Trenlerden sonra uçak grevi

Güncelleme Tarihi:

Trenlerden sonra uçak grevi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2014 11:24

Almanya’da 17 bin kondüktör, vagon restoranı çalışanının 14 saat süren demiryolu grevi ardından Alman Hava Yolları Lufthansa’nın yan kuruluşu Germanwings’in pilotları bugün saat 12.00’den itibaren 12 saat iş bırakma kararı aldı.

Haberin Devamı

Tren Makinistleri Sendikası (GDL) daha fazla ücret ve daha kısa çalışma süresi istemiyle Alman Demiryolu Şirketi’nde (Deutsche Bahn), makinistler, çarşamba günü Almanya saati ile 14.00'ten bugün saat 04.00'e kadar sefere çıkmadı. Alman medyası, GDL, makinistlere yüzde 5'lik ücret zammı ve haftalık çalışma süresinin 2 saat kısaltılması istemlerini yinelerken, eylem sırasında 2 bin 500'e yakın tren seferi yapılamadığını ve 160 yük treninin çalışmadığını bildirdi. Makinistler daha önce de 3 kez uyarı grevi yapmıştı. Dünkü eylem sırasında milyonlarca kişi perişan olurken ek otobüs seferleri sıkıntının giderilmesinde etkili olmadı.

Almanya’da demiryolu ulaşımının felç olması ardından pilotlar da bugün greve gitme kararı aldı. Cockpit Sendikası pilotların bugün Almanya saati ile saat 12.00’den itibaren 12 saat uçmayacaklarını bildirdi. Uyarı grevinin pilotlar emekliliği geciktiren düzenlemeye tepki gösteriyor.

Haberin Devamı

GAZETELERDEN ELEŞTİRİ

Almanya'da ulaşım sektöründe artan grevleri eleştiren gazetelerden Heilbronner Stimme, “Almanya'da grev kültürü” başlıklı yorumunda “İş mücadelesi kültürünün” değiştiğini vurgularken, geçmişte daha iyi ücret ve daha iyi çalışma koşulları için iş bırakma eylemleri yapıldığını hatırlattı. Gazete, günümüzde daha güvenli bir iş için greve gidildiğini, büyük sendikaların, branşlardaki tüm çalışanları temsil etmek zorunda olması nedeniyle, tüm çalışanlar için açık isteklerde bulunulan klasik iş mücadelesini neredeyse imkansız hale getirdiğini bildirdi.

Tagesspiegel makinistlerin grevine ilişkin, “Bu grev yasasının kötüye kullanılmasıdır” yorumu yaparken, Westfälische Nachrichten gazetesi de “Makinist kabini ve pilotların kokpitinde ücret için verilen kavganın ardından dumanlar yükselirken yolculuk edenlerin şu iki kavramı unutması gerek: Dakiklik ve düzen. Masadaki Deutsche Bahn ve Tren Makinistleri Sendikası ile Alman Pilot Sendikası (Cockpit) ve Lufthansa arasındaki müzakereler, aktörlerin güçlü performanslarına rağmen grevlerle süsleniyor. Sinir edici, gereksiz ve abartılı” diye yazdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!