Türk Diva'ya veda

Güncelleme Tarihi:

Türk Divaya veda
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2008 15:41

İtalya'nın Milano kentinde cumartesi günü ölen 20'nci yüzyılın en büyük divalarından Leyla Gencer için bugün Santa Basila Kilisesi'nde cenaze töreni düzenlendi.

Haberin Devamı

Yıllarca hizmet verdiği La Scala Operası'nın isteği üzerine cenaze töreni Santa Basila Kilisesi toplantı salonunda yapıldı. Törene Scala Operası yetkilileri ve öğrencileri katıldı. Öğle saatlerinde yapılan töreni ardından Gencer'in cenaze araca yüklenerek yakındaki Lambrate Mezarlığı'na götürüldü.

Gencer'in cenazesi, vasiyeti üzerine işlemlerin yetişmemesi üzerine buradaki krematoryumda çarşamba günü yakılacak ve külleri İstanbul'a getirilerek yine kendi vasiyetiyle Ortaköy’de yapılacak bir törenle İstanbul Boğazı'nın sularına dökülecek.

Leyla Gencer, 1928 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Belediye Konservatuarı'nda başladığı şan eğitimine İtalyan soprano Giannina Arangi-Lombardi ve Apollo Granforte ile devam etti. Leyla Gencer sanat hayatına ilk adımı 1950 yılında Ankara Devlet Operası sahnesinde Mascagni'nin Cavalleria Rusticana eserindeki ‘Santuzza' rolüyle attı. Leyla Gencer'in 1954 yılında Napoli'deki Santa Carla Tiyatrosu'nda ‘Madame Butterfly' operasıyla başlayan uluslararası platformdaki opera serüveni 1957 yılında Milano'da La Scala Operası'nda ilk kez sahneye çıktığında seslendirdiği Poulenc'in Les Dialogues de Carmelites operasındaki rolüyle kazandığı başarıyla doruğa yükseldi.

Dünyanın bütün ünlü opera sahnelerinde ‘La Diva Turca' olarak alkışlanan ve büyük başarılara imza atan Leyla Gencer 1980 yılında sahneleri bıraktığı güne kadar dorukta kaldı. Opera repertuarı 34 bestecinin 70'in üzerinde operasından oluşan Leyla Gencer 1988 yılında sunulan ‘Devlet Sanatçısı' unvanının yanı sıra, en sonuncusu da 2007'de İtalya’da aldığı Caruso Ödülü’ne kadar pekçok önemli opera ödülünün de sahibiydi.

Opera tarihinin gelmiş geçmiş en büyük divalarından olan Leyla Gencer hayatının son yıllarını Milano'da La Scala Operası'nda opera sanatçıları için kurulan akademinin sanat yönetmeni olarak, genç şancıları yetiştirmeye adadı. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın Mütevelliler Kurulu Başkanı olan Leyla Gencer 1995 yılından bu yana düzenlenen ‘Leyla Gencer Uluslararası Şan Yarışması' ile opera dünyasına yeni yetenekler kazandırmaya devam ediyordu.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın yeni yapılmakta olan merkezinde sanatçının vasiyeti üzerine bir Leyla Gencer Müzesi oluşturulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!