Güncelleme Tarihi:
Almanya’da yaşayan Ş.O.A., 1994’te Alman vatandaşlığına geçtiği için Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşlığından çıkarıldı. Ş.O.A., bunun üzerine yeniden Türk vatandaşlığına alınma talebiyle 29 Eylül 1994’te Berlin Başkonsolosluğu’na başvuruda bulundu. Ancak sonuç alamadı. Aradan 19 yıl geçtikten sonra 16 Eylül 2013’te durumunu İçişleri Bakanlığı’na soran Ş.O.A., 1994’te konsolosluğa yapılan başvurunun iş yoğunluğu nedeniyle ‘sehven’ işleme konulmadığı yanıtını aldı. Bakanlık, mağdurun tekrar vatandaş olabilmesi için yerleşim yeri valiliğine başvurması gerektiğini belirtti.
YENİ BAŞVURU YAPARSA...
Ş.O.A. da bunun üzerine Kamu Denetçiliği Kurumu’na (KDK) bir dilekçe yazarak yanlışlığın, Türk vatandaşlığının iade edilmesi ile idari yoldan düzeltilmesini istedi. Başvuru üzerine olayı inceleyen KDK, Ş.O.A’nın yeni tarihli bir başvuruda bulunup Türk vatandaşlığına alınması halinde, Almanya vatandaşlığını kaybetmek zorunda kalacağını tespit etti.
NÜFUS KAYDI DÜZELTİLMELİ
Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırı yapılan şikayete konu işlemin, hukuk, hakkaniyet ve eşitlik ölçütlerine uygun olmadığı tespitinde bulundu. Ömeroğlu, “Açık hatanın kaynağı idare ise ve idare kendinden beklenen dikkat ve özeni göstermemişse, şikayetçinin kazanılmış hakkının ihlal edilmesinin haklı bir gerekçeyle açıklanması mümkün değil” değerlendirmesinde bulundu. Mağduru haklı bulan Ömeroğlu, Ş.O.A’nın, geriye doğru nüfus kaydının düzeltilmesi yönünde İçişleri Bakanlığı’na tavsiye kararı verdi.