Güncelleme Tarihi:
MUAVİN konsolos Halil Karabağlı ve Eğitim Ataşesi Dr. İsmail Demirbağ’ın da katıldığı toplantıda konuşan Cemal Yıldız, “Almanya’da ilgili ilgisiz kişi ve kurumların eleştirilerde bulundukları Türkçe eğitim müfredatımızı, uzmanlarımızın uzun çalışmaları sonucunda değiştirdik. 1999’da hazırlanıp 2009’da kısmen yenilenen müfredatımız, mevcut duruma cevap vermiyordu. İhtiyaca binaen günümüze cevap verecek bir müfredat hazırlandı. Böylelikle müfredatımıza yöneltilen eleştirileri tümden de önlemiş olacağız” dedi.
Göreve geldiği 2014 yılında Almanya’da sadece bir tane olan eğitim ataşesinin Berlin hariç tüm konsolosluklarda görev yaptığını belirten Yıldız, şöyle dedi:
“Bir dönem ataşeliklerden mahrum kalan Almanya’da bu sorun çözülmüş durumdadır. Burada ihtiyaç duyulduğu takdirde Türkiye’den öğretmen takviyesi yapmaya da hazırız. İnsanlarımızı anadillerini öğrenme hakkından mahrum bırakamayız. Milli Eğitim Bakanlığı olarak öğretmenlerimizi yerelden görevlendirme çalışmalarımız var.”
TÜRKÇE YAZ OKULU PROJESİ
Strasburg’da DİTİB’e bağlı bir mekanda birer haftalık yaz okulu projesi başlatacaklarını dile getiren Yıldız, “Değişik eyaletlerden sezon sonunda Türkçe şenliğiyle bitirilecek olan Türkçe derslerine katılım sağlayan öğrencilerin dönüşümlü olarak yaz okuluna alınarak Türkçelerini geliştirici programlar eşiğinde kalmalarını sağlayacağız. Daha sonraları tüm Avrupa ülkelerinden öğrencilere de bu proje uygulanacak” dedi.
VELİ AKADEMİSİ AÇILABİLİR
Türkçe derslerine katılımın artırılması için velilerin anadili konusunda duyarlı davranması gerektiğini belirten Yıldız, “Eğitimin eyalet hükümetlerince yürütüldüğü Almanya’da anadili derslerinin verdirilmesi için velilerimize büyük görev düşmekte. Veli akademisi açılabilir. Veliler buralarda belli düzeyde eğitimden geçirilebilir. Böylece daha duyarlı bir veliye sahip oluruz. Derslerin verdirilmesi için öncelikle velinin istemesi, bunu okul idaresine bildirmesi gerekiyor” dedi.