Güncelleme Tarihi:
Çok sayıda sivil toplum örgütünün ortaklığında ilk defa gerçekleştirilecek çalıştayın ayrıntıları, DİTİB’de düzenlenen bir basın toplantısıyla anlatıldı. Çalıştay İdare Kurulu üyelerinin katıldığı toplantıda, “Çalıştayda, siyasi polemik ya da bir örgütün öne çıkması gibi durumlar söz konusu olmayacak. Türkçe için birleştik. Ön planda Türkçe olacak” mesajı verildi. Göçmen toplumlarda gerekli önlemler alınmadığı takdirde kök kültürden kopmanın kaçınılmaz olduğunu belirten çalıştay koordinatörü Dr. Yılmaz Bulut, etkinlikle ilgili şu bilgileri verdi:
“Bu anlamda en çok rastlanılan durum, ana dilin yeni kuşaklara aktarılamaması ve bir süre sonra da unutulmasıdır. Türkçe’nin geleceği hepimizin ortak kaygısı. Yeni nesiller giderek daha az Türkçe konuşurken, diğer yanda okullarda ‘ana dil’ dersleri, ‘köken dili’ şeklinde değiştiriliyor. Emekli olan Türkçe öğretmenlerinin yerine yenileri atanmıyor. Tüm bu sorunları aşabilmek için sistemli ve sürdürülebilir bir yol haritası hazırlamak istiyoruz. Bu konudaki duyarlılığın daha da arttırılması için herkes bir araya gelecek ve görüşlerini ortaya koyacak.”
Kitap haline gelecek
Çalıştaya aralarında Almanya Eğitim Bakanı Anette Schavan, Uyumdan Sorumlu Bakan Maria Böhmer, Türkiye Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, NRW Eğitim ve Uyum Bakanları, Türk Dil Kurumu ve Yunus Emre Enstitüsü başkanları olmak üzere çok sayıda yetkili davet edildi. Açılış sunumunu ‘Kimlik, Din ve Dil İlişkisi’ başlıklı konuşmasıyla Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Necdet Subaşı’nın yapacağı çalıştay, iki bölümden oluşacak. İlk bölümde uzmanlar tarafından teorik bilgiler verilirken, ikinci bölümde oluşturulacak çalışma gruplarında katılımcılara sorunlarını dile getirme şansı sağlanacak. Çalıştay için ayrıca www.anadilim.eu adlı internet sitesi de hazırlandı. Çalıştayın sonuçları dokümantasyonu yapılarak kitap haline getirilecek. Dokümantasyon da internet sayfasında yayınlanacak.