"Türk terörist, Alman istihbaratına çalıştı"

Güncelleme Tarihi:

Türk terörist, Alman istihbaratına çalıştı
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2015 00:00

Alman gazetesi Süddeutsche Zeitung, dünkü sayısında ilginç bir haber yayımladı... Habere göre sol terör örgütü DHKP-C’nin bir zamanlar önde gelen isimlerinden olan Almanya sorumlusu Alaattin Ateş, yıllarca Alman haberalma teşkilatı BND’ye çalıştı. Ateş, Alman istihbaratına çalışırken, DHKP-C Türkiye’de terör eylemlerine devam ediyordu...

Haberin Devamı

Habere göre 2002 yılında Alaattin Ateş bir kafede otururken istihbarat yetkilisi iki kişi yanına gelip, BND’ye çalışması halinde Türkiye’ye iade edilmeyeceğini, ailesini Almanya’ya getirebileceğini ve para kazanabileceğini söyledi.

Teklifi kabul eden Alaattin Ateş her ay düzenli 3 bin 200 Euro maaş aldı. Alman istihbaratı Türkiye’de bir taksi şoförünü öldürmekten ömür boyu hapse mahkum olan Alaattin Ateş’i Türkiye’ye iade etmedi.

En korkutucu olan ise Ateş, Alman istihbaratı için çok önemli bir haber kaynağıyken, DHKP-C Türkiye’de terör eylemlerini artırdı, bankalara, siyasi parti binalarına, polis karakollarına, resmi binalara 70 civarında terör saldırısı düzenledi. Bu saldırılarda siviller öldü. 2004 haziran ayında DHKP-C’li bir kadın militan İstanbul’da bir otobüse bombalı saldırı düzenledi. Kadın militan ve üç yolcu öldü, 20 yolcu yaralandı. DHKP-C’nin kanlı listesi oldukça uzun.

ARKA CEPHE

DHKP-C, Türkiye’de silahlı mücadeleye ve örgüte destek amacıyla Avrupa’da bir arka cephe kurdu. Almanya bu arka cephenin merkezi oldu. Türkiye’de cinayetten müebbete mahkum olan Alaattin Ateş, 7 yıl Alman istihbaratına önemli kaynak olarak hizmet etti. Alman istihbaratı Alaattin Ateş’e maaşın yanında primler de ödedi. Köln’de bir ev satın alması için 10 bin Euro destek verdi. Alaattin Ateş, bir cinayetin aydınlığa kavuşmasında ve Alman birinci liginde şike olayında önemli bilgiler topladı.

ÖRGÜTE YARDIM

Alaattin Ateş, DHKP-C örgütü için önemli para kaynağıydı. Onun yardımı ve teşvikiyle sadece Westfalen bölgesinde birkaç ay içinde örgüte 397 bin Euro toplandı. DHKP-C militanlarının Alaattin Ateş’in para toplama ve yardımı konusundaki becerilerini öven telefon görüşmeleri kayda alındı. 2009’da Almanya sorumlusu olan Alaattin Ateş, bazı DHKP-C yöneticilerini kaçak yollardan Avrupa’ya getirdi.

Alaattin Ateş, Alman istihbaratı listesinde kaynak B olarak derecelendirildi. B, Alman istihbaratı için uzun süre hizmet eden, güvenilir ve önemli bilgiler veren kaynaklar için kullanılıyor. Alman haber alma servisiyle Asayiş Şubesi (BKA) arasında önemli bilgi alışverişinde Alaattin Ateş’in verdiği bilgiler vardı.

BÜYÜK SORUN

2009 nisanında Alaattin Ateş, Alman istihbaratından aralarında Cihan A.’nın da olduğu Stefan Posche, Robert Lasker kod adlı üç istihbarat yetkilisiyle Münih’te bir otelde buluştu. Bu Alaattin Ateş için Alman istihbaratıyla son görüşme oldu.

Robert Lasker kod adlı istihbarat yetkilisi Alaattin Ateş’e polisin kendisinin telefon konuşmalarını altı aydan beri dinlediği haberini verdi. Cihan A., muhbir Alaattin Ateş’e yasak bir örgüte üye olma ve kara para şüphesiyle polisin takibinde olduğunu anlattı ve Hollanda ya da Belçika’ya giderek kayıplara karışmasını tavsiye etti.

Alman güvenlik birimi yetkilileri gazeteye bu tutumun çok tehlikeli ve zararlı olduğu yorumunu yaptılar. Kaynağı polise karşı korumanın yanlış ve ücretin de çok yüksek olduğunu belirttiler.
Ancak Alaattin Ateş, Almanya’daki DHKP-C militanlarına yapılan baskınlar sonucu 2010’da tutuklandı. Bir süre sonra, Alman ajanı olduğunu ve yargılanamayacağını güvenlik görevlilerine söyledi.

Düsseldorf Yüksek Eyalet Mahkemesi, Alaattin Ateş’e iki yıl gibi düşük bir hapis cezası verdi ve cezasını tecil etti. Davayı yürüten yargıçlar, Alman Asayiş Şubesi ve Başbakanlığın muhbir Alaatin Ateş hakkında çok çekimser bilgi verdiklerinden şikayetçi oldu.

ONLARI BULAMADI

Alman Federal Savcılığı Haber Alma Servisi BND’de Alaattin Ateş’ten sorumlu bir kişi hakkında yabancı bir terör örgütünü destekleme şüphesiyle soruşturma açtı. Ama soruşturma kapatıldı. Alaattin Ateş, iki yıl cezaya federal mahkeme nezdinde itiraz etmesi durumunda başarı şansı çok yüksek görünüyordu. Ama itiraz etmekten vazgeçti. BND, Ateş’e itiraz etmemesini tavsiye etti. Çünkü başka çevrelerin de bu işin içine çekilme tehlikesi vardı.
Alaattin Ateş, daha sonra bir sorun nedeniyle ilişkide olduğu BND sorumlusunu telefonla aradı. Ama telefon numarası artık geçerli değildi. Bunun üzerine Alaattin Ateş, BND merkezini telefonla arayıp muhbirlik döneminde kendisinden sorumlu olan Robert Lasker’le görüşmek istediğini söyledi. Santral, “Robert Lasker adında biri burada çalışmıyor” yanıtını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!