Güncelleme Tarihi:
Berlin'de Mercator Vakfı tarafından Alman Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen bir panelde, seçimler öncesinde Türkiye ele alındı. “Türkiye Ne Düşünüyor?” adı altında yapılan panele Yeşiller Eş Başkanı Cem Özdemir, Alman Maliye Eski Bakanı Hans Eichel, AKP Çankırı Milletvekili Suat Kınıklıoğlu, Açık Toplum Vakfı Danışma Kurulu Üyesi Hakan Altınay, Ekonomi ve Dış Politika Araştırmaları Vakfı Başkanı Sinan Ülgen, Araştırmacı Dimitar Bechev Liberal Strateji Merkezi Başkanı Ivan Krastev katıldı. Paneli, Berlin Büyükelçisi Ahmet Acet de izledi.
GENÇLER DÖNÜŞÜ DÜŞÜNMÜYOR
Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, özellikle Almanya'da doğup büyüyen eğitimli gençlerin Türkiye'ye dönme eğiliminde olduğunu belirtti. Özdemir, “Buradaki Türk gençler artık ne kadar eğitimli olur ve ne kadar ayrımcılığa uğradığını düşünürse Türkiye'yi kafalarında o kadar daha fazla ideal hale getiriyor” dedi.
Türkiye'deki gelişmeler dikkat çeken Özdemir, Türkiye'nin Avrupa'ya bağlanması gerektiğini söylerken, eski Başbakan Gerhard Schröder ve eski Dışişleri Bakanı Joschka Fischer döneminde Türkiye-Almanya ilişkilerinin çok daha iyi bir durumda olduğuna dikkat çekti. Özdemir, Türk-Alman ilişkilerinin ise Angela Merkel hükümeti döneminde bir duraksadığını söyledi.
OYALANIYORUZ HİSSİ
Panelin konuşmacıları arasında yer alan AKP Çankırı Milletvekili Suat Kınıklıoğlu, Türk insanının gittikçe AB'nin Türkiye'yi oyaladığı duygusuna kapıldığını söylerken, “Fransa Cumhurbaşkanı çıkıp da her 3 ayda bir Türkiye'nin Asya'ya ait olduğunu söylediğinde Türk halkını öfkelendiriyor” dedi. Türkiye'nin özellikle dış politikada yaptığı atılımlara dikkat çeken Kınıklıoğlu, Türkiye'nin Avrupa, Kafkaslar, Ortadoğu, Doğu Akdeniz'e komşuluğu ve tüm bölge ülkeleri ile tarihi ilişkileri nedeniyle ciddi başarılar elde ettiğini vurguladı. Kınıklıoğlu, Türkiye'nin sağlık sisteminin ABD'de olduğundan daha iyi olduğunu da kaydetti
TÜRKİYE DÜNYA İÇİN MODEL ÜLKE
SPD'li politikacı ve Almanya Maliye eski Bakanı Hans Eichel ise Türkiye'nin, son 10 yılda elde ettiği başarıların sadece Arap ülkeleri için değil, tüm dünya için bir model oluşturabileceğini belirtti. Gaziantep'teki sanayileşmeye dikkat çeken Hans Eichel, “Sadece ekonomik değil, kendine güven açısından da Türkiye ve Çin gibi iki ülke daha görmedim” dedi.
“Türkler artık 'Avrupa'ya ihtiyacımız var mı?' diye sormaya başladı. Bu çok ilginç bir gelişme” diyen Hans Eichel, demokratik alanda Türkiye'nin, büyük ilerlemeler sağladığını, eksik görülen insan hakları konusunda da Avrupa standartlarına ulaşmaya çalıştığını belirtti.
Açık Toplum Vakfı Danışma Kurulu Üyesi Hakan Altınay da, Türkiye'de bazı alanlardaki gelişmelerin ise inkar edilemez olduğunu belirtirken, İstanbul Ekonomi Danışmanlığının yönetici ortağı Sinan Ülgen ise AB'nin kendi sorunlarından ve Türkiye'nin büyük bir ülke olmasından dolayı yakın bir zamanda AB'ye girebileceğine inanmadığını ileri sürdü.