Türk göçü okullarda okutulmalı

Güncelleme Tarihi:

Türk göçü okullarda okutulmalı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2011 00:00

Kurban Bayramı sebebiyle bu hafta Müslümanlar için özel bir haftaydı. Çoğu Müslüman bayramı aileleri ile geçirirken, bazıları da milyonlarca insanla beraber Mekke’de Haç vazifesini yerine getirdi ve inanılmaz bir beraberlik duygusu tattı. Bu duyguyu keşke bizim de hayatımızda biraz daha fazla olsa.

Haberin Devamı

Buna rağmen bu hafta sorunlarla doluydu. Özellikle DİTİB ve Mimar Paul Böhm’ün arasında geçen anlaşmazlık insanların ilgisini çekti. Sorunun ne oldu dışarıdan tam anlamıyla anlaşılmıyor. Acaba her inşaatta yaşanan sorunlardan mı, yoksa daha derin bir anlaşmazlık mı yatıyor olayın altında, bilinmiyor. Bazı aşırı sağ gruplar ve cami karşıtları internet blogları vasıtasıyla, olayı milleti kışkırtmak için kullanıyor. Gönülden geçen, danışma kurulunun toplantısının ardından verilen positif sinyallerin bir cözüm getirmesidir. Köln’deki yaşananlar sadece inşaati etkilemeyek. Yüzbinlerce Köln’lü caminin yapılmasına destek çıktı. Onlar hayal kırıklığına uğratılmasın.

Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Meclisi daha uyumlu bir hafta geçirdi. Eyalet hükümeti ve meclisi birlikte güzel bir şölenle Türkiye'den Almanya'ya İşgücü Alımı Anlaşması'nın 50'nci yılını kutladı. Resim ve nesnelerde, geçen yılların hatırası kalmış. Göçü belgeleme merkezi DOMİD gelecek haftada bazı göçmenlerin hayat öykülerini sergileyecek. Haftaya genel kurula gelen binlerce ziyaretçi, DOMİD yönetim kurulu üyesi Saadettin Tüzün‘ün etkileyici sözlerle tanıttığı sergide yer alan fotoğrafların önünden geçecek. Umudumuz birçok Türk göçmeninin hayatında başardıklarının Alman toplumu tarafından daha fazla benimsenmesidir.

DOMİD’in kataloğunda yer alan üç kuşak portreleri çok hoşuma gitti. Veli T., 1937 Tunceli doğumlu, 1. kuşak inşaat işçisi, Türkan T., 1976 Duisburg doğumlu, 2. kuşak sosyal hizmetler çalışanı ve Burak, 3. kuşak Duisburg-Essen Universitesi öğrencisi. Yükselmeyi başaran birçok aileden biri. Günümüzde memleketlerini terk edip, Almanya’ya çalışmaya gelen misafir işçilerin torunları başarıyı yakalamış durumda. Yardımcı işçi, inşaat işçisi ve makasçıların torunları okuyor, akademisyen oluyor ve yüksek makamlara erişiyor.

Bu yolu onlara dedeleri açmış. Resimlerde zamanın değiştiği belirgin, ama ailenin temeli aynı kalmış. Bu gerçek Alman okul kitaplarına girmeli, çünkü göç Alman savaş sonrası tarihinde hak ettiği ölçüde yer almalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!