Türkçemizi yaşatalım

Güncelleme Tarihi:

Türkçemizi yaşatalım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2008 10:44

Almanya'da Ehringshausen'de Johannes Gutenberg Karmaokulu'nda öğrenim gören Türk öğrenciler "Güzel Türkçem" pankartıyla düzenledikleri etkinlikte Türkçe'ye sahip çıkılmasını istediler. Öğrenciler "Türkçe dersi sürdürülmelidir. Bu hakkımızın elinden alınmasına karşıyız" diye konuştular.

Haberin Devamı

Almanya'da Wetzlar yakınlarındaki Ehringshausen'de Johannes Gutenberg Karmaokulu'nda öğrenim gören Türk öğrenciler "Güzel Türkçem" sloganıyla düzenledikleri kampanya ile Türkçe'ye sahip çıkılmasını istediler. Almanya'da bir çok eyaletlerde aşamalı olarak Türkçe anadil derslerinin kaldırılmasına tepki gösteren Türk öğrenciler "Anadilini iyi bilmeyenler ikinci bir dili tam olarak iyi öğrenemezler" diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Anadilin önemli

Anadil dersinin zihinsel gelişim için çok önemli olduğunun bilimsel olarak belirlendiğini ifade eden Türk öğrenciler, "Türkçe öğrenmek çok önemli. Anadil dersi göçmen kökenli çocuk ve gençlerin zihinsel gelişimi ile çok dilliliğini teşvik ediyor. Biz Almanca'yı da güzel Türkçemiz'i de iyi konuşup yazabilmek istiyoruz.

Bu bizim doğal hakkımız" dediler. Türk öğrenciler, Almanya'daki sosyal hayatta Türkçe konuşulmasının, Türk kültürünün canlı tutulmasının kültürel zenginliğe büyük katkı sağladığını dile getirip" Çok kültürlü topluma açık ülkelerde entegrasyon ve uyum tartışmaları hiç bir zaman gündeme gelmez" dediler.

178 Türk öğrenci

Ehringshausen'de okulda 178 Türk öğrenci olduğunu belirten Türkçe Anadil öğretmeni Mehmet Şaşmaz'da şu açıklamayı yaptı: "Ben Türk çocuklarının ve ailelerinin evlerinde Türkçe konuşmaları gerektiğini savunuyorum. Kim ne derse desin, Türkçe onların anadili. Anadilini iyi bilen bir öğrenci bir başka dili çok daha rahat ve kolay öğrenebilir. Ayrıca, kendi kültürü ve özünden uzak kalmamış olur'

Ebeveynlerede görev

Türkçe'nin çok iyi bir şekilde öğrenilmesi için tüm kesimlere büyük görevler düştüğünü belirten Mehmet Şaşmaz, "Anadiline tam olarak hakim olamayan bir çocuğun, bunun üzerine ikinci bir dili inşa etmesi bilimsel açıdan çok zordur. Bu nedenle hem aile hem de eğitimden sorumlu resmi birimler anadilin öğretilmesi için üzerlerine düşen görevi yerine getirmekle yükümlüdürler" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!