TÜRK DÖNERCİLER İSYAN ETTİ

Güncelleme Tarihi:

TÜRK DÖNERCİLER İSYAN ETTİ
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2007 23:30

Almanya'daki bozuk et skandalının yine "Döner skandalı" olarak verilmesi, Türk dönercileri isyan ettirdi. Dönerciler, "Bizi toptan zan altında bırakıyorlar. Ama bozuk eti satan Alman kadar, bu eti satın alıp millete yedirenler de suçludur" diyerek, bu kişileri "Sektördeki hainler" diye nitelediler.

Haberin Devamı

ALMANYA'da boyutu giderek artan bozuk et skandalının Alman basınında "iğrenç döner" başlıklarıyla verilip "döner skandalı" seviyesine indirgenmesine Türk dönerciler isyan etti.

Yediren de suçlu

Berlin'de en büyük yatırımcıdan, en küçük döner büfesine kadar sektördeki yüzlerce Türk işletmesinin tepkisini çeken haberleri kınayan Türk dönerciler, "Döner müşterisinde şüpheler yaratmaya kimsenin hakkı yok. Kötü niyetli olmanın milliyeti yok. Bozuk eti satan Alman kadar, alıp millete yedirenler de suçludur" dediler.
Avrupa Türk Döner imalatçıları Derneği Başkanı Atasever Şir de, "Alman medyası olayı çarpıtıyor. Ama acı bir gerçektir ki, bozuk eti alıp insanlara yediren hainler de bizim içimizden. Bu tür insanlara ağır cezalar verilmelidir" dedi.

Hepsine ağır ceza verilsin

Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kreuzberg'deki Bağdat Döner, Doyum Döner ve Türkiyem İmbis'in sahipleri ve çalışanları, "Burada bozuk eti veren Alman da, alıp satan dönerci de şiddetle cezalandırılmalıdır. Bozuk ete yönelen döner imalatçısı üç kuruş kazanacak diye hem insan sağlığıyla, hem de bu sektörde ekmek yiyen on binlerce insanın ekmeğiyle oynuyor. İnsanların sağlıyla oynayanlar insan olamazlar. Bir an önce saptanıp kamuoyu önünde açıklanmalı ve cezaları kesilmelidir. Verilecek cezalar ağır, caydırıcı, ibret verici olmalıdır. Biz sektör olarak bunu bekliyoruz" diye konuştular.

Arkadan hançerliyorlar

Avrupa Türk İmalatçılar Derneği Başkanı Atasever Şir de sektörü hançerleyenlerin yine sektörün içindekiler olduğunu belirterek, "Böyle hainlik olamaz. Biz dönerin bayrağın yükseltmek için gecemize gündüzümüze katıp, malın en iyisini insanlara yedirirken, bizim içimizdeki bazı hainler bozuk eti alıp insanlara yediriyorlar. Bunların Allah korkusu yok. Yetkililer bu insanları açıklamalı ve kamuoyu önünde cezalandırmalıdırlar. Denetimler daha da artırılıp sektörümüze zarar verenler, insan sağlıyla oynayanlar hak ettikleri cezayı almalıdırlar" dedi.
Sektörü etkiledi

Bu skandalın Berlin'deki döner satıcılarını etkilediğine dikkat çeken Atasever şir, bu tür bozuk etlerin sadece dönerde değil her sektörde kullanıldığını ifade edip, et satan firmaların daha sıkı sağlık kontrolünden geçirilmesini istedi.

Şir, "Döner imalathanelerin büyük bir çoğunluğu AB standartlarına göre üretim yapıyor. Bozuk et skandalı konusunda et satıcı firmalar çok önemlidir. Dönerciler etini aracı firmadan alıyor. Dernek üyelerimiz etlerini hem kendileri, hem de belirli günlerde laboratuvarlara gönderip kontrol ettiriyorlar. Bu bozuk et kiminse bu açıklanmalı ve gereken cezaya çarptırılmalıdır. Et skandalının kamuoyuna çıkmasıyla döner sevenleri tedirginlik oldu. Buna kimsenin hakkı yoktur" diye konuştu.

Dönere yükleniyorlar

Alman basını, faturayı dönere kesti. Frankfurter Rundschau, giderek büyüyen bozuk et skandalını, "Tonlarca iğrenç döner" diye verirken, Bild, "160 ton bozuk etten döner mi yapıldı" başlığını kullandı. Bild haberinde, "Bozuk etin büyük bölümünün Berlin'deki dönercilere satıldığı ve bunların halk tarafından tüketildiğini" belirtirken, Frankfurter Rundschau da, "Bozuk etin büyük bölümü döner olarak satıldı ve tüketildi" dedi.

Bild ve Frankfurter Rundschau haberi 1. sayfadan kullanırken, Frankfurter Allgemeine Zeitung ise haberi iç sayfadan küçük kullandı. FAZ, haberi objektif bir bakış açısıyla verip sadece, "Döner üreticilerine satılan bozuk etten" söz etti. Die Welt gazetesi de haberleri "bozuk et skandalı" olarak duyurdu ve "iğrenç döner" ya da "döner skandalı" olarak vermedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!