Türk ve Almanları kaynaştıracak

Güncelleme Tarihi:

Türk ve Almanları kaynaştıracak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2007 23:08

Paderborn'da 1800'lü yıllardan buyana geleneksel olarak seçilen "Koruyucular Kralı" olan Tokatlı Türk Emin Özel (46), "Türk ve Alman toplumlarına mesaj vermek için kral oldum" dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA'nın Paderborn kentinde, 1800'lü yıllarda kentin gönüllü koruculuğunu yapanlara verilen 'Korucular Kralı' (Schützenkönig) unvanını alan Tokatlı Emin Özel (46), amacının Türkler ile Almanları kaynaştırmak olduğunu söyledi. 1831 yılından bu yana kartal motifine tüfekle ateş edilerek belirlenen 176. Korucular Krallığını kentte alan ilk Türk unvanına sahip olan Özel, 'Türk ve Alman toplumlarına mesaj vermek için kral oldum' dedi.

ELİME İLK KEZ SİLAH ALDIM

Almanya'ya 11 yaşında gelen ve halen bir reklam şirketi işleten Emin Özel, koruyucular kralı oluşunun öyküsünü ise şöyle anlattı: 'Paderborn'da DİTİB'e bağlı Fatih Camisi Derneği'nin ikinci dönem başkanlığını yapıyorum. Buradaki Alman toplumuyla çok güzel ilişkilerim var. Dernek yönetiminden teklif gelince yarışmaya katıldım. Daha önce elime hiç silah almamıştım. Yarışmaya 6 kişi katıldık. Ben ikinci denememde nişan tahtası olarak karşıya konulan kartalın bir parçasını yere indirmeyi başardım. Bunun üzerine diğer adayları eleyerek kral oldum.' Emin Özel, kentin 176 yıllık tarihinde ilk kez bir Türk'ün koruyucular kralı olmasının önemine işaret ederek, 'Bir yıl boyunca kentteki tüm etkinliklerde protokolde olacağım. Bu süre boyunca daha öncede yaptığım gibi, Almanlara Türk toplumunun tanıtımı için çalışacağım' şeklinde konuştu.

NASIL KRAL OLUNUYOR?

Koruyucular Dernekleri olan Schützenverein'ların kuruluşları çok eskiye dayanıyor. Eski dönemlerde küçük yerleşim birimlerinde (köylerde) çevre güvenliğini sağlamak için o yörenin usta nişancıları seçilir ve köyün koruması bu kişilere teslim edilirdi.

Çağın ilerlemesiyle, polis ve askeri kuvvetlerin gelişmesi ve ulusal güvenlik elemanları haline dönüşmesinden sonra bu gönüllü koruculuk sistemi sona erdi. Bunun üzerine halk içinde saygınlığı olan köy koruyucuları da geçmiş ve geleneklerini unutmamak için dernekleştiler. Her yıl o yerleşim biriminin önde gelen kişileri belirlenerek özel hazırlanmış üniformalarla bu kutlama törenine katılırlar. Temsili bir hedef olan tahtadan yapılmış kartal resmine ateş edilerek, gelenek sürdürülür ve o yılın 'Koruyucu Kralı' belirlenir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!