Türk medyası uyuma engel değil

Güncelleme Tarihi:

Türk medyası uyuma engel değil
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2010 11:18

Stutgtart’ta biraraya gelen medya kuruluşu temsilcileri gerek Türk, gerekse Alman medyasında çift kültürlü, iki dilli gazetecilere ihtiyaç olduğunu söylediler.

Haberin Devamı

TÜRK medya yöneticileri, "Almanya'daki Türk Öğrenciler Türkçe medyadan neler bekliyor?” konulu toplantıda "Türk medyası uyuma engel değil"g mesajı verdiler. Uluslararası Türk Ticaret Merkezi tarafından Stuttgart Renitenz Tiyatrosu'nda düzenlenen toplantıya Hürriyet Avrupa Yayın Koordinatörü Halit Çelikbudak, Sabah Avrupa Yayın Yönetmeni ve Genel Müdürü Miktad Karaalioğlu, WDR Kanalı Türkçe Yayınlar Şefi Murad Bayraktar, Avrupa Türk Gazeteciler Birliği Başkanı Gürsel Köksal ile Bizim Çocuklar Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Erdoğan Karayel konuşmacı olarak katıldılar.


İkisini de takip edin
Hürriyet’in ilaveleri ile birlikte toplumun tüm kesimini kucaklayan bir yayın politikası yürüttüğünü belirten Hürriyet Avrupa Yayın Koordinatörü Halit Çelikbudak, medya alanında büyük bir değişim yaşandığını, internet gazeteciliğinin insan yaşamına girdiğini, Türk gençlerinin yaşadıkları ülkedeki gelişmeleri izlemek, geldikleri kültürden kopmamak için hem Türk, hem de Alman basınını takip etmeleri gerektiğini söylerken “Çok kültürlü ve çok dilli gazetecilere büyük ihtiyaç var” dedi.

Haberin Devamı

Alman Medyası küstürüyor
Türklerin etnik kökenlerinden doğan sorunların Alman medyasında yer
almadığını, Alman medyasında Türklerin sürekli olarak sorun olarak işlenmesinin insanları küstürdüğünü açıklayan Sabah Avrupa Yayın Yönetmeni Miktad Karaalioğlu "Türklerin sorunlarını işleyen ve gelişmeleri gündeme getiren Türk medyasına ileriki yıllarda da ihtiyaç duyulacak" diye konuştu.


Geçiş dönemindeyiz
Almanya’da 1500’e yakın radyo yayını olmasına rağmen WDR Türkçe yayınlarına ilginin sürdüğünü belirten WDR Türkçe Yayınlar Şefi Murad Bayraktar, bunun Türkçe yayınlara duyulan ihtiyacın göstergesi olduğunu söyledi. Almanya’daki Türk medyasının önemli bir dönemden geçtiğini belirten Bayraktar “Türk medyası kaliteli yayıncılık yaparsa bu dönemi başarıyla atlatır ve bu nesli okur olarak kazanır” dedi.


Türkçe yaşatılmalı
Avrupa Türk Gazeteciler Birliği (ATGB) başkanı Gürsel Köksal, Türkçe’nin Almanya’da uyuma engel olarak görüldüğüne işaret ederken “Türkçe yayınlar kısıtlanıp kapatılıyor. Dersler sınırlandırılıyor. Türkçe gelecekte de yaşatılmalı ve savunulmalı” dedi.

Haberin Devamı

Anadil desteklenmeli
Dünyadaki 200 ülkede lehçeleriyle birlikte 6 bin 800 dil konuşulduğunu, son 500 yılda 750 dilin yok olduğuna dikkat çeken Erdoğan Karayel, “Dil ailede başlar. Okullarda gelişir. Okullarda Türkçe yabancı dil olarak ders programına alınmalı. Çıkan Türkçe yayınlar ve dergiler aracılığı ile çocukların anadilleri desteklenmelidir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!