Güncelleme Tarihi:
BELÇİKA’da adı "Türk Köyü"ne çıkan, Liege kenti sınırları içinde kalan Waimes’e bağlı Feymonville’de yıllardır sürdürülen karnaval şenlikleri bu sene de görkemli geçti. Feymonville Karnaval Şenlikleri, Belediye Başkanı Albert Matkonet’in, Feymonville Kilisesi'nde çan çalması ile başladı. Üç atlı süvarinin taşıdığı Türk bayraklı resmi geçit, yine Türk bayraklı Feymonville Bandosu’nun seslendirdiği karnaval şarkıları ile devam etti. Kortejin önünde yer alan Belediye Başkanı Albert Matkonet vatandaşları selamlarken, herkese Feymonville’ye ait ‘Türkkanı’ adını verilen elma şarabı ve şeker dağıtıldı.
KARDEŞLİK MESAJI
Anvers Başkonsolosu Deniz Çakar, Brüksel Başkonsolosluk temsilcisi Muavin konsolos Aliihsan İzbul, Brüksel Schaerbeek Belediye Meclis üyesi Sadık Köksal ile Türk vatandaşlarının katıldığı karnaval şenlikleri gece maskeli balo ile sabaha kadar sürdü. Karnavala katılan Muavin Konsolos Aliihsan İzbul, Belediye Başkanı Albert Matkonet’e, Yakut ve Çankaya şarabı ile 2010 Avrupa Başkenti İstanbul’u anlatan bir kitap hediye etti. Başkonsolos Deniz Çakar; "Merak ettiğim bir karnavaldı. Kar ve soğukta Türk bayrağı altında buluşan ve büyük bir hoşgörü ve Türk sevgisini yaşatan bu insanların verdiği birlik, kardeşlik mesajı çok önemli" diyerek, bu mesajdan büyük dersler çıkarılması gerektiğini söyledi.
FEYMONVİLLE’NİN TARİHÇESİ
Adı Türk Köyü’ne çıkan Feymonville’de Türk yaşamıyor. 12. yüzyılda Haçlı ordularına asker vermeyen köy halkı, bu davranışlarından ötürü "Türk" olarak adlandırılmış. Daha sonra ise ağır vergilere karşı koyan köylüler "Biz Türk’üz vergi vermiyoruz" diyerek, bölge beylerine karşı direniş göstermiş ve "Bunlar gerçekten Türk" tabirine muhatap olmuşlar. Köyün sembolünü, "Türk Bayrağı" olarak benimseyen Feymonville halkının Türkiye ile ilişkileri 1945 yılından itibaren daha sıkı başladığı biliniyor. Ama bu ilişkilere ilişkin ortada bilgi belge yok. Bu iki olay sonrası köyde "Yaşlı Sultan" adında bir otel açıldığı, kurulan köy futbol takımına "Türkania" ve köydeki elmalardan elde edilen kırmızı şaraba da "Türkkanı" adlarının verilmesi, yanında Feymonville’deki belediye binası önündeki "Ay-Yıldız" işareti, Türk sevgisini anlatmağa yetiyor. Feymonville halkı, Hitler'in ordularının Belçika’yı işgalinde ise "Türk" olmanın yararını gördüğü de belirtiliyor.