Güncelleme Tarihi:
KÖLN’ün Kalk semtinde profesyonel oyunculuk eğitiminin yanı sıra her yaş grubundan tiyatrocular yetiştirmeyi amaçlayan ‘KomediaTürk’ tiyatro grubu, Türkçe tiyatro eserlerini Türkçe’nin yanı sıra Almanca ve İngilizce sahneleyerek kültürler arası köprü oluşturmayı hedefliyor. Bahtiyar Engin, profesyonel bir tiyatro grubunu kurarak “Almanya’daki bu arenada biz de varız” demek istediklerini söyledi.
İlk gösterilerini gerçekleştirdiklerini anlatan Engin, şunları kaydetti:
‘İYİ ORGANİZE OLMALIYIZ’
“Buradaki insanlarımıza, bize, hep yabancı, sadece çalışıp para kazanmaya çalışan, kendini hiç geliştirmeyen, kültürde sanatta var olmayan bir tür olarak baktılar ama bunun böyle olmadığını biz biliyoruz. Biz Anadolu’da oturuyoruz, Ege’nin çocuklarıyız, bizim onların hikayelerinin yanında çok çok daha zengin hikayelerimiz var. Fakat biz, kültür ve sanatta bir araya gelip, iyi organize olup, dünyaya açılamayan bir ülkeyiz. Grup aracılığıyla tiyatroya merak saran sokaktaki insandan evde oturan çocuğa kadar herkese ulaşmak, içinde bulunduğumuz Batı ülkelerindeki insanların bize ve hikayemize bakış açısını da değiştirmek istiyoruz.”
‘BİZ DE YAPABİLİRİZ’
“Biz de harika oyunlar yapabiliriz, biz de öğrenci yetiştirebiliriz. Artık buralı olan, burada yaşayan, ömrünü burada tamamlayacak ve çocukları burada yetişen insanları da bu işin içine çekmek gerekiyordu. İşte ‘KomediaTürk’ bu maksatla kuruldu. Batı’nın ya da bilindik anlamda modern tiyatronun oluştuğu toprakların ötesinde bizim de yüzlerce yıllık temaşa kültürümüz var. Hacivat’ımız, Karagöz’ümüz, orta oyunumuz, köy seyirliğimiz var. Bertolt Brecht’in ‘epik tiyatro’ diye Batı’ya yerleştirdiği şeydir aslında bunların temeli. Biz, bunları birleştirmek istiyoruz. Bunu yaparken de din, dil, ırk, renk ayrımı gözetmeksizin tüm insanlarımızın bir araya gelip bir şeyleri paylaşabileceği bir ortam hazırlamaya çalışıyoruz.”
Engin, en büyük hedeflerinin ise Türkçe tiyatro eserlerini Türkçenin yanı sıra Almanca ve İngilizce sahneleyerek kültürler arası köprü oluşturmak olduğunu vurguladı.
‘HERKES BAŞARABİLİR’
Kölnlü sanatçı Songül Karaca da çocuklar, gençler ve yetişkinler için olmak üzere farklı yaş gruplarında tiyatro kursları sunduklarını, bu kursların sonunda sahne deneyimi kazandırmak için küçük gösteriler düzenlediklerini söyledi. Karaca, “Bir özlem var, insanlar gerçekten tiyatroyu seviyorlar. Bir şeyler doğru yapıldığında insanlar gerçekten ilgi gösteriyorlar. Örneğin bugün yetişkinlerin ilk gösterisi var ve salonumuz tamamen dolu. İki hafta önce çocuklar ilk kez sahneye çıkmıştı. Bugün ise büyükler kategorisinde eğitim görenler ilk kez sahneye çıkıyorlar” dedi.
Karaca, tiyatronun kolay bir iş olmadığını ancak tiyatroyu seven, bunun için çaba gösterip emek harcayan herkesin bu işi başarabileceğini söyledi.