Güncelleme Tarihi:
Bin Ali'nin ülkeyi terk etmesiyle halkın talepleri yavaş yavaş yerine geliyor gibi görünse de başkent Tunus’tan gelen haberler korku yarattı. Ayaklanmacıların şehrin merkezindeki tren istasyonunu yakıp kül ettiğini, civardaki dükkanları da yağmalamaya başladığını bildirildi. Yağmalanan dükkanların bir zamanlar Tunus'u yöneten sömürgeci Fransızlara ait mülkler olduğu ifade edildi.
Bir Associated Press fotoğrafçısı askerlerin, başkentin 30 kilometre kuzeyinde bulunan Ariana bölgesinde bulunan dev bir süpermarketi yağmalamasını önlemek için müdahale ettiğini aktardı.
Bir helikopterin şehrin üzerinde alçaktan uçuş yaparak olası yangın ve yağmaları tespit etmeye çalıştığı, şehrin çeşitli yerlerinde silah sesleri duyulduğu da ifade edildi.
Dün gece devlet televizyonu TV7’nin başkentin dışındaki işçi mahallelerine yaptığı telefon bağlantıları yaptı. Görüşülen kişiler bıçaklı saldırganların evlerine girdiğini söyledi.
CEZAEVİNDE FİRAR VE YANGIN
Görgü tanıklarının Reuters haber ajansına aktardığı bilgiye göre ise Manastır şehrinde bulunan cezaevinde ayaklanma çıktı. Görgü tanıkları hapishanenin alev alev yanmakta olduğunu, onlarca kişinin öldüğünü, mahkumların ise kaçtığını söyledi.
Tunus'un resmi haber ajansı TAP'nin hastane yetkililerine dayanarak bildirdiğine göre olaylar sırasında en az 42 tutuklu hayatını kaybetti.
Hastane yetkilisi Ali Çedli, "Bazı tutuklular kaçmaya çalıştı, bu da tam bir kaosa neden oldu. Bazıları kaçmayı başardı. Diğerleri ise hapishanenin 90'dan fazla kişiyi barındıran kısımlarından birinda yatakları ateşe verdi. Bu kısımdakiler yanarak ve dumandan zehirlenerek öldü" dedi.
İKTİDAR KARGAŞASI
Öte yandan Tunus devlet televizyonunun bildirdiğine göre Anayasa Konseyi, ülke anayasası gereğince başbakanın değil, meclis başkanının geçici devlet başkanı olması gerektiğini duyurdu. Ülkenin anayasal meselelerdeki en büyük hukuki makamı olan konseyi ayrıca 60 günden daha kısa sürede devlet başkanlığı seçimlerinin yapılması gerektiğini bildirdi.
Başbakan Muhammed Gannuçi dün akşam yaptığı açıklamada Bin Ali'nin ülkeyi terk etmesinin ardından geçici devlet başkanlığı görevini üstlendiğini duyurmuştu. Gannuçi devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, 6 ay sonra yapılması planlanan erken seçimlere kadar devlet başkanlığı görevini yürüteceğini söylemişti.
Bugün Devlet Başkan Vekili olan Meclis Başkanı Fuad Mebazza da Başbakan Ganuççi'den koalisyon hükümeti kurmasını istedi. Mebazza, “Başbakan Ganuççi'ye ulusal birlik hükümeti kurulması için talimat verilmiştir” dedi.
BİN ALİ SUUDİ ARABİSTAN'DA
Bu arada dün akşam ülkeyi terk ettikten sonraki akıbeti bilinmeyen Bin Ali'yle ilgili muammaya bugün sabah saatlerinde Suudi Arabistan noktayı koydu.
Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın sözcüsü tarafından yapılan açıklamada “Suudi krallığının Tunus halkının yaşadığı sıra dışı duruma duyduğu saygı neticesinde ve Tunusluların barış ve güvenliğe yeniden kavuşmaları dileklerimizle, Bin Ali’ye kapılarımızı açtık” denildi.
Açıklama öncesinde Paris’e gittiği sırada Sardinya adasına acil iniş yapan bir Tunus uçağında Bin Ali’nin olduğu iddia edilmişti. İtalyan yetkililer bu iddiaları yalanlayarak uçakta Brezilya uyruklu bir pilot, bir Fransız ve Tunuslu bir uçuş görevlisi olduğunu belirtti.
İlk gelen haberlerde Bin Ali'nin Libya'nın koruması altında Malta'ya kaçtığı bildirilmişti. Ancak daha sonra El Cezire, Malta hava trafik kontrolörlerine dayandırdığı haberinde Bin Ali'nin Paris'e gitmekte olduğunu duyurmuştu.
TUNUS’TA NELER OLUYOR? |
-- Üniversite mezunu olmasına rağmen işsizlik nedeniyle seyyar satıcılık yapan 26 yaşındaki Muhammed Buazizi'nin 17 Aralık'ta sebze tezgahının elinden alınmasını protesto için kendisi yakarak hayatını kaybetmesinden bu yana protesto gösterileri düzenleniyor. Protestolar dün tepe noktasına ulaştı ve devrime dönüştü. -- Bin Ali, haftalardır süren olaylar karşısında Perşembe günü 2014 seçimlerinde aday olmayacağını açıkladı. Perşembe gecesi çıkan çatışmalarda 13 kişi daha hayatını kaybederken, Bin Ali'nin açıklaması protestocular tarafından yeterli bulunmadı. İçişleri Bakanlığı binasını saran binlerce eylemci, Bin Ali'nin istifasını istedi. -- Bin Ali, dün olayların büyümesi üzerine önce hükümeti feshederek 6 ay içinde erken seçime gidileceğini açıkladı, daha sonra olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı ilan etti. Gösterilerde polis ile protestocular arasında olaylar çıktı. Resmi verilere göre, ülkede şu ana kadar 23 kişi öldü. Muhalefet liderleri gerçek sayının, bu rakamın üç misli olduğunu öne sürüyor. İSYAN NİYE ŞİMDİ PATLADI -- Üniversite mezunlarının yüzde 55’inden fazlasının işsiz olduğu Tunus’ta, insanlar sosyal adaletsizliğe, rüşvet skandallarına ve genç nüfus içindeki işsizliğin yaygınlığına karşı tepkili. -- Askeri darbeyle iktidara gelen, çok sayıda muhalifi hapseden, medya üzerinde sıkı kontrol uygulayan ve yolsuzluklara karışan Bin Ali’nin 2014’te yeniden aday olmayı düşünmesi halkı çileden çıkardı. -- Bin Ali rejiminde sivil polis herkesi dinliyor. Fransız gazeteleri bile “sakıncalı”. |
TÜRKLERİ ALMAK İÇİN UÇAK GÖNDERİLDİ
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Mehmet Ersoy, dün akşam saatlerinde Tunus'taki vatandaşlarımızı Türkiye'ye getirmek için ülkeye uçak gönderileceğini açıklamıştı.
Türk Hava Yolları'nın (THY), hazırladığı özel uçağın, öğlen saatlerinde 14:00 itibarıyla yola çıktığı belirtildi. Türk Kızılayı da Türk vatandaşlarına ulaştırılmak üzere Tunus'a 1000 kişilik gıda malzemesi göndereceğini bildirdi.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının, Tunus'taki Türk vatandaşlarının Türkiye'ye getirilmesi için bir uçağın bu ülkeye gönderileceğini açıklamasının ardından, THY, Tunus'a göndermek üzere Boeing 777 tipi bir uçak hazırladı.
Bugün 14:00 civarında hareket eden uçağın, Tunus'tan yaklaşık 300 Türk vatandaşını alarak akşam saatlerinde İstanbul'a ulaşacağı kaydedilen açıklamada, uçakta Türk Kızılayı'nın 1000 kişilik gıda malzemesinin de bulunacağı bildirildi. Bu gıda malzemelerinin Türkiye'ye getirilemeyen Türk vatandaşlarına dağıtılmak üzere Tunus'ta bulunan Türk Büyükelçiliği'ne teslim edileceği belirtildi.
Türkiye'nin Tunus Büyükelçisi Akın Algan, Türkiye'ye dönecek vatandaşların uçağa binmeye başladığını aktardı.
Türk vatandaşlarının durumunun iyi olduğunu ifade eden Algan, sadece hatıra eşya satan bir Türk vatandaşına ait dükkanın yakıldığını söyledi.
Algan, şu anda Tunus'ta yaklaşık 1,000 civarında Türk vatandaşı bulunduğunu, bugün THY tarafından tahsis edilen özel uçakla 8'i çocuk 320 Türk vatandaşının yurda döneceğini kaydetti.
Öte yandan, THY'nin bu sabah saat 10.40'ta İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Tunus'un Enfidha Havaalanı'na yapılması planlanan TK 661 sayılı uçuşu iptal edildi.
TUNUS KOMŞULARINA UMUT VERDİ
Bu arada Tunus’ta yaşanan devrim bölgedeki diğer Arap ülkelerinde de bir umut dalgasına neden oldu. Arap aktivistler özellikle internetteki sosyal paylaşım platformu üzerinden Tunuslulara yoğun destek verirken, olayların bölge ülkelerde de benzer değişimleri tetikleyebileceği beklentisi doğdu.
Dün internette, sosyal paylaşım siteleri Twitter ve Facebook'un yanı sıra blogları dolduran binlerce mesajda, Tunus halkı kutlanırken, çok sayıda kişi, profil resimlerine Tunus bayrakları koydu.
Mısır'da 30 yıldır iktidarda bulunan Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek liderliğindeki rejime karşı onlarca Mısırlı eylemci, Tunus'un Kahire Büyükelçiliği önünde dans ederek, "Bin Ali, Mübarek'e, onun için de bir uçak beklediğini söyle" sloganları attı.
Mısırlı insan hakları eylemcisi Hüssam Bahgat, Tunus'ta hükümetin düştüğüne ilişkin haberlerden gözlerini alamadığını ve halkının da bir gün aynı şeyi yapabileceğini umduğunu söyledi. Bahgat, "Sonunda tek bir Batı ülkesi parmağını sokmadan demokrasi üstün geldi" diye konuştu.
Bahgat, Tunus'taki olayların, muhalefet liderlerine güven kazandıracağını belirterek, "Tunus'ta olanlar, Mısır'da değişim amacına hayal edilmeyecek ivme kazandıracak" dedi.