Türkçe'nin önü açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkçenin önü açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2010 12:08

Almanya'da bir pilot proje kapsamında Türkçe eğitiminin önünü büyük ölçüde açacak C1 sertifikası sorunu aşılıyor.

Haberin Devamı

ALMANYA'da Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti'nde Uzaktan Türkçe Sınavı (UTS) yöntemi ile C1 seviyesinde Türkçe dil sertifikası verilebilmesi için pilot proje başlatıldı. 6 aylık pilot projede öğretim görevlilerine sınava girmek isteyen öğrenci ve öğretmenleri sınava hazırlamak için eğitim verilecek. Öğretim görevlileri bu süre zarfında Münster Valiliği'ne bağlı çeşitli okullarda Avrupa Dil Portfolyosu standartlarına göre A2, B1 ve C1 seviyelerinde deneyim kazanacaklar.


NRW Eğitim Bakanlığı'nın inisiyatifinde başlatılan ve Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı'nın desteklediği projede Duisburg-Essen Üniversitesi Türkistik Bölümü ve Ankara Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER) ortak çalışacaklar. Münster Valiliği Eğitim Müdürü Dr. Ulrich Hillebrand, “Bakanlığın bu girişimi çok dilliliği teşvik ediyor. Resmi bir dil sertifikası alabilme imkanı sunuyor. Öğretim görevlileri C1 dil sertifikası alarak Türkçe ders verme yetkisi alabilecek” dedi.

Haberin Devamı

Öğretmenlik imkanı doğuyor
Münster Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Ali Çevik “Sertifika sayesinde Türk kökenli öğretmenlere Almanya'da Türkçe öğretmeni olma imkanı doğacak. 15 Nisan 2010'da denele ilk dil sertifikası sınavı düzenlenecek. Şubat 2011'den itibaren UTS sınavları yapılacak. (UTS: Uzaktan Türkçe Sınavı (UTS), Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen yetişkin bireylerin dil becerilerini İnternet üzerinden ölçmek üzere TÖMER tarafından hazırlanan bir düzey belirleme ve sertifikalandırma sınavı).


Türkçe için yetkililer bir araya geldi
Toplantıya katılanlar arasında Münster Başkonsolosu Gürsel Evren, Muavin Konsolosu Anıl Özge Ulusoy, Eğitim Ataşesi Ali Çevik, Münster Valiliği Eğitim Müdürü Dr. Ulrich Hillebrand, NRW Eğitim Bakanlığı Yabancı Dillerden Sorumlu Bölüm Başkanı Henny Rönneper, Göçmenlerden Sorumlu Eğitim Danışmanı Seyhan Özden, Duisburg-Essen Üniversitesi Türkistik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel Huber, Öğretim Üyesi Dr. Pınar Oğuzkan ve Ankara Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER) Başkanı Prof. Dr. Nadir Engin Uzun yer aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!