Türk öğrencilere nükleer iş imkanı

Güncelleme Tarihi:

Türk öğrencilere nükleer iş imkanı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2011 09:55

İnşa edilecek olan Akkuyu nükleer santralinde çalışmak üzere, Rusya'da eğitilecek 300 Türk öğrenci aranıyor.

Haberin Devamı

Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) Projesi kapsamında Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş. adı ile kurulan şirket, Türk uyruklu öğrencilerin Rusya Federasyonu'nun başkenti Moskova'da yerleşik MEPhI Üniversitesinde nükleer enerji alanında eğitim almalarını sağlamak üzere bir proje hazırladı.

Bu çerçevede bu yılın Eylül döneminde 50 öğrenci, program süresince de toplamda 300 Türk uyruklu öğrenci, tamamı Proje Şirketi tarafından sağlanacak burs ile MEPhI'de eğitim görecek.

Söz konusu eğitimi tamamlayarak mezun olan öğrenciler Akkuyu nükleer santralinde en az 13 yıl mecburi hizmette bulunacaklar. Çalışanlara dolgun bir ücretin yanı sıra sigorta ve lojman gibi imkanlar da sağlanacak.

SON BAŞVURU TARİHİ 23 HAZİRAN

Eylül ayında başlayacak programa Türkiye'de yerleşik üniversitelerin mühendislik fakülteleri ile fen fakültelerinin “fizik ve/veya matematik” derslerinin okutulduğu tüm bölümlerinin halihazırda hazırlık, 1., 2., 3. ve 4. sınıfında eğitim gören veya bu bölümlerden mezun olan Türk uyruklu öğrenciler başvuru yapabilecekler.
İlgilenen öğrencilerin “http://www.rusyadaokumak.com/” adlı internet sitesinde yer alan formu doldurarak 23 Haziran 2011 günü gece 23.59'a kadar on-line başvuru yapması gerekiyor.

Başvuru sahibi öğrenciler 27 Haziran 2011 tarihinde Ankara'da yerleşik Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsünde yapılacak yazılı sınavı başarı ile geçen öğrenciler daha sonra ilan edilecek bir tarihte sözlü sınava tabii olacaklar.

Sözlü sınav sonucunda başarılı olan ilk 50 kişi Eylül ayından itibaren MEPhI'de eğitim görmeye hak kazanacaklar.

ÖĞRENCİLERİN TÜM MASRAFLARI KARŞILANACAK

Eğitim programı kapsamında öğrenciler bir yıl boyunca Rus Dili ve akademik Rus dili eğitimi alacak, akabinde ise 5,5 yıl sürecek bilimsel eğitim programını tamamlayacaklar.

Aylık 500 dolar tutarında bursun yanı sıra, Rusya'da eğitim hakkını kazanan öğrencilere proje şirketi tarafından yılda bir kere Türkiye-Moskova-Türkiye gidiş dönüş uçak bileti, okul kayıt ücreti (harç parası), ders kitapları ve her türlü materyal temini, 2-3 kişilik odaların bulunduğu öğrenci yurdunda barınma, mezuniyet sonrası 1-3 yıllık uygulamaya yönelik uzmanlık çalışma döneminde barınma imkanı verecek.

Öğrencilerin tüm sorunlarını 7 gün 24 saat iletebilecekleri Moskova'da mukim özel danışmanlar istihdam edilirken, eğitim programını başarı ile tamamlayan öğrencilere Mersin-Akkuyu Nükleer Güç Santralinde unvanları doğrultusunda iş imkanı, sağlık sigortası ve lojman imkanı sağlanacak.

Bu arada MEPhI'den mezun olup Akkuyu Nükleer Güç Santralinde istihdam edilecek Türk öğrencilere Moskova'ya en yakın nükleer güç santralinde görev yapan Rus mühendislerin aldığı ücretten az olmayacak şekilde maaş ödemesi yapılacak.

SINIFTA KALMAMA ŞARTI

Sağlanan olanağa karşılık öğrencilerin de 1 yıllık hazırlık eğitiminden sonra ara vermeden kesintisiz olarak 5,5 yıllık akademik eğitime başlamak ve bunu başarı ile tamamlama sorumluluğu olacak.

Eğitim alacak öğrenci, eğitim programının bitiminin ardından Akkuyu Nükleer Güç Santralinde, Rusya'da eğitim görülen sürenin (1 yıl hazırlık 5,5 yıl akademik eğitim) 2 katı süre ile çalışmak zorunda olacak.

Seçilen 50 kişi Ankara'da gerçekleştirilecek oryantasyon eğitimine katılacak ve başarılı olup sağlık raporu sunana adaylar ile proje şirketi arasında taahhütname imzalanacak.

MEPhI Üniversitesinin yasal düzenlemeleri çerçevesinde, başarısızlık durumunda veya haklı gerekçe sunulmadan derslere katılmama durumunda öğrenciye herhangi bir Rus veya yabancı öğrenciye uygulanan ceza uygulanacak, söz konusu kusurları olan öğrenciler eğitimden uzaklaştırılacak.

ENERJİ BAKANI YILDIZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santralle alakalı kararlılıklarını her vesile ile beyan ettiklerini belirtirken, konuyla ilgili olarak, “Bu yalnızca elektrik üretimi açısından değil, sanayileşmede sınıf atlayacak bir Türkiye'yi oluşturmak için insan kaynakları açısından bu dalda çok ileri bir yapı kurgulamak istiyoruz” dedi.

Nükleer kültürün yerleşmesi açısından Türk öğrencilerin Rusya'da nükleer mühendislik eğitimi almalarını çok önemsediğini anlatan Yıldız, şöyle konuştu:
“Santralin inşaatı 6-7 yıllık bir süreç. Bu süreçte hem Rus, hem Türk mühendisler zaten bulunacaklar. İnşaat sürecinde en az 300 Türk öğrenci Rusya'da eğitilmiş olacak. Bu öğrenciler işletme sürecinde istihdam edilecek. Kamuoyunca bahsediliyordu 'yabancı mühendisler çalışacak, Ruslar gelip burada çalışacak'...gibi. Bu cümlelerin ne denli doğru olmadığını da göstermiş oluyoruz. Yani 'Ruslar santrali kuracaklar, işletecekler, sonra da söküp gidecekler değil. Bu işi hem santral olarak hem de sanayi olarak öğreneceğiz.”

Rusya'da eğitim alacak öğrencilerin işlerinin de hazır olacağına vurgu yapan Yıldız, “Geleceğin aranan mühendislerinden olmak isteyen başarılı öğrencilerin buraya müracaat etmesi lazım” dedi.

Nükleer santral yapımının 8-10 yılı alan uzun bir süreç olduğunu kaydeden Bakan Yıldız, şu anda Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş.'nin lisans başvuruları için izinleri almaya ve bir kısım jeolojik çalışmalara başladıklarını söyledi. Bakan Yıldız, “İnşaat öncesinde 1-1,5 yıllık hazırlık dönemi olan, büyük bir işten bahsediyoruz” diye konuştu.

SİNOP'UN DA YOL HARİTASI ÇİZİLİYOR

Sinop'ta kurulması planlanan ikinci nükleer santral için Japonlarla ne zaman görüşüleceği konusunda ise Bakan Yıldız, “Japonlardan ses yok, ama konuşmaya başlayacağız. Bununla ilgili yol haritasını artık bizim de çıkartmamız lazım. Ne kadar devam edip etmeyeceğimizi belirlememiz lazım” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!