Güncelleme Tarihi:
Çin’in partner ülke olduğu ve Türkiye’den 187 şirketin temsil edildiği fuarda, geçen sene Aşağı Saksonya Eyaleti’nde en başarılı 100 işveren arasına girmeyi başaran makine mühendisi Muzaffer Dönmez tarafından tasarlanan ve geliştirilen A-R-S-ROBOTER isimli sanayi robotu da görücüye çıktı. Lehrte kentinde yaşayan işadamı ve makine mühendisi Muzaffer Dönmez, 1994 yılından beri sanayi makineleri ve robotlar geliştirdiklerini belirterek, şu bilgileri verdi:
“En gelişmiş robotumuz olan A-R-SROBOTER, daha öncekilere göre daha hızlı ve seri hareket ediyor. Ayrıca 180 derece dönme kabiliyetine sahip. Lehrte’de bin 500 metrekare kapalı alanda 6 mühendis, 20 işçi ile birlikte çalışıyoruz. Sondermaschinenbau adlı firmayı 1994 yılında kurdum. Şu ana kadar birçok robot yapıp gerek Almanya içine, gerekse de Almanya dışına gönderdik. Bu düzeyde gelişmiş bir robot ilk kez sanayi fuarında sergileniyor. Bunun da bizim ürünümüz oluşu ayrı bir gurur kaynağımız.”
Her alanda kullanılabilir
Dönmez, kendisi tarafından geliştirilen sanayi robotunun öncekilere göre çok daha hızlı ve güvenli olarak boşaltma, yükleme, paletleme, montaj, müteakip işlem, paketleme-ambalajlama işlemlerini yapabildiğini söyledi. Dönmez, “Robotun en önemli özelliklerinden biri de enjeksiyon makinesinden ful otomatik parçalar çıkardıktan sonra makinenin yanında çeşitli montaj ve kalite sistem işlemlerini başka bir makineye gerek duymadan yapmasıdır” dedi.
50 ülkeye dış yatırım yapıyoruz
SANAYİ Fuarı’na Türkiye’den katılan firmalardan Dirinler Satış Müdürü Metin Yusufoviç, şöyle konuştu: “Biz yoğun olarak rüzgar enerjisi ve otomotiv sanayi için vana ve su aktarım sistemleri ile endüstrinin gereksinim duyduğu demir-döküm parçaları dökmekteyiz. Dökümlerimiz bin ile 15 bin ton arasında değişmektedir. Dirinler Grubu olarak 600 çalışanımız var. Yaklaşık 50 ülkeye dış satım gerçekleştiriyoruz. Siemens, Bosch, MAN gibi büyük firmalarla da beraber çalışıyoruz.”
2011’de 5 bin traktör ürettik
YÖNETİM Kurulu Başkanlığını Mehmet Hattat’ın yaptığı Hattat Holding’e ait Hema firması da Sanayi Fuarı’na katılan önemli Türk firmalardan biri. İstanbul Çerkezköy’de bulunan fabrikada 5 bin kişi çalıştığını ifade eden satış müdürü Kamil Büke, şu bilgileri verdi: “Geçen sene 5 bin civarında traktör ürettik. Türkiye’de araştırma ve geliştirmesini Türk mühendisleriyle yapan bir firmayız. Yılda 400 milyon dolar ciro yapan ve üretiminin yüzde 70’ni dış satım olarak gerçekleştiren, ağırlıklı AB ve Amerika kıtasına, Orta Doğu’nun tamamına dış satım yapan bir şirketiz. Döküm alanında 2010 yılından beri üretim yapıyoruz. Pompa, hidrolik, lift alanında yılda ortalama 120 bin ton üretim gerçekleştiriyoruz.”
Sanayinin her alanında varız
TÜRKİYE’de döküm alanında en eski firma olduğunu belirten Silvan Sanayi şirketinin Dış Ticaret Satış Müdürü Tarkan Ağar, fuarla ilgili şunları söyledi: “Firmamız 1957 yılında aile şirketi olarak kurulmuş, halen İstanbul Kartal ve Gebze’de çelik döküm fabrikalarımız var. İş makineleri, çimento sanayi, maden endüstrisi ve çelik döküm yapıyoruz. Buraya 38 ton malzemeyle ve 8 personelle geldik. 17 tonluk bir ürünü tek parça olarak dökebildiğimiz gibi, yıllık 20 bin ton döküm hacmimiz var.”