Türk öğrenciye çalışma izni

Güncelleme Tarihi:

Türk öğrenciye çalışma izni
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2012 12:02

Yüksek öğrenim amacıyla Avusturya’ya giden Türk öğrencilere konulan çalışma kısıtlaması, mahkemekararıyla kaldırıldı. Avusturya Yüksek İdake Mahkemesi’nin aldığı karara göre, bir yıl aynı işverenin yanında çalışan Türk öğrencileri,çalışma izni alma hakkını kazanıyorlar.

Haberin Devamı

AVUSTURYA’ya yüksek öğrenim amacıyla gelen Türk öğrenciler, Avrupa hukukundan kaynaklanan çalışma hakkını kazandılar.

Yaklaşık 3 bin 200 Türk öğrencinin öğrenim gördüğü Avusturya’nın Yüksek İdare Mahkemesi (VwGH), haftalık 40 saatlik bir işte çalışmak için yaptığı çalışma izni başvurusuna ret cevabı veren Avusturya İş ve İşçi Bulma Kurumu’nun (AMS) aleyhinde davacı olan bir Türk kız öğrenciyi haklı buldu.

VwGH: Son söz bizde

Yüksek İdare Mahkemesi Hakimi ve Basın Sözcüsü Dr. Heinz Kail, bu kararın benzer davalar için örnek teşkil edeceğini söyledi. Hürriyet’e konuşan Kail, şöyle dedi:

“Aynı Almanya’daki Yargıtay gibi biz de Yüksek İdare Mahkemesi olarak yüce yargıyı temsil ediyor ve son sözü söylüyoruz. Fakat biz kanun koyucu olmadığımız için, sadece önümüze gelen davalara ilişkin karar veriyoruz. Verdiğimiz bu son karar, her ne kadar bireysel açılan bir davaya ilişkin olsa da, bundan sonra iş ve işçi bulma kurumlarının, aldığımız bu kararı dikkate alarak, çalışma izni vermelerini bekliyorum. Çünkü kararlarımızın içtihat niteliği taşıyor. Dolaysıyla benzer içerikli bir dava önümüze geldiğinde, aynı kriterlere göre kararımızı veririz.”

Yüksek İdare Mahkemesi, 26 Haziran 2012 tarihinde verdiği 2010/09/0234 numaralı gerekçeli kararında, en az bir yıl bir işverene tabi çalışan Türk öğrencilerin, part-time çalışmış olsalar bile, sınırsız çalışma izini alabileceklerine hükmederek AMS’nin vermiş olduğu ret cevabını iptal etti.

Avusturya İş ve İşçi Bulma Kurumu, tam gün çalışma için izin başvurusunda bulunan davacı Türk kızına, yabancı öğrencilere verilen oturma izni statüsünün tam gün çalışmayı kapsamadığını, söz konusu kısıtlamanın Avusturya Yerleşme ve Oturma İzni Kanunu’nda da yer aldığını gerekçe göstererek, ret cevabı vermişti.

Karara, Ortaklık hukuku gerekçe oldu
YÜKSEK İdare Mahkemesi, gerekçeli kararında, Türkiye ile dönemin Avrupa Ekonomi Topluluğu arasında 1980 yılında imzalanan 1/80 sayılı Ortaklık Konseyi Kararları’nın yanı sıra, Avrupa Adalet Divanı’nın 19 Kasım 2002 tarihinde Almanya’da yaşayan ve yaptığı meslek eğitiminin çalışma süresi olarak kabul edilerek çalışma izni talebinde bulunan Bülent Kurz isimli gençle ilgili verilen C- 188/00 dosya numaralı karara atıfta bulunuldu.

Davacı Türk öğrencinin avukatı da, yaptığı açıklamada, oturma izninin otomatikman oturma iznini de kapsaması gerektiğine işaret ederek,

“Çünkü aksi takdirde oturma izni olmadan verilecek bir çalışma izninin hiçbir anlamı olmayacaktır. Avrupa Adalet Divanı da, geçmiş dönemlerde bu konuda benzer bir yaklaşım sergilemiştir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!