Türk mutfağına büyük övgü

Güncelleme Tarihi:

Türk mutfağına büyük övgü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2013 09:45

Almanya’nın en ünlü aşçısı Fas’tan başlayıp İstanbul’da sonlandırdığı seyahatini, bir kitapta topladı.

Haberin Devamı

MÜNİH’te ‘Oryantal baharat’ dükkanı açan Almanya’nın en ünlü aşçısı Alfons Schuhbeck, şark kültürü ve baharatları ele aldığı son kitabını Berlin’in ünlü Türk mutfağı Hasır Restoran’da tanıttı. Doğu mutfak kültüründe kullanılan baharatların izini süren Schuhbeck, Fas’tan başlayıp İstanbul’da sonlandırdığı seyahatini, ‘Baharatlar Dünyasına Seyahatim” adlı kitapta topladı. Schuhbeck’in 150 yemeğin tarifini verdiği kitabını, aynı zamanda bir tarih kitabı gibi okumak da mümkün.

TÜRK MUTFAĞI EŞSİZ
Schuhbeck, Hasır’da özel davetli 25 okuyucusuna kitabını tanıtırken, yemeklerde kullanılan baharat kültürüyle ilgili bilgiler de verdi. Ancak Schuhbeck’i dinleyenler, baharatlarla birlikte tarihe de yolculuk yaptı. Türklerin tarih içinde gittikleri ülkelerden etkilendiklerini kaydeden Schuhbeck, Türk mutfağını da ‘dünyada eşsiz’ olarak tanımladı. Schuhbeck, “Osmanlı devleti büyük bir imparatorluktu. En güzel tarafı ise Türkler tarih içinde savaştan elde ettikleri ganimetleri, fikirleri kendi kültürleriyle birleştirdi. Mutfak kültürlerini sürekli geliştirdiler. Bütün bunlardan faydalanmayan bizlerdik. Bu gelişmelerin hiç birinin farkında olmadık. Türkler yemek yerken, bizler bulamaç yiyorduk. Türk muftağı muhteşemdir, eşi yoktur” dedi.

Haberin Devamı

DÜNYANIN GÖBEĞİ
Fas’tan başladığı seyahatini İstanbul’da sonlandıran Schuhbeck, gördükleri yerlerden en çok İstanbul’dan etkilenmiş. İstanbul üzerinde kurulan tüm medeniyetlerin izlerini bugün bile sürmenin mümkün olduğunu belirten Schuhbeck, “İstanbul dünyanın göbeği. Seyahatimde en çok bu kentten etkilendim. Misafirperverlikleri beni çok etkiledi. İstanbul’a geldim çünkü baharat tarihinde İstanbul’un önemi büyük. Binlerce yıl, dünyadaki baharat ticaretinde, tıpkı bir örümcek ağının merkezi gibi olmuş ve bununla zenginleşmiş. Antik Yunanlılar, Bizanslar, Farslar, Romalılar ve son olarak 1453 yılında Osmanlılar. Konstantinapol’ün düşüşüyle birlikte baharat ticaretinin kontrolünün kaybolması Avrupalıları, Hindistan’a deniz yolculuğuna zorlamış. İşte tüm bunları bu şehirde hissediyor, görüyor ve soluyorsunuz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!