Güncelleme Tarihi:
AVRUPA’daki spor kulüplerimiz hiç abartısız, çok büyük başarılara imza attı. Doğru dürüst bir tesisi bile bulunmayan bu amatör kulüplerimiz dünya çapında yıldız futbolcular yetiştirdi. Türk Milli takımının en başarılı yıldızları Almanya kökenli. Bunların çoğu amatör Türk futbol kulüplerinde yetişti. Türk milli takımının futboldaki başarı tarihi Almanya’da yetişen futbolcularla başladı. Bugün Almanya’da birinci lig takımı Stuttgart’ın golcü futbolcusu Cacau, milli yıldız İlhan Mansız, Volkan Yaman gibi isimler Münih Türkgücü’nden, Ümit Karan Türkiyemspor’dan çıktı.
***
Spor kulüplerimizin bu başarısı sadece futbolla da sınırlı değil. Gençlerimizi sokağın ya da uyuşturucunun tuzağına düşmesinden onlar koruyor. Ya uyuma katkıları? Bugüne kadar Türk spor kulüplerinin emekleri Alman toplumunda pek takdir görmüyordu. Hatta “Türk spor kulüpleri uyumun önünde bir engel mi” diye soru işaretleri vardı kafalarda. Ancak Potsdamlı spor sosyoloğu Silvester Stahl, göçmen spor kulüpleri üzerine yaptığı araştırmayla bu kuşku ve şüpheleri bertaraf etti. Silvester Stahl’ın araştırma sonuçları çok ilginç: Türk spor kulüplerinin uyuma katkısı, dini cemiyet ve kültür derneklerinden çok daha fazla. Spor kulüpleri Almanya’daki toplumsal kurallara göre çalışıyor. Diğer dernekler daha çok Türkiye’ye yönelik hareket ediyor.
***
Spor kulüpleri Türkler üzerinde öteki dernek ve kuruluşlardan çok daha etkin. Türk anne ve babalar kızlarını hiç çekinmeden bu kulüplerde spora gönderiyor. 1978’de Kreuzberg’te kurulan Türkiyemspor artık çok kültürlü bir spor kulübü. 5 yıldır kız ve kadınlar bölümü var. Burda Türkiye, Lübnan, İsrail ve başka göçmen kökenli kızlar spor yapıyor. Türkler baskete de el attı. Berlin Schöneberg’te Türklerin kurduğu “İnterkulturelle Sportakademie” kulübünde 12 milletten oyuncu profesyonel basket oynuyor. Münih’teki Anadolu Basket yaklaşık üç yıldır yine göçmen kökenli oyuncularla adını duyuruyor.
***
Tüm bunlar gerçekten Türk spor kulüpleri ve bizim için bir övünç kaynağı. Yöneticiler tüm enerjilerini ve zamanlarını bu kulüplere yatırıyorlar. Birgün Avrupa’da Türk göçmenlerin tarihi yazıldığında, onlar en güzel yeri alacaklardır.
Ancak Türk spor kulüplerimizin çok büyük sorunları da var. Bu sorunları da örtbas etmemek gerekiyor. Amatör futbol maçlarında hakemlik yapan Nihat Ertuğrul bu konuda çok tecrübeli. Ertuğrul diyor ki, “özellikle Türk futbol takımlarının maçlarında hoş olmayan olaylar yaşanıyor. Türk futbolcular ve kulüp yöneticileri Alman hakemlere taraf gözüyle bakıyorlar ve hakemi rakip takımın 12. adamı olarak görüyorlar. Elbette hakemler yanlış yapabilir. Türk takımları zaman zaman haksızlığa uğrayabilir. Bir Alman takımı hakemin kararına yanlış da olsa saygı gösterirken, Türk takımları çok sert itiraz ediyorlar ve haksız duruma düşüyorlar. Bu gereksiz tepkiler Türk futbol kulüplerine pahalıya patlıyor. Her yıl birçok Türk futbol takımı 5 bin Euro’ya kadar varan para cezaları ödemek zorunda kalıyor.”
Yaklaşık 50 yıllık göç tarihinde böylesine büyük başarılara imza atan Türk spor kulüpleri, bu sorunun da üstesinden geleceklerdir.