Türk gençliğinin ruhsal anatomisi çıktı

Güncelleme Tarihi:

Türk gençliğinin ruhsal anatomisi çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2008 19:18

Türkiye'de yapılan araştırmaya göre, gençler ünlüler arasında kendilerine en çok Rahmi Koç, Polat Alemdar ve Acun Ilıcalı'yı örnek alıyorlar. Gençlerin büyük bir bölümü siyasi yelpazede kendisini milliyetçi muhafazakar olarak tanımlıyor. Gençlerin en güvendiği kurumlar ise, TSK ve dini kurumlar. Gençlerimizin büyük bir çoğunluğu yurt dışında yaşamayı istiyor.

Haberin Devamı

Ankara Genç İşadamları Derneği’nin yaptığı araştırmaya göre, gençler ünlüler arasında kendilerine en çok Rahmi Koç, Polat Alemdar ve Acun Ilıcalı’yı örnek alıyorlar. Gençlerin büyük bir bölümü siyasi yelpazede kendisini milliyetçi muhafazakar olarak tanımlıyor.

Gençlerin en güvendiği kurumların başında TSK ve dini kurumlar yer alıyor. Ankete katılanların büyük bir çoğunluğu yurt dışında yaşamayı isterken, yine büyük bir çoğunluk da Türkiye’nin AB’ye girmesine sıcak bakmıyor. Araştırmaya göre, gençlerin büyük bir bölümü spor yapmıyor ve gazete okumuyor. Gençler en fazla eğlence programlarını izlemeyi tercih ederken, eğlence programlarını yerli diziler izliyor. Ankete göre gençlerin büyük bir bölümü aileleri tarafından şiddete maruz kalıyor.

Ankara Genç İşadamları Derneği’nin (ANGİAD) Ankara’nın çeşitli ilçelerindeki 18-30 yaş arası, 1694 kişi üzerinde gerçekleştirdiği anketten dikkat çekici sonuçlar çıktı. "Türkiye’de yaşayan bir genç olarak kendinize kimi örnek alıyorsunuz" sorusuna, gençlerin yüzde 14.03’ü anne ya da babasını örnek gösterdi. Anne ve babayı, yüzde 12.07 ile Rahmi Koç izlerken, gençlerin yüzde 10.34’ü Acun Ilıcalı, 10.20’si ise Polat Alemdar’ı örnek aldığını belirtti. Gençlerin 'Yüzde 8.18’i Başbakan Erdoğan’ı, yüzde 2.06’sı ise Deniz Baykal’ı örnek alıyoruz" dedi.


GENÇLER EN ÇOK TSK’YA GÜVENİYOR

Ankete katılan gençlerin yüzde 31.87’si kendisine en çok güven veren kurumu 'Türk Silahlı Kuvvetleri" olarak gösterdi. TSK’yı ise 13.98 ile 'Dini Kurumlar" izledi. Yargı, adalet sistemi ve Meclis daha alt sıralarda yer bulurken, yerel yönetimler ve medya ise en güvensiz kurumlar oldu. Türkiye için en önemli sorunların başında kötü yönetim ve yöneticileri gören gençler, işsizlik ve yolsuzlukları da Türkiye’nin başta gelen sorunları arasında saydı.


GENÇLERİN BÜYÜK ÇOÐUNLUÐU MİLLİYETÇİ-MUHAFAZAKAR

Ankete katılan gençlerin yüzde 20.21’i 'siyasi yelpazede kendinizi nasıl tanımlarsınız?" sorusuna milliyetçi-muhafazakar olarak cevap verdi. Gençlerin yüzde 18.11 kendisini laik olarak tanımlarken, yüzde 13.12’si muhafazakar-liberal, yüzde 12.74’ü sosyal demokrat, yüzde 3.42’si İslamcı, yüzde 3.25’i liberal ve yüzde 1.97’si ise sosyalist olarak ifade etti. Yüzde 27.18’i ise soruyu yanıtsız bıraktı. Gençlerin büyük çoğunluğu kendilerini milliyetçi-muhafazakar olarak tanımladı; ancak siyaseti takip eder misiniz sorusuna gençlerin yüzde 74.15’i 'hayır" cevabını verdi.


GENÇLER 'TÜRKİYE AB’YE GİRMEMELİ" DEDİ

"Türkiye AB’ye girmeli mi" sorusuna ankete katılan gençlerin yüzde 40.11’i 'evet girmeli" derken, yüzde 43.62’si ise 'hayır, girmemeli" dedi. Fark etmez diyenlerin oranı ise yüzde 16.27. Gençlerin yüzde 46.21’i Türkiye’nin geleceğine umutsuz baktığını ifade etti. Gençlerin yüzde 55.84’ü Türkiye’de artık bir askeri darbe olmaz derken, yüzde 84.19’luk bir kesim ise türbanı Türkiye için önemli bir sorun olarak görmediğini bildirdi.


GENÇLER YURT DIŞINDA YAŞAMAK İSTİYOR

Ankete katılan gençlerin yüzde 78.14’ü 'yurt dışında yaşamak ister miydiniz" sorusuna 'evet" yanıtını verirken, yüzde 21.86’sı ise 'hayır" dedi. "Niçin yurtdışında yaşamak istersiniz" sorusuna ise gençlerin büyük bölümü, yüzde 45.51’lik kısmı 'daha iyi maddi imkanlara kavuşmak için" cevabını verdi. Ankete katılan gençlerin yine büyük çoğunluğu Türkiye’de ifade özgürlüğünün olmadığını ve insan haklarına saygı gösterilmediğini düşündüğünü söyledi. Eşcinsellik konusunda ise gençlerin yüzde 76.43’ü 'kesinlikle benimsemiyorum" derken, yüzde 10.53’ü 'cinsellik özgürlüktür" dedi. Yüzde 13.04’ü ise yorum yapmamayı tercih etti.


GENÇLER SPOR YAPMIYOR VE GAZETE OKUMUYOR

Ankete katılan gençlerin yüzde 83.07’si spor yapmadığını söyledi. Yüzde 53.17’si ise gazete okumazken, okuyanların yüzde 35.87’lik büyük oranı sadece spor sayfasını okuduğunu ifade etti. Spor sayfasını ise magazin sayfasını okuyanlar izledi. Ankete göre, gençler televizyonda en çok eğlence programlarını izlediklerini belirtti. Eğlence programlarını, yüzde 20.67 ile yerli diziler, yüzde 16.79 ile yarışma programları izledi. Ankete katılan gençlerin haberler ile kültürel program ve belgesellere ilgi göstermediği gözlendi. Yüzde 7.51’i haberleri izliyorum derken, 3.05’i ise kültürel programlar ve belgeselleri, 6.12’si ise yabancı dizileri izliyorum" dedi.


GENÇLERİN ÇOÐUNLUÐU AİLELERİ TARAFINDAN ŞİDDET GÖRÜYOR

'Sigara veya alkol kullanıyor musunuz" sorusuna ise gençlerin yüzde 37.55 her ikisini de kullanıyorum yanıtını verdi. Yüzde 26.06’sı sadece sigara kullandığını belirtirken, 'Yüzde 9.74’ü alkol kullanıyorum, yüzde 10.84 nadiren kullanıyorum, yüzde 15.81’i ise her ikisini de kullanmıyorum" dedi. Gençlerin yüzde 84.19’u fiziksel şiddete maruz kaldığını belirtirken, yüzde 56.89’u ise şiddetin kaynağının aile içinden geldiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!