Güncelleme Tarihi:
Başta Ayvalık'ta özel olarak olarak üretilen sızma zeytinyağı olmak üzere zeytin, kuru domates, kapari, enginar, bamya, deniz tuzu, kuru incir, kuru kayısı gibi gıda ürünlerinin satışının yapıldığı mağazaya Fransızlar büyük ilgi gösteriyor. Mağaza, haftanın belirli günlerindeyse Fransızlara yemek eğitimi verilen bir kursa dönüştürülüyor.
Firmalarını 2004 yılında kuran Selim-İdil Levent ?ifti, bu ürünleri büyük marketlere pazarladıktan sonra bundan yaklaşık 1,5 yıl önce kendi mağazalarını a?mışlar. "Fransızların 'epicirie fine' dedikleri, Türkiye'den gelen kaliteli, lüks ürünlerin satıldığı bir bakkaliyenin olmadığını gördük. Bu konuyu kendimize misyon olarak belirledik" şeklinde konuşan Selim Levent, özellikle de Türkiye'ye turist olarak gidip, Türk mutfağına hayran kalan ya da ailesinde Türk bulunan Fransızların, mağazalarına yoğun ilgi gösterdiğini belirtiyor. Yemek yapmayı seven gurmelerin de kendilerinden alışveriş etmeye başladığını anlatan Selim Levent, "Biliyorsunuz dünya mutfağının her türlü örneğini Paris'te bulmak mümkün. Fakat Türk mutfağını sırf kebap olarak değil de bunun dışında zeytinyağlılarıyla tatlılarıyla tanımak isteyen meraklı bir grup var" dedi.
FRANSIZLARA SOĞANLARI RENDELETİYORLAR
Esasen müzik öğretmeni olan İdil Levent ise her gün mağazaya gelerek müşterileri karşılamanın yanı sıra haftanın belirli günlerinde verilen yemek kurslarını ger?ekleştiriyor. Her seansta yeni bir tarif uyguladıklarını ifade eden İdil Hanım, "Bir başlangı?, bir ana yemek, bir de tatlı yapıyoruz. 7-8 defa gelen insanlar var. İlgileniyorlar; ?ok hoşlarına gidiyor" şeklinde konuştu. Kurslara katılan Fransızların mutfak performanslarını "Kimisi becerikli, kimisi beceriksiz" şeklinde niteleyen İdil Levent, "Bir kere Fransızlar hayatlarında rende kullanmamışlar. Yani sadece peynir rendeleniyor Fransız mutfağında. Bizde soğan rendelenir, domates rendelenir. Gayet hoşlarına gidiyor bu iş" diye konuştu.
Yemek kurslarına katılan Fransız mutfakseverler ise İdil Hanım'ın marifetlerini ilgiyle takip ederek yemeğin yapılışına katkıda bulunuyorlar. Kursun her seansına, dükkanın ortasına yerleştirilen bir masanın etrafına yerleşen 7-8 kişi katılıyor. Kursa katılan Fransızların bir kısmı, domates, soğan rendeleyip fasulye ayıklarken, diğer bir kısmı da İdil Hanım'ın anlatımlarını dikkatle dinleyerek not alıyor. Katılım gösterenler, seans başına ödedikleri 35 Euro ile hem Türk yemeği yapmayı öğreniyor, hem de yaptıkları yemeği şarap eşliğinde yiyorlar.
Fransızların ünlü mutfak dergisi Saveurs'un Mart 2008 sayısında 6 sayfalık bir haberle tanıtılan mağazanın ürünlerini, www.levant-co.com adresinden de sipariş etmek mümkün. Levant & Co. mağazası, Paris'in 5. bölgesinde 24, Rue Pascal'da bulunuyor.