Türk-Alman üniversitesi kapılarını açıyor

Güncelleme Tarihi:

Türk-Alman üniversitesi kapılarını açıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2013 10:07

ALMANYA’da 2008 yılında 2 ülke arasında imzalanan anlaşma gereği 2010 yılında temeli atılan Türk-Alman üniversitesi, 2013/14 kış sömestrinde kapılarını öğrenime açacak.

Haberin Devamı

Türk-Alman Üniversitesi’nin tanıtımı, Federal Eğitimi Bakanı Johanna Wanka, TÜA Rektörü Prof.Dr. Halil Akkanat, Türk-Alman Üniversitesi Ortaklığı Başkanı Rita Süssmuth’un da katıldığı basın toplantısı ile Berlin’de gerçekleştirdi. Toplantıya çok sayıda Türk ve Alman basın mensubunun yanında Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu da katıldı. İlk etapta 3 fakültedeki dersleriyle öğrenim hayatına başlayacak Türk-Alman Üniversitesi Hukuk, İşletme ve Mekatronik Fakültelerinde Bachelor eğitimi verecek.

Üniversite, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Kültürlerarası İş Yönetimi Fakültelerinde ise Master statüsünde öğrenim verecek. İlk sömestrinde her üç fakültede toplam 145 öğrenci öğrenim görecek.

Türkiye’den öğrenciler üniversite sınav sonuçlarına göre TÜA’da öğrenime başlayabilecekken, yabancı öğrencilere ise yüzde 15 kontenjan uygulanacak. Üniversitede öğrenim dili Türkçe ve Almanca olaca. Bazı bölümler de ise yine ders dili İngilizce olabilecek. Almanya’dan 29 üniversite ve Alman Öğrenci Değişim Programı (DAAD) TÜA’nın partnerleri olacak. 5 yıl önce temelleri atılan üniversitenin bugün hayata geçirmesinden dolayı memnun olduğunu belirten Eğitim Bakanı Wanka, "TÜA, yüksek okullar, bilimin ve araştırmanın evrenselleştirme stratejimizin temel taşını oluşturuyor" dedi.

Haberin Devamı

Bir Alman gazetecinin, gezi parkı gösterilerinin üniversiteyi etkileyip etkilemediğini sorması üzerine Wanka, Türkiye’deki üniversite işbirliğinin gösterilerden etkilenmediğini söylerken Almanya’da üniversite öğrencilerinin siyasetten uzak olmasından rahatsız olacağının altını çizdi. Bakan Wanka, Almanya’nın her yıl 4 milyon Euro, akademik eğitime yönelik maddi destek vereceğini ifade etti.

Bakan Wanka, yine gelen bir soru üzerine Almanya’da bir Türk-Alman Üniversitesi’nin açılıp açılmayacağı konusunda şu anda bir çalışma olmadığını, ancak uzun vadede bu yönde bir planın olduğunu kaydetti. Aynı zamanda Federal Meclis eski Başkanı olan Rita Süssmuth da gezi parkı gösterilerini anlayışla karşıladığını belirtirken, "Ben Almanya’da da 68 kuşağının eylemlerini çok iyi hatırlıyorum. Ben bu olayları demokratikleşmeyi öğrenen bir toplumsal gelişme olarak görüyorum" dedi.

Haberin Devamı

Türk-Alman Üniversitesi’nin devlet üniversitesi olduğunu altını çizen Prof.Dr. Akkanat, Türkiye’den gelen öğrencilerin harç ödemeyeceğini ancak yurt dışından gelecek yabancı öğrenci statüsündeki öğrencilerin ise yılda 1300 TL harç ödeyeceklerini kaydetti.

Rektör Akkanat, yurt dışında liseyi bitiren Türk vatandaşlarının da yabancı öğrenci statüsünde sayılacağını ve yabancı öğrenci kontenjanından alınacağını belirtti.

İstanbul Beykoz’da hizmet verecek Türk-Alman Üniversitesi’nin (TÜA), 3 bin 500 metrekarelik ilk binasında 14 anfi ve 13 oda bulunuyor. 2014 yılında başlanacak diğer binalarının inşasının ise 2016’da tamamlanması planlanıyor. Toplam bütçenin ise 60 milyon Euro olması planlanıyor. Üniversite tamamlandığında 5 bin öğrenci kapasitesine ulaşacak. 45 fakültesinde Bachelor ve 20 fakültede ise Master statüsünde öğrenim verilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!