Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'da Stuttgart 9. kez "Türk-Alman Film Günleri"ne ev sahipliği yapıyor. 24-30 Kasım tarihleri arasında Türk ve Alman yapımı 18 film, sinema severler ile buluşuyor. Hürriyet’in de medya ortağı olduğu etkinlik Stuttgart Türk-Alman Forumu tarafından organize ediliyor. Etkinliğe Stuttgart Robert-Bosch Vakfı, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye’nin Stuttgart Başkonsolosluğu destek veriyor.
Sinema günleri etkinliği yarın saat 19.00’da Tübinger Strasse 6’da bulunan Delphi Arthaus Sineması'nda start alıyor. Film günlerinin medya ortağı olan Hürriyet’in büyük ilgi gören 50. yıl göç sergisinden görüntülerde yer aldığı kısa metrajlı bir film ile, Erhan Merttürk’ün hazırlayıp sunduğu “Hürriyet’in tanıklığında göçün 50. yılı” filmi açılışta gösterilecek. Ardından saat 20.00’den itibaren İlksen Başarır’ın 2009 yapımı “Başka dilde Aşk” filminin gösterime girecek.
GÜÇÜN 50. YILI
Stuttgart Türk-Alman sinema günlerinin bu seneki ana temasını Türkiye’den Almanya’ya göçün 50. yılı oluşturuyor. Bu nedenle etkinlik kapsamında göçü ele alan kısa ve uzun metrajlı belgeseller ile filmlerin yer alığı yedi yapıtta izlenebilecek. Paul Schwarz belgesel olarak hazırladığı “Mitten in Stuttgart” ile yine göçmenlerin konu edildiği “Herr Can mischt sich ein“ ve Almanya’da yetişen büyüyen genç nesil Türklerin bir callCenter’da İstanbul’da çalışmaya başlamaları burada yaşadıklarını konu alan “Wir sitzen im Süden“ filmleri de gösterilecek. Türklerin Almanya’ya göçünü, burada yaşadıklarını, ailelerini konu eden filmler arasında Christian Zübert’in küçük Mercan’ı yıldız yapan “Dreiviertelmond“ Ayşe Polat’ın “Luk’s Glück“ ya da Samdereli kardeşlerin bu yıl Almanya’da en çok konuşulan filmlerden biri olan “Willkommen in Deutschland“ filmleri de izleyicisiyle buluşacak.
BU FİLMLER KAÇMAZ
Sinema günleri çerçevesinde sinemaseverlerle bulaşacak yapımlar arasında Tolga Karaçelik’in ilk film “Gişe Memuru- Die Mautstelle” veya Seyfi Teoman’ın yönetmenliğini yaptığı bir aşk hikayesi “Bizim Büyük Çaresizliğimiz- Unsere große Verzweiflung“ genç kuşak yönetmenlerinden Tolga Örnek’in “Kaybedenler Kulübü- Der Club der Versager” gibi filmleri sayabiliriz. Ayrıca bu yıl Türkiye’de en çok seyredilen ikinci film olan Ömer Faruk Sorak’ın “Ask Tesadüfleri Sever- Die Liebe liebt Zufälle” yapımıda etkinlik çerçevesinde izlenebilecek. Yine son dönemin önemli yapımlarından olan Yavuz Bingöl, Hülya Avşar, Kerem Alışık gibi isimleri bir araya getiren Orhan Kemal’in başyapıtlarından “72. Koğus- Die 72. Zelle” ile Yusuf Kurcenli’nin yönettiği “Yüregine Sor-Frag Dein Herz” ya da Theron Patterson’un “Bahtı Kara-Der Unglücksrabe” ve Orhan Eskiköy ve Özgür Dogan’ın “İki Dil Bir Bavul-Zwei Sprachen, ein Koffer” gösterilecek. Sinema günleri içersinde yer alan filmler hakkında bilgiler, fragman görüntüleri ve etkinlik programı www.dtf-stuttgart.de internet adresinden elde edilebilir.