Güncelleme Tarihi:
Frankfurt Kitap Fuarı Başkanı Juergen Boos, Türkiye'nin bu yıl onur konuğu olarak katılacağı 60. Frankfurt Kitap Fuarı'nın, Türk Edebiyatı üzerine odaklanacağını söyledi.
15-19 Ekim tarihleri arasında yapılacak kitap fuarı ile ilgili olarak Frankurt Edebiyat Evi'nde düzenlediği basın toplantısında bilgi veren Boos, söz konusu fuarın dünya genelinde kitap lisanslarının satıldığı en önemli fuar konumuna geldiğini söyledi.
HER YÖNÜYLE İRDELENECEK
Boos, basın toplantısında şu bilgileri verdi:
"Bu yıl Türkiye'yi onur konuğu olarak ağırlayacağız. Türkiye'nin bugüne kadar farkına varılamamış kültürel ve edebi zenginliğini tanıtmaya çalışacağız. 1976 yılında Latin Amerika konuk olduğunda Latin Amerika edebiyatının dünya genelinde tanınmasında önemli bir rol oynadık. Bu amacı şimdi Türk edebiyatı için hedefliyoruz. Fuar boyunca Türkiye'nin kültürel zenginliğini gösteren çok sayıda etkinlik düzenlenecek. Fuar kapsamında, konuk ülke her yönüyle irdelenecek. Türkiye hakkında çok sayıda tartışmanın yer alacağı, görüşlerin dile getirileceği etkinliklerde bu yıl Türkiye her yönüyle irdenelecek. Türkiye'den 250 yazar gelecek. Fuar öncesi Türkçe'den çevrilmiş 350 kitap yayınlanacak. Türkiye ve edebiyatı fuar etkinlikleri içinde ve fuar alanı dışında çok sayıda etkinlikle tanıtılacak."
KİTAP CAZİBESİNİ HALA GÖRÜYOR
Kitap Fuarı Başkanı Jürgen Boos, son zamanlarda elektronik sistemler sayesinde okuyucuya yeni fırsatlar doğduğunu, artık yolculuk esnasında çok sayıda kitap taşımak yerine sadece bir elektronik aygıtın taşınarak bütün kitaplara ulaşılabilecek sistemlerin geliştirildiğini de sözlerine ekledi. Boos, "Ancak kitap çekiciliğini yitirmedi. Yeni imkanlar sayesinde yeni okuyucu kitlelerine ulaşılacak. Fakat bunlar kitaba rakip olacağını sanmıyorum. Bu geliştirilen sistemler kitaba rakip olarak değil, kitabın yanında yer alan unsurlar olarak görüyorum. Kitap kalıcı olacak" dedi.
FUTBOLLA KÜLTÜR KAYNAŞMASI
Frankfurt Kitap Fuarı'nın dünya çapında kitap lisansların pazarlandığı, satıldığı en önemli merkez olduğuna işaret eden Boos, "Kitap endüstrisi lafından hoşlanmıyorum. Ancak bu sektörde önemli paraların döndüğü bir gerçek. Endüstri yerine, 'Yaratıcı Ekonomi' kavramını tercih ediyorum. Bu sektör Frankfurt'ta can buluyor. Kitap sayeside çok dilliliği, uyumu, kaynaşmayı tartışıyoruz. Kitap okuma alışkanlığının artması için fuar etkinlikleri arasında, 'Futbol kültürleri kaynaştırır' adı altında etkinlikler düzenleyeceğiz. Bu etkinliklerde Alman Futbol Takımı Teknik Direktörü Joachim Löw ve Alman Futbol Federasyonu Başkanı Theo Zwanziger'i genç okuyucularla bir araya getirip onlara okuma alışkanlığının aşılanması için çalışmalar yapacağız" dedi.
AŞİNA OLACAÐIZ
Basın toplantısında hazır bulunan Frankfurt Kültür Ataşesi Raci Karaca, kitap fuarının bu yıl Türkiye'nin ayrı bir önem taşıdığına dikkat çekti. Ataşe Karaca, şunları söyledi:
"Şimdiye kadar Türkiye'nin turizm değerlerini değişik fırsat ve yerlerde ortaya koyduk. Şimdi sıra kültürümüzü tanıtmaya geldi. Kitap Fuarı, 'Onur Konuk ülke Türkiye' projesi, kültür tanıtımımız için bir milat olacaktır. Çalışmalarımız sadece kitap fuarı ile kısıtlı kalmayacak, bundan böyle bu tür etkinliklere aşina olacağız. Artık ülkeler kültür, sanat edebiyat birikimlerini kendilerine saklamıyorlar, dış dünya ile paylaşmak istiyorlar. Buna paralel olarak ülkemizin kültür birikimimizi çağdaş bir sunumla dünyaya tanıtmak istiyorum"