Türk üzümünü kurtaracaklar

Güncelleme Tarihi:

Türk üzümünü kurtaracaklar
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2010 11:14

Elazığ Üzüm Üreticileri ve Fırat Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan 18 kişilik bir heyet, Elazığ yöresinde yetişen ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan "Öküzgözü" üzümü için, yeni pazarlar ve üretim teknikleri konularında araştırmalar yapmak üzere Almanya'ya geldi.

Haberin Devamı

ELAZIĞ Üzüm Üreticileri Birliği ve Fırat Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan 18 kişilik bir heyet, önceki gün Almanya'ya gelerek, ünlü "Öküzgözü" üzüm türüyle ilgili yeni pazar ve üretim teknikleri konusunda inceleme ve araştırma başlattı.


Heyete başkanlık eden Fırat Üniversitesi öğretim üyesi ve Birlik Başkanı Doç. Dr. Hüsamettin Kaya, Frankfurt'ta yaptığı açıklamada, Almanya’nın sahip olduğu teknolojileri yerinde görmek istediklerini belirterek, şunları söyledi:


Ödüllü üzüm
"Almanya'ya Öküzgözü üzümünü kurtarmak için geldik. Aldığı uluslararası kalite ödülleriyle kendini bütün dünyaya kabul ettirmiş olmasına rağmen, sofralık ve şaraplık olarak yetişen ünlü Öküzgözü üzümünün, tekel işletmeciliğinin sona ermesiyle birlikte uğradığı haksız rekabet karşısında, yok olma tehlikesi yaşamaktadır. Yeni pazarlar bulamazsak, yılda 250 gün güneş gördüğü ve 1.200 metre rakımda yetiştiği için dünyada dördüncü sırada olduğumuz bu üretim potansiyelimiz yok olacaktır."

Haberin Devamı

Ekmek kapısı
Elazığ ve çevresinde 3 bin hanenin bağcılık yaptığını belirten Kaya, "Bunlardan bin aile, geçimini sadece bağcılıkla sağlıyor. 2008'deki Öküzgözü rekoltemiz, 77 bin tonu sofralık, 52 bin tonu şarapçılık olmak üzere 129 bin tondu. Şarap üreticileri genellikle ürünlerine kükürt dioksit (SO2) kullanarak şarabın dayanıklılığını artırıyorlar. Oysa Öküzgözü'nden yapılan şaraplar hiçbir katkı maddesi olmadan yedi yıl bekleyebilir. Bizim şaraplarımız, diğer deyimle organik ürün. Almanya'da şaraba şeker katıldığını gördük. Bu da bizi şaşırttı" dedi.


Beşte bir fiyat veriyorlar
Elazığı Üzüm Üreticileri Birliği Başkanı Doç. Dr. Hüsamettin Kaya, Tekel'in özelleştirilmesi kapsamında Buzbağ şaraplarının üretildiği Elazığ'daki fabrikayı alarak "Kayra" ismini veren Amerikalılar'ın üzümün kilosuna eski fiyatın ancak beşte birini verdiğini söyledi. Kaya, "Bu nedenle Elazığ Üzüm Üreticileri Birliği'ni kurduk. Amacmız, 100 dönümün üzerinde bağı olan 411 üreticimizle el ele vererek, Öküzgözü üzümüne sahip çıkmak" dedi.


Sahte etiket kullanılıyor
Elazığ Üzüm Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu üyeleri Korkmaz İspir, Şahin Toktaş, Hikmet Metin ve üreticiler Hüseyin Demir, Mustafa Özdemir, Fuat Toktaş ve Mustafa Özdemir adına bir açıklama yapan, Türkiye'de "Yılın Bağcısı" seçilen Yılbay Çelik, “Ne yazık ki yöremizin adı kullanılarak şişelere 'Elazığ yöresinde yetişen üzümlerden imal edilmiştir' yazılı etiket yapıştırılıp piyasaya son derece kalitesiz şaraplar sunuluyor. Yöremizin ünlü Öküzgözü üzümü adeta yok edilmek isteniyor. Hem bunu önlemek, hem kalitemizi ve verimimizi artırmak hem de Almanya'da yeni pazarlar bularak Öküzgözü üzümümüzü kurtarmanın yollarını arıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Yedi öğretim üyeli heyet
Mimarlığını, halen Elazığ'da öğretmenlik yapan Nuray ve Necmi Türk çiftinin yaptığı ve Avrupa Birliği tarafından da onaylanan "AB ülkeleri içinde üzüm işletmeciliği ve alternatif işletme teknikleri" projesi çerçevesinde Almanya'ya gelen heyette, Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Şen, öğretim üyeleri, Prof. Dr. Hakan Kalender, Prof. Dr. Bahri Patır, Doç. Dr. Ubeyde İpek, Dr. Ahmet Ağaoğlu ve İl Tarım Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Fethi Sönmez isimli öğretim üyeleri de yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!