisyonu, Eyalet Parlamentosu Yeşiller milletvekili Mustafa Kemal Öztürk'ün de desteğiyle Türkçe'nin eyalet genelinde ikinci yabancı dil olarak kabul edilmesi için parlamento dilekçe komisyonuna başvuruda bulundu.
Eşit muamele görecek
Şimdiye kadar ancak en az 12 Türk kökenli öğrencinin talep etmesi durumunda okulda ikinci yabancı dil olarak okutulan Türkçe, dilekçe komisyonunda onay alırsa, karara bağlanması için parlamentoya havale edilecek. SPD-Yeşiller eyalet hükümetinin çoğunluğu elinde bulundurduğu parlamento da onayını verirse, Bremen'de Türkçe ikinci yabancı dil olarak Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Latince, Rusça, ve Çince gibi eşit muamele görecek. Salı günü (13.4) toplanacak dilekçe komisyonunda Bremen Üniversitesi İnterkültürel Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yasemin Karakaşoğlu'nun bu yöndeki raporu dinlenecek.
İkinci dil
Konuya destek veren ve dilekçe komisyonu oturuma katılacak olan Yeşiller milletvekili Mustafa Kemal Öztürk, “Şu an Bremen'de Türkçe sadece beş okulda ikinci yabancı dil olarak okutulmakta. Türkçe, Almanya'da en çok konuşulan ikinci anadil. Sadece bu özelliğiyle ikinci yabancı dil olarak tüm okullarda okutulması için yeterli. Türkçe en azından okullardaki diğer ikinci yabancı dillerle eşit duruma gelmesi lazım. Almanya'da Bremen'in ilk eyalet olarak bunu gerçekleştirmesini istiyorum” dedi.
Oyları kaybetmemek için "Evet" derler
Anadil Komisyonu yetkililerinden Adnan Çöktü, anadile dilekçe komisyonundan onay çıkmasından sonra konunun parlamentoya gönderileceğini söylerken "Bremen'de önümüzdeki yıl eyalet seçimleri var. Partiler burada yaşayan ve sayıları 5 bini bulan Türk kökenli seçmenin oyunu kaybetmemek için Türkçe'nin ikinci yabancı olmasına "Evet" oyu vereceğini düşünüyorum. Ayrıca konu dilekçe komisyonundan 'Tavsiye' niteliğinde eyalet eğitim bakanlığına da gönderilebilir" diye konuştu.
Derslere ağırlık verilecek
ALMANYA'nın Bavyera Eyaleti Kültür ve Eğitim Bakanı Dr. Ludwig Spaenle (CSU), okullardaki Türkçe derslerinin genişletileceğini söyledi. Almanya'da Türk liseleri kurulması konusuna da açıklık getiren Bakan, “Türklerin kendi okullarını kurmasına entegrasyona engel olacağı ve paralel toplumlar oluşacağı nedeniyle karşıyım. Ancak özel statüde lise kurulmasının önünde hiçbir yasal engel yok” dedi. Bavyera'da beş lisede Türkçe eğitim verildiğini hatırlatan Dr. Spaenle, talep olduğu takdirde bu sayının artabileceğini vurguladı. Türkçe derslerine sanıldığı kadar ilgi olmadığını ve bu doğrultuda taleplerin yoğun olmadığını ileri süren Bakan, “Ancak Türkçe dersleri veren öğretmenlerin sayısı artarsa, ilgi de artış gösterir” dedi.