Türkçe için ataşe yok

Güncelleme Tarihi:

Türkçe için ataşe yok
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2010 10:27

Almanya'da eğitim ataşesi eksiği kanayan yaraya haline geldi. 142 bin Türk öğrencinin bulunduğu Kuzey Ren Vestfalya'da Türkçe derslerinin kaderinin belirlendiği bir dönemde sadece bir konsoloslukta eğitim ataşesi var.

Haberin Devamı

ALMANYA'da 142 bin Türk öğrencinin öğrenim gördüğü Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti'nde sadece bir Eğitim Ataşesi görevinin başında. Dört konsolosluğun yer aldığı eyaletteki üç eğitim ataşeliği ise boş. Türkçe derslerinin geleceğinin belirlendiği kritik bir dönemde sadece Münster'de bir Eğitim Ataşesi bulunuyor. Münster Ataşesi Ali Çevik de Haziran'da Türkiye'ye dönüyor. Çevik'in Türkiye'ye dönmesiyle NRW'de hiç eğitim ataşesi kalmayacak. Yeni ataşelerin atanması ise Eylül'ü bulacak.



Sekiz makam boş
NRW'de başgösteren ataşe sorunu Almanya geleninde de çok farklı değil. Stuttgart, Nürnberg, Hamburg, Köln, Düsseldorf, Essen ve Mainz'da da eğitim ataşesi yok. Üstelik Berlin Büyükelçiliği'nde Eğitim Müşaviri de bulunmuyor. Müşavirliğe Berlin Eğitim Ataşesi vekaleten bakıyor. Eğitim Ataşeleri sadece Karlsruhe, Münih, Berlin, Hannover ve Frankfurt'ta bulunuyor. Buna göre biri Müşavirlik, 13'ü Ataşelik makamından sekizi boş.



Almanlar muhatap bulamıyor
NRW'de Türkçe'nin okullarda seçmeli yabancı dil olarak okutulması için eyalet eğitim bakanlığı bir yönetmelik hazırladı. Bu yönetmeliğe göre Türkçe, okullarda seçmeli ikinci yabancı dil dersi olarak okutulacak. Dersler sınıf geçmeye de etkili olacak. Ancak uygulanması için ivedilikle aşılması gereken sorunlar var. Bu konuda eyalet hükümetine muhatap olacak, eyalet eğitim bakanlığına yol gösterip, önerilerde bulunacak ataşe bulunamıyor.

Haberin Devamı


Sorunlar belli
Bu yıl içinde verilmesi planlanan Türkçe anadil dersleri için öncelikle ders kitapları hazırlanacak. Öğretmen temin edilecek. Ders kitaplarını hazırlamak için Almanya'da komisyon kurulması gerekiyor. Bu komisyonda Türkçe öğretmenlerinin de yer alması bekleniyor. Türkçe derslerine şu anda anadil dersi veren Türkçe öğretenleri giremeyecek. Bu öğretmenlerden C1 düzeyinde Türkçe bildiklerine dair belge istenecek. Bu belgenin hangi kurumlar tarafından verileceği de henüz belli değil. Bu aşamada, eyalet hükümetine Türk veli ve öğretmen derneklerinin dışında eğitim ataşeliklerinin de yönlendirme ve danışmanlık hizmeti vermesi bekleniyor. Ancak ataşe olmayınca, eyalet eğitim bakanlığının Türk tarafından muhatap bulması da zor oluyor.



Ataşe neden atanamıyor?
Yurtdışına eğitim ataşesi olarak atanacaklarda çok iyi derecede yabancı dil bilgilisi şartı aranıyor. Ancak ataşe adaylarının üst seviyeli okullarda yöneticilik yapmaları ya da yüksek idari pozisyonlarda bulunmaları şartı ise ataşeliğe olan ilgiyi düşürüyor. Çünkü bu özellikleri bünyesinde barındıran ya çok az kişi var ya da olanlar o pozisyonlarını bırakıp yurtdışına atanmak istemiyorlar. Bu nedenle geçtiğimiz yıl açılan ataşelik sınavlarına başvuru çok düşük oldu. Kazananların sayısı ise yine düşüktü. Bu nedenle yeni bir düzenlemeye gidilerek, öğretmenlere de sınavlara girme hakkı tanındı, yüksek derece koşulu kaldırıldı. Ayrıca yabancı dil puanı da düşürüldü. Ama sınavlar henüz yapılmadığından, yeni ataşelerin atanması son bahara kaldı.



Göçmen öğrencilerin yarısı Türk
Almanya'nın NRW eyaletinde son rakamlara göre 2 milyon 77 bin 460 öğrenci bulunuyor. Okullardaki göçmen öğrenci sayısı ise 298 bin. Bu rakamın 142 bin 409'u ise Türk çocukları. Göçmen öğrencilerin yarısını Türk çocukları oluşturuyor. Türkçe öğretmeni sayısı ise eyalet genelinde 233. 2009'da Türkçe anadil derslerine katılan öğrenci sayısı ise 57 bin 58. Bu rakam 2003'de 80 bin civarında bulunuyordu.



SÜPER ATAŞE
Türkçe derslerinin okullarda müfredata alınması kararlaştırılan bir dönemde, en fazla Türk öğrencinin bulunduğu NRW'de sadece Ali Çevik eğitim ataşesi olarak görev yapıyor. Münster Başkonsolosluğu'nda görevli Çelik, eyalette başka eğitim ataşesi bulunmadığı için kendine bağlı olamayan diğer bölge ya da kentlerde de etkili olmaya çalışıyor. Özellikle yeni bir uygulamanın başlayacağı için Alman makamlarının tek muhatabı şu anda Ali Çevik. Ancak o da iki kez uzatılan görevini haziranda sona erdirerek Türkiye'ye dönecek. Böylece son bahara kadar NRW'de eğitim ataşesi olmayacak. Münster Eğitim Ataşesi Ali Çevik eyalette tek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!