Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'nın Köln barosu avukatlarından Oğuz Sarıkaya, Almanya'da boşanmalarına rağmen Türkiye'de evli görünen çiftlerin sayısında her geçen yıl artış olduğunu belirterek, boşanan çiftlerin sorunlarına yönelik çözüm önerilerini dosya halinde Türkiye Adalet Bakanlığı'na bildireceklerini söyledi.
Almanya'da boşanmış olmalarına rağmen Türkiye'de hala evli görünen kişilerin bunu Türkiye'ye tanıtmaları için orada tanıma ve tenfiz davası açmaları gerektiğini hatırlatan avukat Oğuz Sarıkaya, bu işlemin ek masraf ve zaman kaybı nedeniyle çiftlerde sıkıntıya yol açtığını söyledi.
Yüksek masraf açıyor
Sarıkaya tenfiz ve tanıma nedeniyle yaşanan sıkıntıları şöyle anlattı:
"Türk vatandaşları Almanya'da Alman mahkemelerinde boşandığı taktirde Türkiye bu boşanmayı doğrudan tanımıyor. Bu boşanmanın Türkiye'de tekrar bir prosedürden geçmesi gerekiyor, Türkiye'de mahkemeye avukat aracılığıyla tanıma tenfiz davası açılması gerekiyor. Eğer eşler birbiriyle görüşmüyorsa ve mahkeme tarafından yurtdışı tebligatı yapılıyorsa bu işlemler bir birbuçuk yıl sürebiliyor. Ayrıca bu işlemlerin bin iki bin euro arasında masrafı oluyor."
Hala evli gözüküyor
Almanya'daki dar gelirli kişiler ise bunu maalesef karşılayamıyor. Adli yardım mekanizması da Türkiye'de buradaki gibi gelişmiş olmadığı için kişiler bu masrafları cepten ödemek zorunda kalıyorlar.
5 hatta 10 yıl önce eşinden Almanya'da boşandığı halde bu kişiler Türkiye'de hala evli gözüküyor. Örneğin daha önce eşinden boşanan bir bayanın imam nikahıyla birlikte olduğu kişiden yeni bir çocuğu oluyor.
Boşanma henüz Türkiye'de tanınmadığı için bu çocuk da otomatik olarak baba olarak eski eşin nüfusuna geçiyor. Bu durumda da babalık red davası açılması gerekiyor. Bu dava Almanya'da çalışırsa Türkiye'de tanıtmak için tekrar açılması gerekiyor. Ek olarak bin beşyüz, iki bin Euro daha tekrar masraf çıkıyor.”
Sorunlar anlatıldı
Avukat Sarıkaya sorunun çözümüne yönelik önerilerin yer aldığı dosya hakkında şunları söyledi:
“Tanıma tenfiz prosedürünün kolaylaştırılması için, örnek davaları da içeren bir dosyayı Türkiye'deki Adalet Bakanlığına göndererek bir çözüm talep ediyoruz. Uluslararası hukiki düzenlemelerle bu sorunlar aşılabilir. Yaptığımız uzun araştırmanın sonucunda sorunun çözümüne yönelik hukuki formüller geliştirdik. Bu formülleri ilgililere dosya halinde açıklıyoruz. Bu işlemlerin ayrıca maddi prosedürünün daha az tutması için de girişimlerde bulunduk. Burada yaklaşık kaç bin dosya olduğunu, tanıma tenfiz davalarının Türkiye'de tanıtılması için geçen süreyi ve harcanan parayı anlattık. Bu dosyayı önümüzdeki günlerde bir dilekçe ile Adalet Bakanlığına sunacağız."