Güncelleme Tarihi:
Almanya'nın Münih kentindeki Franz Josef Strauss Havalimanı'ndaki uçakların kalkış ve inişlerinin saatlerini düzenleyen koordinasyon ekibinden tek Türk uçak mühendisi Tuncay Deniz (45) ikinci kitabını yayınladı. Deniz, 2004te İngilizce-Almanca ve Türkçe olarak üç dilli yayınladığı 'Türk uçak üretimi' adlı kitabından sonra Türk Hava Kuvvetleri'nin fantomlarını tanıtan bol resimli kitabını yayınladı. Almanca ve İngilizce olmak üzere iki dilli olarak 'Airdoc-Aircraft Documentations' adlı yayınevince yayınlanan kitapta Türkiyede görev yapan ilk fantomdan son fantoma kadar tüm savaş uçakları tarihsel akışta anlatılıyor. Kitabını uzun yılar süren araştırmalar sonucunda hazırladığı söyleyen Deniz 'Bu kitapla hem Türk havacılığının Dünya standartlarından aşağı kalmadığı göstermek hem de bazı tarihsel gerçeklere ışık tutmak için hazırladım' dedi.
Amerikan ambargosunun nedeni
1975-1978 yılları arasında Amerikanın Türkiyeye uyguladığı silah ambargosunun Kıbrıs çıkartmasıyla bağlantısı olmadığını söyleyen Tuncay Deniz, 'Yaptığım araştırmalarda bu konunun Kıbrıs sorunu ile ilgili olmayıp, o zamanki Ecevit hükümetinin Amerikanın afyon ekiminin yasaklanması istemine karşı gelmesi olduğunu saptadım' dedi. Kitabında Türkiyenin 1982de Mısırdan kullanılmış fantomları alma girişiminde bulunduğunu yazan Deniz, 'Daha sonra Amerikadan kullanılmış fantomlar satın alındı' dedi.
Denizin yüz yirminin üzerinde Türk fantomları resimleri ve çok önemli bilgileri içeren kitabı, havacılık literatüründe çok önemli bir belgesel olarak yerini aldı. Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Alman Ordu Üniversitesi Dekanlığı olmak üzere çeşitli havacılıkla ilgili kuruluşlardan tebrik mesajları alan Deniz Tuncay, 'Kitaplarımla Türk havacılığının da tüm engellemelere rağmen ileri tekniğe sahip olduğunu dünyaya duyurmak istiyorum' dedi. Denizin 'ADPS 008 - Pictorial Turkish Phantoms' adlı kitabı ISBN: 978-3-935687-73-7 numarasıyla tüm kitapçılarda bulunabiliyor.