Türk şarapları görücüye çıktı

Güncelleme Tarihi:

Türk şarapları görücüye çıktı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2011 17:15

İngiltere'nin başkenti Londra'da, Türk Şarapları Platformu (Wines Of Turkey) tarafından düzenlenen "Discover The Roots from Silvestris to Vinifera Inaugural Wines of Turkey Conference & Tasting 2011" konferans ve tadim etkinliğinde konuşan Platform Direktörü Taner Öğütoğlu,"Türk şarapçılığı, önümüzdeki yıllarda şarapçılığın merkezi,doğduğu yer olarak yazılacak, çizilecek" dedi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin dünyaca ünlü şarapları,"Discover The Roots from Silvestris to Vinifera Inaugural Wines of Turkey Conference & Tasting 2011" adlı konferans ve tadım etkinliği ile Londra'da görücüye çıktı. Şarap konusunda uzman birçok ünlü isimleri biraraya getiren etkinlikte, Türk şaraplarının kalite açısından dünya ile rekabet edebilecek düzeyde olduğu vurgulandı.

"TÜRKİYE ŞARAPÇILIĞIN MERKEZİ VE DOĞDUĞU YER OLACAK"
Platform Direktörü Taner Öğütoğlu, konferans sırasında yaptığı konuşmasında, Türk Şarapları Platformu'nun organize ettiği ve İngiltere'de ilk kez yapılan etkinliğin, başkentte Türk şaraplarıyla ilgili yapılan en önemli çalışma olduğunu belirterek, "Türk şarapçılığı, önümüzdeki yıllarda şarapçılığın merkezi,doğduğu yer olarak yazılacak, çizilecek" dedi.

Konferans ve tadım etkinliğinin, 'dünyada şarapçılık üzerine yapılmış olan en kapsamlısı' olduğunun altını çizen Öğütoğlu, ticari yanı da bulunan etkinlikte, aynı zamanda entelektüel ve akademik bir konunun ele alındığını söyledi.

ŞARABIN DNA'SINI ARAŞTIRIYOR

Etkinliğin şarapçılığın dünyadaki tarihini, en eski yerel üzümlerini, DNA çalışmalarını ele aldığını ve bu konuda dünyanın en önemli uzmanlarını bir araya getirdiğini belirten Öğütoğlu,konuşmacıları arasında yer alan 'Ancient Wine' ve 'Uncorking The Past' kitaplarının yazarı Dr. Patrick McGovern'in, şarap ve alkollü içkiler tarihi konusunda dünyanın bir numaralı ismi, Jancis Robinson'un da İngiltere'nin ve dünyanın en önemli şarap uzmanlarından biri olduğunu söyledi.

Neuchatel Üniversite'sinden Dr. Jose Vouillamoz'un DNA konusunda önemli çalışmalarını paylaşacağını, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Gökhan Söylemezoğlu'nun da yerli bağcılık konusunda katılımcıları bilgilendireceğini anlatan Öğütoğlu, şöyle devam etti:

Haberin Devamı


Bu konferansta Türkiye'nin, coğrafyasıyla, tarihiyle, üzüm çeşitliliği ile ilgili konuşabilecek en önemli insanlar bir araya geldi. Konferansa büyük ilgi var. Şu anda buraya İsviçre'den, Almanya'dan, Danimarka'dan gelen katılımcılar var. ABD'den gelemeyen ancak konferansın videosunu izlemek istediklerini belirtenler de var. Gerçekten bu etkinlik dünyadaki şarap tarihi, üzüm çeşitliliği açısından çok önemli bir konferans. Türkiye olarak böyle birşeye imza atmaktan dolayı gurur duyuruyoruz. İleride farklı konularda, yine şarapçılığımızla Türkiye'yi bir şekilde öne çıkartacak konularla ilgili bu derinlikte ve kalitede etkinlikler yapacağız.

TÜRKİYE'NİN ŞARAP İHRACATI 10 MİLYON DOLAR
Türk şarap sektörünün artık kaliteli şarap üretmeye başladığını, Türkiye'nin 800 farklı çeşit üzümü bulunduğunu ve yerel üzümlerin dünyada büyük ses getireceğinin kaydeden Öğütoğlu, "Biz insanların beğenisini kazanır, bir farklılık yaratırsak büyük bir sıçrama yapabiliriz" diye ifade etti.

Haberin Devamı


Şu anda Türkiye'nin şarap ihracatının 10 milyon dolar civarında bulunduğunu aktaran Öğütoğlu, bunun sembolik küçük bir rakam olduğunu söyledi. Şarapçılığın dünyada çok gelişen bir pazar olduğuna dikkati çeken Öğütoğlu, geleneksel olarak çok tüketilen biradan şaraba geçildiğini anlattı,gelişmiş bir takım pazarlarda şarap tüketiminin hızla artmaya başladığını, Hindistan ve Çin gibi şarap tüketmeyen ülkelerde ise tüketimin başladığını söyledi.



BAĞCILIK, CARİ AÇIK VE İŞSİZLİK İÇİN İLAÇ

Türk şarap sektörünün dünya üretiminde çok küçük paya sahip olduğunun ancak çok büyük katma değer yaratılabileceğinin altını çizen Ögütoğlu, şöyle devam etti:
Çok kaliteli, katma değeri yüksek şarap üreterek dünyada bir yerlere gelebiliriz. Çünkü bunun tarihi bizde, çok farklı yerel üzümler bizde. Türkiye'de bağcılık ve şarapçılık, şu anda keşfedilmemiş bir maden aslında. Dünyanın en önemli uzmanları bunu teyit ediyor. Bağcılık, bilimsel anlamda çiftçiyi bir yere sıçratır. Şarapçılık tarımdan başlayıp turizmde bitiyor. Türkiye ekonomisinin cari açık ve işsizlik gibi sorunları için birebir ilaç. Bu sorunlara çok büyük katkı sağlar.

DEVLETİN DESTEĞİ İLE ŞARAP İHRACATI ARTACAK

Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği Ticaret Başmüşaviri Yüksel Akça da, İngiltere'nin, Türkiye'nin dış ticaretinde en büyük pazarlardan biri olduğunu hatırlatarak, geçen yıl bu ülkeye 7,2 milyar dolar ihracat yapıldığını ifade etti. Akça, "Dünyanın en önemli şarap pazarlarından birisi İngiltere'de. Ne yazık ki buraya ihracatımız çok az. Yalnız Türkiye'ye giden yaklaşık 2,7 milyon İngiliz turisti göz önüne aldığımızda ve onların Türk şarabını tadıp memnun olarak ayrıldıklarını düşündüğümüzde pazarın ne kadar büyük olduğunu görebiliriz. Bugün burada düzenlenen etkinlikle sektör Londra gibi bir şehirde boy gösterisi yapıyor. Sektörün devletin desteği ile ihracatını daha çok artıracağını düşünüyorum" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!