Türk-Alman Üniversitesi bu yıl öğretime başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Türk-Alman Üniversitesi bu yıl öğretime başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2011 21:48

Alman Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un Türkiye ziyareti sırasında temelleri atılan Türk-Alman Üniversitesi bu yıl kış sömestrinde öğrenime başlıyor. TAVAK'ın Silivri'de kuracağı Avrupa Üniversitesi ise 2012 yılında star alacak.

Haberin Devamı

Türkiye'de 1990'lı yıllardan bu yana açılması yönünde tartışmaları yapılan Türk-Alman Üniversitesi bu yılın sonunda öğretime başlıyor. Alman Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un Türkiye ziyareti sırasında temelleri atılan Türk-Alman Üniversitesi, bu yıl kış sömestrinde öğretime start verecek. İnşası devam eden üniversite binasının tamamlanmaması durumunda ise, geçici olarak başka bir binada öğrenime başlanacağı açıklandı. Öte yandan uzun yıllar Türkiye Araştırmalar Merkezi'nin yöneticiliğini üstlendikten sonra Türkiye'ye dönen Faruk Şen inisiyatifinde kurulacak olan Avrupa Üniversitesi ise, 2012 yılında öğretime başlamayı hedefliyor.

TÜRK-ALMAN ÜNİVERSİTESİ
Beykoz'da inşasına devam edilen Türk-Alman Üniversitesi, 5 bin öğrenciyle başlayıp uzun vadede 20 bin öğrenciye öğretim imkanı tanıyacak. Türkiye'de açılacak üniversite için Almanya'da konsorsuyum oluşturuldu. Federal Meclis eski Başkanı Prof.Dr. Rita Süssmuth'un başkanlığına seçildiği konsorsuyumda, Almanya'dan 26 üniversite yer alıyor. Almanya'daki bu üniversiteler, bilimsel yönden Türkiye'de kurulacak üniversiteyi destekleyecek. Bu üniversiteler arasında, Berlin Hür Üniversitesi, Berlin Teknik Üniversitesi, Potsdam Üniversitesi, Münster ve Heidelberg Üniversiteleri de yer alıyor. Üniversitenin yaklaşık 40 milyon Euro'ya mal olacağı belirtiliyor.

REKÖRÜ PROF. ZİYA ŞANAL
Türk-Alman Üniversitesi'nin ilk rektörü ise Prof. Dr. Ziya Şanal olacak. Türkiye'deki yasalara gereği üniversite rektörleri Türk vatandaşı olmak zorunda. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Münih'te yaşayan ve akademik kariyerini Almanya'da gerçekleştiren Prof. Ziya Şanal'ı geçtiğimiz yıl ekim ayında rektör olarak atamıştı. Türk-Alman Üniversitesi, ağırlıklı olarak Almanca öğretim verecek. Ancak, İngilizce ve Türkçe kurslar da sunulacak. Türkiye'de Üniversite giriş sınavlarında başarılı olanların alınacağı Türk-Alman Üniversitesi'ne ise Alman Lisesi'ni bitirerek Abitur'unu tamamlayanların sınavsız girmesi öngörülüyor.

FAKÜLTELER:

-Hukuk, Avrupa Hukuku
-Mühendislik
-Sosyal ve kültür bilimleri
-Ekonomi ve işletme
-Doğa Bilimleri

AVRUPA ÜNİVERSİTESİ
Silivri-Gümüşkaya'da kurulacak olan Avrupa Üniversitesi vakıf üniversitesi statüsünde olacak. Essen'de 2008 yılının sonunda kurulan ve geçtiğimiz yıl merkezini İstanbul'a taşıyan Türk-Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) adına öğretim verecek üniversitede ilk olarak 600 öğrenci öğretime başlayacak. 15 üyenin bulunduğu vakfın yönetim kurulu başkanlığını üstlenen Faruk Şen, 5 yıl içinde öğrenci kapasitesinin 6 bin olmasını hedeflediklerini söyledi. Avrupa Üniversitesi, çoğunluğu Almanya'da olmak üzere 10 Avrupa üniversitesiyle işbirliği yapacak.

Faruk Şen, şu ana kadar Viyana, Maastrich ve Zürih Üniversitelerinin yanısıra Almanya'dan, Münster, Witten, Essen, Bonn, Bochum ve Dortmund Üniversiteleri ile Köln Spor Üniversitesiyle anlaşmaların imzalandığını açıkladı. İngilizce ve Almanca öğretim dili olacak üniversite için öğretim görevlileri, Türkiye ve anlaşma imzalanan üniversitelerden gelecek. Faruk Şen, bu yıl içinde 60 öğrenciyle master programına başlayarak öğretime start vermek istediklerini söyledi. Faruk Şen, diplomaların Avrupa ile eş güdümlü olacağını da vurguladı.

ŞU FATÜLTELER OLACAK:

İktisadi, Siyasi Bilimler Fakültesi
Hukuk Fakültesi
Kültür ve Kitle İletişim Fakülktesi
Spor Fakültesi
Ayrıca Diş Hekimliği ve Mekatronik Fakülteleri de planlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!