Tüm Almanya yasta

Güncelleme Tarihi:

Tüm Almanya yasta
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2006 00:00

1999-2004 yılları arasında Almanya’nın Cumhurbaşkanlığını yapan Johannes Rau dün Berlin’de yaşamını yitirdi. 75 yaşındaki Johannes Rau’nun dün sabah saat 08.30’da öldüğü açıklandı.

Haberin Devamı

Türkler´e sempatisiyle tanınan Johannes Rau, Solingen´de Genç Ailesi´ne dönük ırkçı saldırının ardından aileyle yakından ilgilenmiş ve her fırsatta ziyaretine gitmişti.

Almanya´nın 1999-2004 yılları arasında Cumhurbaşkanlığını yapan Johannes Rau, dün Berlin’de yaşamını yitirdi. 1 Temmuz 2004 tarihinde görevi bıraktıktan sonra iki kez ameliyat olan 75 yaşındaki Rau’nun dün sabah saat 08.30’da Berlin’deki evinde öldüğü açıklandı.

Türkler´in babası

Kendisinden görevi devralan Almanya’nın şu andaki Cumhurbaşkanı Horst Köhler’in Bellevue Sarayı’nda 16 Ocak’ta 75’inci doğum günü vesilesiyle verdiği resepsiyona çok ağır hasta olduğu için katılamayan Johannes Rau’nun ölümü büyük üzüntü yarattı. Rau’nun ölümünden haberdar edilen Cumhurbaşkanı Köhler derhal ailenin Dahlem’deki evine giderek başsağlığı diledi.

1983 yılında Almanya’nın eski cumhurbaşkanlarından Gustav Heinemann’ın yeğeni Christina Delius ile evlenen Johannes Rau geride Anna Christin (23), Philipp Immanuel (21) ve Laura Helena (20) isimli ikisi kız yetişkin 3 evlat bıraktı.

Johannes Rau, Cumhurbaşkanlığı sırasında iki Almanya’nın birleşmesinden sonra ülkenin Doğu ve Batı’sındaki insanların bütünleşmesine ve Almanya’da yaşayan göçmenlerin uyumuna son derece önem verdi. Almanya’da yaşayan Türklere ve Türkiye’ye duyduğu sempati nedeniyle Türkler tarafından kendisine "Türklerin babası" gözüyle de bakıldı.

"Ben herkesin Cumhurbaşkanıyım"

Ölümü herkesi üzüntüye boğan Johannes Rau yıllarca en sevilen politikacılar arasında yer aldı. Rau özellikle Almanlar ile yabancıların birlikte yaşamaları için yoğun çaba harcadı ve bu konuda sık sık açıklamalarda bulundu.

"Bölmek yerine barıştırmak" sloganıyla sık sık anılan Rau 1999 yılında Cumhurbaşkanı olduğunda "Ben sadece Almanların değil, Alman pasaportu olmayan ve burada çalışan yabancıların da cumhurbaşkanı olmak istiyorum" demişti. Rau ayrıca, İsrail Parlamentosu´nda, Nazi Almanyası´nın yaptıklarından dolayı özür dileyişi ile büyük taktir toplamıştı.

Rau kimdir?




Johannes Rau, 4 yaşindayken
Johannes Rau, 16 Ocak 1931’de Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nin (NRW) Wuppertal kentinde dünyaya geldi. Babası protestan bir din adamı, annesi de ev kadınıydı. 1948 yılında liseyi terk edip yayıncılık dalında meslek eğitimi yaptı. 1949-1951 yılları arasında sürdürdüğü meslek eğitimi sırasında Wuppertal’daki "Westdeutsche Rundschau" gazetesinde muhabir olacak çalıştı. Ağırlıklı olarak dinle ilgili makaleler yazdı.

Rau, 1952 yılında Almanya’nın yeniden silahlanmasına tepki olarak Gustav Heinemann tarafından kurulan Tüm Almanya Halk Partisi’ne (GVP) girdi. Bu partinin kapanması üzerine 1957 yılında SPD’ye üye oldu.

1958-1962 yılları arasında SPD’nin gençlik teşkilatı Genç Sosyalistler’in (jusos) Wuppertal Şubesi başkanlığını yaptı. 1969-1970 yıllarında Wuppertal Anakent Belediye Başkanlığı, 1970-1978 yılları arasında da Kuzey Ren Vestfalya Bilim ve Eğitim bakanlığı yaptı.
1978-1998 yılları arasında SPD NRW Teşkilatı Başkanlığı, 1978-1998 yılları arasında da tam yıl Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Başbakanı olarak görev yaptı.

Johannes Rau 23 Mayıs 1999 tarihinde Almanya’nın 8’inci Cumhurbaşkanı seçildi. Bu görevi 1 Temmuz 2004 tarihinde şu andaki Cumhurbaşkanı Horst Köhler’e devretti.

Akgün: Benin idolümdü

SPD’li Federal Meclis milletvekili Lale Akgün Johannes Rau’nun ölümüne çok üzüldüğünü söyledi. Akgün yaptığı bir yazılı açıklamada, "Johannes Rau benim eskiden beri ve onyıllardır politik idolümdü. O yalnız Almanların değil, Almanya’daki tüm insanların Cumhurbaşkanı olacağını söyleyen ilk devlet adamıydı. Bu sayede göçmenlerin de Almanya ile bütünleşmesini sağladı. Bu nedenle göçmenler ona çok değer verdiler.

Johannes Rau, politika ile toplum arasındaki barışın gerçekleşmesine çok önem verdi. İnsanlar ve ülkeler arasında köprüler kurulmasını hep istedi. İnsanlarla ilişki kurmayı hep çok iyi bildi. Ben Johennas Rau’yu hep .barıştırıcı bir politikacı, başarılı köprü kuran bir insan ve içten bir insan olarak hatırlayacağım hep" satırlarına yer verdi.

Mevlüde Genç: "Onun bende büyük hakkı var"

Solingen faciasında 5 yakınını kaybeden acılı anne Mevlüde Genç, Johannes Rau’nun ölümüyle sarsıldı. Gribe yakalandığı için yatakta yatan Mevlüde Genç haberi Hürriyet muhabirinden öğrenince, bir anda hıçkırıklara boğuldu.

Kısa bir süre ne diyeceğini şaşıran Mevlüde anne, "Allah toprağını bol etsin. Onun bende çok hakkı var. Ben onun hakkını hiçbir zaman unutamam. O benim her zaman acımı paylaştı. Her zaman arar, halimizi hatırımızı sorardı. Gelemediği zamanda selam gönderirdi.

Senede en az üç kez eşini ve çocuklarını alır bize gelirdi. Son olarak kendisi gelemediği için bizi ziyarete gelen bir bakanla bol bol selam göndermiş. Allah ailesine acil şifalar ve sabır versin. Mekanı cennet olsun" dedi.

Cumhurbaşkanı Horst Köhler: Yaşamı boyunca barış yolunda verdiği çaba, insanların ne istediği, hisleri, şakacı yönü ile Rau hepimizin iyi şekilde canlı canlı hatırında. Rau´nun ölümü ile Federal Almanya, savaştan sonra Almanya´nın en önemli siyasetçilerinden birini kaybetti. İnsan Johannes Rau´yu hiçbir zaman unutmayacağız.

Başbakan Angela Merkel: Almanya çok özel bir şahsiyeti kaybetti. Rau, insan hakları ve demokrasi için yaptıklarıyla "ışıldayan" bir örnekti. Cumhurbaşkanlığı makamına güçlü bir siyasi anlam kazandırdı. Rau her zaman, "Bölmek yerine birleştirmek" dedi ve bunu yerine getirdi. Ben Johannes Rau´yu güvenilir bir insan olarak tanıdım. Biz Almanlar, Johannes Rau için yas tutuyoruz.

SPD Genel Başkanı Matthias Platzeck: Alman Sosyal Demokratlar, Johannes Rau´nun yasını tutuyor. Yeri doldurulamayacak ve Almanya´nın en önemli ve en sevilen politikacılarından biri olan bir arkadaş kaybettik. Rau, eyaleti Kuzey Ren Vestfalya ve tüm ülke için, insanlar için, paha biçilmez kazanımlar elde etti. Onu arayacağız.

FDP lideri Guido Westerwelle (FDP): "Rau, savaş sonrası Almanyasına adını yazdıran bir kişiydi. O sadece cuhmurbaşkanlığı yapmadı, aynı zamanda ülkeyi tanıttı ve köprü vazifesini üstlendi. Espri anlayışı nedeniyle de bir çok kişi onu sevdi. Rau´un en önem verdiği konu politika ile insanlığı birbirine bağlayışı oldu. FDP olarak yaptığı çalışmalardan dolayı önünde saygıyla eğiliyoruz.

Bavyera Başbakanı Edmund Stoiber: Johannes Rau büyük bir politikacı ve büyük bir insandı. Rau, siyaset ve halk arasında ´Bölmek yerine barıştırmak´ düsturuyla köprü vazifesi gördü. Cumhurbaşkanı olarak Almanya´nın saygı gören bir sesi oldu.

Almanya´daki Yahudiler Merkez Konseyi Başkanı Paul Spiegel: Yahudi toplumu Rau´nun ölümü ile yakın, güvenilir bir dostunu kaybetti. Rau´yu, daha Wuppertal Belediye Başkanlığı yaptığı 36 yıl önceki döneminden tanıyorum. Beni arkadaşı olarak gördüğü için, çok büyük gurur duyuyorum.

Sayılarla Rau:

Yurtdışı gezileri: 79
Yabancı hükümet temsilcileri ile ziyaret: 141
Konuşma ve tebrik dilekleri: 715
Almanya´da Berlin dışına yaptığı geziler: 530
Berlin´de Bellevue Sarayı dışındaki görüşmeleri: 350
Onayladığı yasa sayısı: 671
Aldığı mektuplar: 300 bin
Aldığı e-mailler: 112 bin
Himayesi altına aldığı etkinlikler: 2 bin 949
Bakan, hakim, memur ve askerlere verdiği atamalar: 1579
Emekliler için hizmet ödülü: 1793
Af (Bunlardan ikisi hapis cezası ile ilgili: 62

Ahmet KÜLAHÇI / BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!