Türk sineması Dünya'yı fethedecek

Güncelleme Tarihi:

Türk sineması Dünyayı fethedecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2008 16:05

Son yıllarda uluslararası film festivallerinde ödüle doymayan Türk Sineması'nın gözde yapımları ABD'den Hindistan'a, İngiltere'den Çin'e kadar dünyanın dört bir yanında görücüye çıkacak.

Haberin Devamı

Türk Filmleri Tanıtım Günleri’nin ilk durakları, 9-16 Haziran tarihleri arasında ABD’nin New York ve Washington kentleri olacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik’in verdiği bilgiye göre, Bakanlık ile Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Meslek Birliği (TESİYAP) tarafından gerçekleştirilecek etkinliklerde Türk filmleri dünyaya tanıtılacak.

Bu kapsamdaki etkinlikler, 9-16 Haziran tarihleri arasında özellikle ticari sinemanın kalbi olan ABD’nin New York ve Washington kentlerinde başlayacak. Amerikan film endüstrisinden yapımcı, yatırımcı, dağıtımcı, oyuncu ve yönetmenlerle Türk sinema sektörünü bir araya getirmeyi hedefleyen etkinliğe, gösterimde filmleri yer alan Şener Şen, Hülya Koçyiğit, Mine Vargı, Ömer Vargı, Özgü Namal, Mahsun Kırmızıgül, Fadik Sevin Atasoy, Kenan İmirzalıoğlu gibi sanatçılar da katılacak.

İki kentte farklı filmlerin gösterileceği etkinlikler çerçevesinde Washington’daki gala gecesinin açılış filmi Mahsun Kırmızıgül’ün 'Beyaz Melek' adlı filmi olacak. 41. Houston Film Festivalinde 'En İyi Uluslararası Yabancı Film' ve 'Jüri Özel En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazanmasından dolayı bu gece için özel olarak belirlenen filmin gösteriminin ardından resepsiyon verilecek.

Bir üniversitenin ev sahipliği yapacağı ve Türk Sineması’nın gelişiminin her yönüyle ele alınacağı panele de Amerikan film endüstrisinden isimler ile Türk sanatçılar katılacak. New York’ta ayrıca, Hollywood yönetmenleri, oyuncuları, senaristleri ve Amerikan film endüstrisinin önde gelen isimlerinin davet edildiği özel bir gece düzenlenecek.

Tanıtım günlerinde 'Eşkıya', 'Beynelmilel', 'Takva', 'Kabadayı', 'Mutluluk', 'Yumurta', 'Beyaz Melek', 'Kader', 'Gelibolu', 'Pars-Kiraz Operasyonu', 'Yaşamın Kıyısında', 'İklimler', 'Umut', 'Susuz Yaz', '120' ve 'Bayrampaşa' adlı filmler gösterilecek.

Türk filmleri, sonraki aylarda ABD’nin San Francisco ve Chicago kentlerinde de seyirciyle buluşacak. Türk filmlerinin değişik ülkelerdeki 36 kentte gerçekleşecek maratonundaki duraklar şöyle:
-ABD: Washington, New York, San Francisco, Chicago
-Almanya: Frankfurt, Nürnberg, Münih, Berlin
-Rusya: Moskova, St.Petersburg, Kazan
-Kanada: Toronto
-İtalya: Roma
-Hollanda: Amsterdam
-Avusturya: Viyana
-İngiltere: Londra
-İspanya: Barcelona
-Norveç: Oslo
-Macaristan: Budapeşte
-Azerbaycan: Bakü
-Kazakistan: Astana
-Türkmenistan: Aşkabat
-Kırgızistan: Bişkek
-Özbekistan: Taşkent
-İran: Tahran
-Çin: Pekin
-Ukrayna: Kiev
-Portekiz: Lizbon
-Finlandiya: Helsinki
-Polonya: Varşova
-Suriye: Şam
-Tunus: Tunus
-Yunanistan: Atina
-Arjantin: Buenos Aires
-Brezilya: Sao Paulo
-Hindistan: Indie.

'İLK KEZ YAPIYORUZ'

Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürü Çelik, bu yıl ilk kez yurt dışındaki Türk Filmleri Tanıtım Günleri ile ilgili değişikliğe gittiklerini söyledi. Daha önce bu etkinliklerin daha az sayıda olduğunu ifade eden Çelik, 'Bugüne kadar yılda 1 ya da 2 film haftası yapardık. Bu yıl konsepti değiştirdik. Çünkü yedinci sanatla hem kültürümüzü, hem de sinemamızı tanıtmak istiyoruz' dedi.

Sinemanın en iyi iletişim yöntemlerinden olduğunu belirten Çelik, etkinlikleri ortak yürüttükleri Tanıtma Genel Müdürlüğünün de film haftalarının reklam ve tanıtımlarını gerçekleştireceğini kaydetti. Çelik, 1 yıllık proje kapsamında değişik ülkelerde şehirler tespit ettiklerini, bu konuda sinema meslek örgütleriyle de iş birliği yaptıklarını söyledi.

Etkinlikler kapsamındaki açılış galalarına ev sahibi ülkenin bürokrasi, sanat ve siyaset kesimini davet ettiklerini anlatan Çelik, etkinliklerin amacını, 'Böylece, bizim o ülkede reklamlarımız yapılmış olacak. Değişik şehir ve ülkelerde ortalama 10-12 gösterim planlanıyor. Türkiye’yi de kültürüyle, sanatıyla tanıtmış olacağız' diye açıkladı.

Filmler için her ülkenin dilinde alt yazıların da hazırlandığını aktaran Abdurrahman Çelik, ABD’de 1 haftadır etkinlikle ilgili tanıtımların sürdüğünü belirtti. Washington ve New York’taki gösterimlerde farklı filmlerin gösterileceğine işaret eden Çelik, gala gecesi için Mahsun Kırmızıgül’ün 'Beyaz Melek' adlı filminin özel olarak seçildiğini ifade etti.

Çelik, 'Biraz duygusal bir film olduğundan, ayrıca orada ödül aldığı, onların beğenisini kazandığı için bu filmi göstermek istedik' diye konuştu. Etkinliklerin ABD’nin ardından Temmuz ayında Türk cumhuriyetleri ile süreceğini anlatan Çelik, orada 1’er haftalık aralıklarla Türk filmlerinin seyirciyle buluşacağını kaydetti.

Burcu Bilgin A.A.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!