Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’nın Dortmund kentinde Türk vatandaşlarına yaşlılıkta sunulan sosyal hizmetler konusunda Türk Eğitim Merkezi, Dortmund Türk Veliler Birliği, Dortmund-Nordstadt Yaşlılar Bürosu ve DOGEWO21 kuruluşu tarafından bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Demans Hizmetleri Merkezi’nden sosyal pedagog Bedia Torun’un konuşmacı olarak katıldığı toplantıda, Türkler arasında bakım konusunda sunulan hakların yeterince bilinmediği kaydedildi.
Yüzde beşi geçmiyor
Almanya’da yaşlılara ve bakıma muhtaç durumdaki kişilere yönelik oldukça geniş imkanlar sunulduğuna dikkati çeken Sosyal Pedagog Bedia Torun, bu haklardan gerektiği gibi yararlanan Türklerin oranının yüzde beşi geçmediğini söyledi. Özellikle engelli çocukları olan bazı ailelerin bunu gizleme eğilimi içinde olduklarına dikkati çeken Torun, ”Anlamakta güçlük çekiyorum, engelli kimliği çıkartmayı hala ‘damgalanmak’ gibi algılayanlar var” diye konuştu.
Hakları kullanın
Birinci kuşak Türklerin yaşlandığını ve bakıma muhtaç hale geldiklerini hatırlatan Sosyal Pedagog Torun sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yaşlılara yönelik gece ve gündüz evde bakım ve destek hizmeti almak mümkün. Günlük hayatı kolaylaştırmaya yönelik ev acil yardım çağrı cihazı, mobil yemek servisi, ev işlerinde yardım, taşıma hizmetleri veriliyor. Oturulan evlerin yaşlılara ve bakıma ihtiyaç duyan kişilere uygun hale getirilmesi için maddi destekler sunuluyor. Örneğin mutfak, banyo, kapı ve balkonlar ile evde gerekli düzenlemelerin kişiye uygun hale getirilmesi için 2 bin 500 Euro yardım alma hakları var. Gerekirse bu miktar artabiliyor. Mutlaka başvuru yapıp bu haklardan yararlanılmalı."
Bakım konusunun oldukça geniş ve karmaşık olduğuna da değinen Torun, mutlaka uzmanlardan yardım alınarak haklardan en geniş şekilde yararlanılmasını tavsiye etti.