Tuncay YILDIRIM- Hasan AYCI / FRANKFURT
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2010 14:13
Arjantin'in konuk ülke olarak katıldığı dünyanın en büyük kitap ve yayıncılık fuarı Buchmesse dün Frankfurt'ta açıldı. Konuk ülke Arjantin'in 18 yayınevi ile katıldığı fuarda bu yıl 50 Türk yayın kuruluşu temsil ediliyor. Fuar pazar günü sona eriyor.
DÜNYANIN en büyük kitap ve yayıncılık fuarı 'Frankfurter Buchmesse', konuk ülke Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner ile Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle tarafından açıldı. Pazar gününe kadar açık kalacak fuarda 50'si Türkiye'den olmak üzere toplam 6 bin 930 kitapevi yayınlarını tanıtacak. Arjantin'in konuk ülke olarak katıldığı fuarda bu yıl 113 ülkeden temsilci yer alıyor. Almanya'nın 3 bin 144 yayınevi ile katıldığı fuarda konuk ülke Arjantin 18 yayınevi ile temsil edilecek. 60 kadar Arjantinli yazarın katılacağı fuarda okumalar dışında Arjantin edebiyatı, sanatı ve kültürünün tanıtıldığı paneller düzenlenecek.
Türk yayıncılığı doğru yoldu
Fuarın ilk gününde Türk yayıncıların bulunduğu 5 numaralı salonda Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'nün öncülüğünde Türkiye Yayıncılar Birliği, Basın Yayın Birliği, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Türkiye Yazarlar Birliği, İstanbul Ticaret Odası İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş temsilcilerinin oluşturduğu Ulusal Organizasyon Komitesi tarafından bir basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Prof. Dr. Onur Bilge Kula, Türk yayıncılığının ulaştığı konumun memnuniyet verici olduğunu söyledi.
Kula, "Fuardaki bu çıkışımız, ülkemizin bir kültür ülkesi, ulusumuzun bir kültür ulusu olarak hem gelişimini dışarıda tanıtması hem de kendi gelişmesini daha kapsamlı bir biçimde sürdürmesi bakımından yapması gereken işleri de ortaya koyuyor. Bu durum bize hoşnutluk veriyor. Aynı zamanda da büyük bir sorumluluk yüklüyor. Kendini yenilemek isteyen bir anlayışla çalışıyoruz“ dedi.
2009'DA 31 BİN 400 ÇEŞİT KİTAP
Türkiye Yayımcılar Birliği adına konuşan Metin Celal, Türkiye'de yayımcılığlın küçümsenmesine rağmen önemli mesafeler kaydettiğine işaret ederek, Türkiye'de sanılanın aksine çok sayıda kitap okunduğunu söyledi. Türkiye'de on bin kişiden birine bir kitap düştüğü şeklinde yanlış bir kanı bulunduğunu ifade eden Celal, "Eğer gerçekse Türkiye'de geçen yıl sadece Elif Şafak'ın kitabı okunmuş demektir. Çünkü 500 bin sattı. Aldığımız son rakamlara göre 2009'da Türkiye'de 31 bin 400 çeşit kitap üretilmiş. Bu kitaplar içn 170 milyon bandrol satın alınmış, Milli Eğitim Bakanlığı da 2009'da 183 milyon ücretsis ders kitabı ürettirmiş, bunları topladığımızda 353 milyon 99 bin 450 kitabın basıldığını görüyoruz. Türkiye'nin nüfusu 72 milyon, bunu böldüğüzde yaklaşık 5,5 sayısına ulaşıyoruz. Yani 10 bin kişiye bir değil, her kişiye 5 kitap düşüyor“ dedi.
ZAMANI TELAFİ EDİYORUZ
Basın Yayın Birliği adına konuşan Münir Üstün ise Türk yayıncılığının matbaanın gelişiyle ilgili gecikmeye rağmen önemlibir mesafe kat ettiğini söyledi. Türk yayıncılığının güncel gelişmeleri yakından takip ettiğini belirten Üstün, böylece kaybettiği zamanı telafi ettiğini de vurguladı.
İTO adına söz alan İsrafil Kuralay da fuarda bulundukları için memnuniyet duyduklarını belirterek, 2012'de Türkiye'nin Moskova'da konuk ülke olarak yer almasına da destek olacaklarını söyledi.
İBB Kültür A.Ş adına toplantıya katılan Nevzat Bayhan, fuarların yayıncılık için önemine işaret etti.